5 Rawatan Pertama untuk gusi bengkak dengan nanah, seperti penyakit gusi

, Jakarta - Gusi bengkak dengan nanah biasanya merupakan tanda masalah tertentu, seperti penyakit gusi atau jangkitan. Sekiranya anda mengalami gusi bengkak, pastinya terasa tidak selesa dan mesti dirawat dengan segera. Terdapat banyak rawatan di rumah yang boleh dilakukan sebagai langkah pertama.

Pelbagai masalah boleh menyebabkan gusi bengkak. Biasanya dikaitkan dengan kesihatan mulut atau komplikasi masalah kesihatan mulut. Berikut ini adalah rawatan pertama yang dapat dilakukan untuk mengurangkan keradangan gusi dan melegakan kesakitan:

Baca juga: Gusi Pendarahan Dapat Menunjukkan 7 Keadaan Ini

1. Cuci Mulut Antiseptik

Pencuci mulut antiseptik tidak dapat menghilangkan plak dan tartar, tetapi dapat membantu mengawal penumpukan bakteria plak tambahan. Anda boleh membeli ubat kumur antiseptik tanpa preskripsi di farmasi. Atau beli ubat kumur melalui aplikasi . Cari produk yang mengandungi bahan antiseptik yang kuat, seperti cetylpyridinium chloride.

2. Berkumur dengan Air Garam

Larutan air garam atau garam dengan kepekatan 1.8 peratus diketahui berkesan meningkatkan penyembuhan gusi bengkak dengan nanah. Anda boleh membuat larutan air garam dengan menambahkan satu sudu teh garam ke dalam secawan air rebus yang disejukkan. Anda boleh berkumur dengan larutan air garam tiga hingga empat kali sehari.

3. ubat kumur herba

Ubat kumur herba yang mengandungi tehpokokminyak, cengkeh, dan kemangi mempunyai sifat antimikroba dan anti-radang. Ia bermanfaat untuk kesihatan gusi, termasuk pengurangan plak dan radang gusi yang bengkak.

4. Ibuprofen

Ibuprofen boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, termasuk gusi bengkak atau penyakit periodontal.

5. Lawati Doktor Gigi

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk melegakan gusi yang bengkak dengan nanah, sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor gigi. Dengan doktor gigi, anda akan mendapatkan prosedur pergigian untuk membuang dan merawat jangkitan. Doktor juga akan menetapkan antibiotik untuk merawat bengkak. Ubat ini juga dapat mencegah kambuh dan menghentikan jangkitan daripada merebak ke kawasan tubuh yang lain.

Anda boleh menjadualkan lawatan ke doktor gigi di hospital terdekat melalui aplikasi untuk mengelakkan barisan panjang.

Baca juga: 5 Punca Penyakit Radang Gusi yang Menyukarkannya Makan

Gusi yang bengkak dapat dicegah dengan tabiat yang sihat

Langkah-langkah merawat gusi yang bengkak adalah bahagian penting dalam penjagaan gigi. Selepas atau sebelum merawat, adalah idea yang baik untuk mencegah pembengkakan dengan mengambil langkah-langkah berikut:

  • Gosok gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali sehari atau setiap kali makan.
  • Benang gigi dengan kerap.
  • Gunakan produk oral yang lembut seperti ubat gigi dan ubat kumur.
  • Elakkan minuman bergula, kerana boleh menyebabkan penumpukan bakteria di dalam mulut.
  • Elakkan merokok atau mengunyah tembakau.
  • Elakkan alkohol dan ubat kumur alkohol, kerana alkohol boleh mengeringkan dan mengganggu gusi anda.
  • Elakkan makanan keras atau tajam seperti kerepek dan biji, yang boleh tersekat pada gigi dan menyebabkan kesakitan.

Baca juga: 6 Jenis Jangkitan Gigi dan Kesannya yang Perlu Anda Ketahui

Gusi yang bengkak atau jengkel biasanya menandakan masalah tertentu. Mengabaikan simptom-simptom tersebut boleh menjadikan masalah lebih teruk dalam jangka masa panjang. Pastikan anda menjadualkan pemeriksaan gigi secara berkala setiap enam bulan.

Dengan cara itu kesihatan gigi dan gusi anda selalu dipantau oleh doktor gigi. Mendiagnosis masalah mulut lebih awal adalah baik untuk mencegah penyakit dan jangkitan.

Dengan rawatan awal, potensi bengkak gigi yang menyebabkan komplikasi dapat dicegah. Doktor dapat membuang nanah dan membersihkan jangkitan, mengurangkan risiko komplikasi. Jika tidak dirawat dengan segera, gusi bengkak yang dipenuhi nanah dapat memburuk dan mengakibatkan jangkitan yang berpotensi mengancam nyawa.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Gusi bengkak di sekitar satu gigi: Apa yang perlu diketahui

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gum Abses

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu dilakukan mengenai gusi yang bengkak

Recent Posts