Apa yang Boleh Menyebabkan Atresia Biliary?

, Jakarta - Momen kelahiran bayi dinanti-nantikan oleh banyak ibu bapa. Walau bagaimanapun, menjaga bayi yang baru lahir boleh menjadi masa yang sangat melelahkan. Pada masa ini, ibu bapa tidak boleh memandang rendah setiap gejala yang berlaku pada bayi.

Terutama apabila bayi mempunyai simptom seperti kulit dan mata yang menguning. Dalam dunia perubatan, cukup banyak yang menyebabkan penyakit kuning atau penyakit kuning. Salah satu yang perlu diberi perhatian serius adalah atresia bilier.

Bayi dengan atresia bilier tidak simptomatik semasa kelahiran. Namun, pada minggu kedua atau ketiga selepas kelahiran, bayi akan mengalami penyakit kuning. Penyakit kuning yang dialami dari masa ke masa juga akan bertambah buruk.

Atresia hempedu berlaku apabila saluran empedu pada bayi baru lahir tersumbat. Akibatnya, hempedu tidak dapat mengalir ke usus kerana penyumbatan saluran. Hempedu juga terkumpul di hati dan menyebabkan kerosakan pada tisu hati.

Baca juga: Gejala Atresia Bilier pada Bayi

Pencetus Biliary Atresia

Malangnya, penyebab sebenar atresia hempedu tidak diketahui. Pakar mengesyaki gangguan ini berlaku sejurus selepas bayi dilahirkan, di mana saluran empedu bayi tersumbat atau tersumbat. Terdapat beberapa perkara yang dianggap meningkatkan risiko atresia bilier, seperti:

  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya;
  • Jangkitan virus atau bakteria selepas kelahiran;
  • Pendedahan kepada bahan kimia berbahaya;
  • Gangguan sistem imun;
  • Perubahan atau mutasi gen tertentu;
  • Terjejas perkembangan hati dan saluran empedu semasa dalam kandungan.

Ingat, keadaan ini menjadikan hempedu tersumbat dan menumpuk di hati, yang boleh menyebabkan kerosakan hati. Segera bawa bayi untuk pemeriksaan di hospital ketika dia menunjukkan simptom penyakit kuning. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di sebelum memeriksa untuk mengelakkan barisan.

Baca juga: Selimut Bayi Kuning, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Langkah-langkah Diagnosis Atresia Bilier

Langkah untuk mendiagnosis atresia hempedu, doktor terlebih dahulu akan meminta sejarah gejala yang timbul pada bayi. Sejarah penyakit yang dialami oleh ayah, ibu, atau adik-beradik juga akan ditanya. Selepas itu, doktor melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari tanda-tanda penyakit kuning, dan memeriksa warna air kencing dan tinja bayi. Doktor juga akan merasakan perut bayi untuk mengesan kemungkinan pembesaran hati (hepatomegali) atau limpa yang membesar.

Penting untuk mengetahui bahawa atresia bilier mempunyai simptom yang serupa dengan penyakit hati. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor meminta bayi menjalani ujian darah untuk mengukur tahap bilirubin. Terdapat beberapa penyelidikan lain yang diperlukan untuk menjalankan ujian sokongan lain, seperti ultrasound perut, sinar-X perut, atau kolangiografi (foto sinar-X saluran empedu).

Sekiranya diperlukan, pengambilan biopsi atau tisu hati juga dapat dilakukan untuk menentukan keparahan sirosis atau untuk menghilangkan penyakit kuning kerana keadaan lain.

Baca juga: Adakah benar bahawa satu-satunya penawar untuk kegagalan hati adalah pemindahan hati?

Rawatan Atresia Biliary

Rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat atresia bilier adalah pembedahan. Prosedur Operasi Kasai adalah kaedah yang akan digunakan untuk merawat keadaan gangguan aliran empedu yang terjadi di luar hati.

Pakar bedah akan menghubungkan saluran empedu ke usus, sehingga hempedu dapat mengalir lagi. Selepas itu, bayi akan diberi antibiotik untuk mencegah jangkitan pada saluran dan pundi hempedu. Selain itu, pemindahan hati juga dapat dipertimbangkan untuk atresia bilier dengan kerosakan hati yang teruk.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses tahun 2020. Biliary Atresia.
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses tahun 2020. Biliary Atresia.
WebMD. Diakses pada 2020. Apa itu Biliary Atresia?

Recent Posts