Inilah Khasiat Nasi Shirataki untuk Diet

, Jakarta - Nasi Shirataki sering digunakan untuk diet kerana mengandung serat tinggi. Padi Shirataki memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan pencernaan dan mencegah penyakit.

Nasi Shirataki sangat rendah karbohidrat, kalori, bebas soya, dan bebas gluten, menjadikannya sangat bermanfaat bagi mereka yang mempunyai alergi soya dan gluten. Nasi Shirataki juga berpatutan dan mudah disediakan. Maklumat lebih lanjut mengenai beras shirataki boleh dibaca di bawah!

Sebab-sebab Shirataki Rice baik untuk diet

Salah satu peraturan untuk menurunkan berat badan alias diet. Apabila anda makan lebih sedikit kalori, di situlah anda menurunkan berat badan. Beras Shirataki membantu mengurangkan berat badan kerana rendah kalori, lemak sifar, karbohidrat sifar, dan kaya serat.

Baca juga: 6 Cara Mudah Menurunkan Berat Badan Selain Diet dan Bersenam

Serat larut menyerap air di saluran pencernaan, melambatkan pencernaan untuk mewujudkan rasa kenyang dan kepuasan, di samping mengurangkan penyerapan karbohidrat, lemak dan kolesterol untuk menyokong penurunan berat badan yang sihat.

Cuba makan nasi shirataki sekurang-kurangnya sekali sehari pada waktu makan tengah hari atau makan malam untuk mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Beras Shirataki juga dapat mengatasi sembelit dan diabetes dan tidak memberi kesan kembung. Kerana beras shirataki mengandung serat larut yang memberikan rasa kenyang dan juga melambatkan proses pencernaan.

Apabila proses pencernaan melambat, ia mengatur penyerapan glukosa, sehingga menjadikannya bermanfaat bagi penderita diabetes. Beras Shirataki pada dasarnya dapat membantu mengawal diabetes.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai beras shirataki, anda boleh meminta permohonannya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Selain Pengambilan Nasi Shirataki, Ini adalah Langkah Diet Lain

Diet rendah karbohidrat seperti makan nasi shirataki berkesan untuk menurunkan berat badan. Namun, anda tidak boleh bergantung sepenuhnya kepadanya. Berikut adalah kombinasi lain yang perlu dilakukan untuk diet selain memakan nasi shirataki.

Baca juga: Duduk Petua Mengetatkan Perut

1. Ambil Protein, Lemak, dan Sayuran

Setiap makanan yang anda makan mesti mengandungi sumber protein, lemak, dan sayur-sayuran rendah karbohidrat. Jangan takut untuk makan lemak kerana lemak sihat diperlukan. Sumber lemak sihat, termasuk minyak zaitun, minyak kelapa, alpukat, dan mentega.

2. Angkat Berat

Mengangkat berat tiga kali seminggu berkesan untuk menurunkan berat badan. Dengan menaikkan berat badan, anda akan membakar banyak kalori dan mencegah metabolisme anda menjadi perlahan, yang merupakan kesan sampingan biasa menurunkan berat badan.

Cuba pergi ke Gim tiga hingga empat kali seminggu untuk mengangkat berat. Sekiranya mengangkat berat bukanlah pilihan latihan pilihan anda, melakukan beberapa latihan kardio, seperti berjalan kaki, berjoging, berlari, berbasikal, atau berenang cukup baik.

Sebaiknya anda akan menurunkan berat badan 2-4 kilogram pada minggu pertama diet dan menurunkan berat badan secara konsisten selepas itu. Sekiranya anda baru berdiet, penurunan berat badan dapat terjadi dengan lebih cepat. Lebih cepat anda menurunkan berat badan, semakin cepat anda akan menambah berat badan. Maksudnya adalah konsisten dan lakukan dengan perlahan.

Rujukan:
Mi Shirataki kurus. Diakses pada tahun 2020. Khasiat Kesihatan Shirataki Mie.
Pilihan Sihat. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Penurunan Berat Badan Mi Shirataki.
Pogypogy. Diakses pada tahun 2020. Apa Tepatnya Shirataki Miracle Rice?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menurunkan Berat Dengan Cepat: 3 Langkah Mudah, Berdasarkan Sains.

Recent Posts