9 Makanan yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Mengalami Darah Tinggi

Jakarta - Mengalami tekanan darah tinggi atau darah tinggi memang boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit serius. Namun, itu bukanlah akhir dari segalanya, kerana tekanan darah tinggi dapat dikendalikan dengan baik, agar tidak menimbulkan komplikasi.

Salah satu cara untuk menjaga tekanan darah tetap normal adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan. Contohnya, dengan mengelakkan makanan yang boleh mencetuskan tekanan darah tinggi.

Baca juga: 5 Kumpulan Orang Yang Berpotensi Terpengaruh dengan Hipertensi

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi perlu mengelakkan makanan ini

Terdapat beberapa makanan yang harus dielakkan atau sekurang-kurangnya dibatasi sepenuhnya oleh orang-orang dengan tekanan darah tinggi, iaitu:

1. Garam

Makanan utama yang perlu digunakan sebagai "musuh" oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah garam atau natrium. Ini kerana garam dapat mengikat cecair, sehingga meningkatkan jumlah darah.

Akibatnya, tekanan darah meningkat. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, pengambilan garam perlu dibatasi, iaitu maksimum 1.500 miligram sehari, atau setara dengan 1 sudu teh.

2. Acar

Oleh kerana mereka terdiri daripada sayur-sayuran cincang, seperti timun dan wortel, anda mungkin menganggap acar itu sihat. Namun, acar biasanya ditambah dengan garam agar tahan lebih lama, jadi tidak baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Garam tambahan dalam acar dapat menetap pada timun, seperti spons yang menyerap air.

3. Makanan Goreng

Salah satu proses memasak yang paling popular ialah menggoreng. Walau bagaimanapun, makanan goreng boleh menjadi pantang larang bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kerana makanan tersebut boleh mengandungi lemak trans.

4. Kulit Ayam

Mungkin anda tidak menyangka, tetapi kulit ayam juga merupakan salah satu makanan yang harus dielakkan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Sebabnya adalah kerana kulit ayam mengandungi banyak lemak tepu dan lemak trans. Terutama jika diproses dengan menggoreng.

5. Daging yang diproses

Pelbagai daging yang diproses, seperti sosej, sering dibungkus dengan natrium, untuk menjadikannya tahan lama dan kaya dengan rasa. Sekiranya dicampur dengan makanan garam tinggi yang lain, seperti keju, pelbagai rempah, dan acar, tentu pengambilan garam di dalam badan menjadi berlebihan.

Baca juga: 3 Petua Latihan Selamat untuk Orang yang Menghidap Hipertensi

6. Sup dan Tomato Kalengan

Makanan dalam tin sering menjadi penyelesaian praktikal semasa menyediakan makanan. Walau bagaimanapun, makanan seperti sup dan tomato dalam tin sebenarnya tinggi natrium, jadi tidak baik untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Satu tin sup ayam dan sayur mengandungi kira-kira 2.140 miligram natrium, sementara satu porsi (135 gram) sos marinara mengandungi 566 miligram natrium. Cukup tinggi, bukan? Terutama jika anda makan makanan lain yang juga mengandungi garam.

Untuk mengatasi masalah ini, cari produk dalam tin yang rendah natrium, atau buat sup dan sos tomato anda sendiri dari bahan semula jadi. Dengan cara itu, anda boleh menetapkan berapa banyak garam yang anda mahu tambah.

7. Makanan dan Minuman manis

Makanan dengan kalori tambahan dan tinggi gula dapat menyebabkan kenaikan berat badan dengan cepat. Berat badan berlebihan atau gemuk boleh menjadi pencetus tekanan darah tinggi.

Ini kerana pengumpulan lemak di dalam badan dapat membuat jantung bekerja ekstra untuk menyempitkan saluran darah, mengakibatkan tekanan darah tinggi. Oleh itu, hadkan pengambilan gula harian, dengan mengurangkan makanan dan minuman bergula.

8. Marjerin

Margarin mengandungi lemak trans yang berbahaya bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa produk marjerin yang tidak mengandungi lemak trans. Oleh itu, baca label pembungkusan dengan teliti, kerana sangat penting untuk selalu mengelakkan lemak trans dari sumber apa pun.

Baca juga: Petua untuk Mencegah Tekanan Darah Meningkat drastik

9. Alkohol

Pengambilan alkohol yang kerap boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Ia juga dapat merosakkan dinding saluran darah, meningkatkan risiko komplikasi lebih lanjut.

Itulah beberapa makanan yang harus dielakkan oleh penderita tekanan darah tinggi. Selain menghindari makanan ini, juga penting untuk menerapkan gaya hidup sehat yang lain, seperti olahraga teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan mendapatkan rehat yang cukup.

Sekiranya anda merasakan gejala tekanan darah tinggi berulang, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan membeli ubat tekanan darah tinggi yang ditetapkan. Menguruskan tekanan darah dengan betul dapat membantu mengelakkan komplikasi serius yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Makan dengan Tekanan Darah Tinggi: Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diet Tekanan Darah Tinggi.

Recent Posts