6 Manfaat Daun Kelor untuk Kesihatan, Lihat Ulasan

“Daun kelor banyak digunakan untuk membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu yang menyusui. Namun, tanaman herba ini juga ternyata baik untuk menyokong kesihatan tubuh. Bermula dari menjaga tekanan darah untuk membantu mencegah barah. Ketahui faedah daun Moringa lain dalam ulasan berikut. "

Jakarta - Moringa pergi atau mempunyai nama lain Moringa oleifera, tergolong dalam jenis tanaman tropika yang banyak digunakan sebagai ubat herba atau perubatan tradisional. Jenis tanaman ini sangat mudah dikenali dari ukuran daunnya yang kecil. Bukan hanya itu, pokok kelor juga sangat mudah tumbuh di tanah yang boleh dikatakan tidak terlalu subur.

Jika dilihat dari fungsi tradisionalnya, daun kelor telah banyak digunakan untuk perubatan herba, makanan tambahan, hingga makanan tambahan. Bukan hanya itu, banyak orang juga menggunakan tanaman ini untuk makanan, terutamanya ibu yang menyusukan bayi untuk membantu meningkatkan pengeluaran susu. Daun ini juga dipercayai dapat melawan diabetes, jangkitan, sakit sendi, dan juga barah.

Kira-kira 2 gram daun kelor, terdapat sekurang-kurangnya 14 kalori dan nutrien lain dalam bentuk karbohidrat, protein, zat besi, kalium, magnesium, vitamin C, vitamin A, kalsium, dan asid folik. Selain itu, terdapat juga serat, vitamin B, fosfor, tembaga, zink, dan selenium. Tidak lupa, terdapat antioksidan pada daun kelor, salah satunya adalah polifenol.

Baca juga: 5 Khasiat Kaffir Orange untuk Kesihatan Tubuh

Pelbagai Khasiat Daun Kelor untuk Kesihatan

Selain membantu meningkatkan pengeluaran susu untuk ibu menyusu, daun kelor masih mempunyai banyak faedah lain, termasuk:

  1. Membantu Melawan Radikal Bebas

Ini adalah fungsi utama antioksidan yang terkandung dalam daun kelor, yaitu membantu menangkal radikal bebas dalam tubuh. Anda perlu tahu bahawa tahap radikal bebas yang tinggi dalam tubuh akan menyebabkan tubuh mengalami tekanan oksidatif, seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

  1. Menurunkan Tahap Gula Darah

Siapa sangka, daun kelor juga membantu menurunkan kadar gula dalam darah sambil meningkatkan keberkesanan hormon insulin. Sudah tentu, faedah ini sangat baik untuk mencegah ketahanan insulin dan diabetes. Walaupun begitu, faedah tumbuhan herba yang berkaitan dengan rawatan diabetes masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Baca juga: Sebab Daun Kelor Dapat Menurunkan Gula Darah

  1. Mengurangkan Keradangan atau Keradangan di Badan

Sebenarnya, keradangan atau keradangan adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap kecederaan atau jangkitan. Nah, daun kelor dipercayai dapat membantu melegakan keradangan yang berlaku di dalam badan. Ekstrak daun ini dipercayai mengandungi zat yang dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.

  1. Mengekalkan Fungsi dan Kesihatan Otak

Selain membantu melawan radikal bebas, kandungan antioksidan pada daun kelor juga berperanan menjaga fungsi dan kesehatan otak. Pengambilan antioksidan yang mencukupi dapat membantu mengurangkan risiko tubuh terhadap ancaman penyakit Parkinson dan Alzheimer. Daun satu ini juga dipercayai baik untuk menyokong tahap ingatan dan kerja otak.

  1. Mengawal Tekanan Darah

Selain antioksidan, daun kelor juga mengandungi kalium. Nah, kedua-dua bahan ini dipercayai sangat berguna untuk mengawal tekanan darah sambil menjaga tekanan darah tetap stabil, sehingga risiko hipertensi dapat dicegah.

Baca juga: Manfaat Daun Kelor untuk Orang yang Menghidap Anemia

  1. Membantu Menghambat Pertumbuhan Sel Kanser

Ekstrak kulit kelor dan daun kelor dikatakan efektif dalam membantu menghambat pertumbuhan sel barah di dalam badan, termasuk barah usus besar, pankreas, dan payudara. Sekali lagi, faedah ini diperoleh kerana kandungan antioksidan yang sangat berkesan untuk mencegah kerosakan sel di dalam tubuh akibat radikal bebas.

Itulah beberapa kelebihan daun kelor untuk kesihatan. Anda memerlukan ubat dan vitamin tetapi belum sempat pergi ke farmasi? Jangan risau kerana anda boleh membeli dari aplikasi melalui ciri penghantaran farmasi. Pantas muat turunaplikasinya, ya!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Manfaat Kesihatan Berasaskan Sains dari Moringa oleifera.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Moringa.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Moringa.

Recent Posts