Adakah anda perlu melakukan suntikan putih untuk kulit yang lebih cerah?

, Jakarta - Kulit putih umumnya menjadi idaman banyak orang, terutama wanita. Ini akan menjadikan wanita dianggap lebih menarik. Terdapat banyak cara untuk menjadikan kulit di badannya menjadi putih dan cantik. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah suntikan putih.

Suntikan putih adalah cara untuk menyuntik koleksi vitamin C, glutathione, dan kolagen. Ini kerana vitamin C boleh berkesan untuk memutihkan kulit dengan cepat. Walau bagaimanapun, cara memutihkan kulit ini boleh memberi kesan sampingan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menjalani suntikan putih!

Baca juga: Suntikan untuk Mencerahkan Kulit, Memudaratkan atau Tidak?

Suntikan putih untuk menjadikan kulit lebih cerah, mesti?

Suntikan putih yang dilakukan dapat menghilangkan kulit gelap dan yang akan berubah menjadi gelap, noda, dan parut. Rawatan yang dilakukan dengan suntikan ini adalah memasukkan kandungan Glutathione ke dalam badan. Pada masa yang sama, produk tambahan mungkin juga disediakan.

Glutathione adalah antioksidan yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Bahan ini juga terkandung dalam makanan yang mungkin tidak berkaitan dengan kadar darah. Beberapa makanan yang dapat memenuhi pengambilan Glutathione adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti bawang putih dan bawang, alpukat, dan labu.

Antioksidan ini dapat digunakan oleh tubuh untuk membantu menghilangkan radikal bebas dan toksin. Walaupun begitu, pengambilan zat ini secara lisan tidak memberikan hasil detoksifikasi yang sama dengan suntikan, kerana hanya diserap oleh sistem pencernaan.

Suntikan putih sememangnya berkesan untuk menjadikan kulit anda kelihatan putih, tetapi masih ada kesan sampingan yang boleh berlaku ketika selesai. Kandungan vitamin C yang disuntik ke dalam badan mestilah dalam dos yang tepat dan teratur agar hasilnya dapat dimaksimumkan.

Berikut adalah kesan negatif penggunaan suntikan putih pada badan:

  1. Menyebabkan Ketidakselesaan di Badan

Seseorang yang melakukan suntikan putih boleh mengalami ketidakselesaan di badan. Secara amnya, vitamin C yang diberikan dalam had normal tidak menyebabkan apa-apa. Namun, jika anda sensitif terhadap vitamin C, tubuh anda mungkin mengalami kekejangan perut, sakit dada, hakisan gigi, cirit-birit, kerengsaan kulit, dan muntah.

Anda juga boleh bertanya mengenai faedah dan kesan suntikan putih pada doktor dari . Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Kemudian, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu keluar dari rumah dengan aplikasi. Canggih bukan?

Baca juga: Ketahui Kesan Suntikan Putih dengan Vitamin C

  1. Kegagalan buah pinggang

Anda juga berisiko mengalami kegagalan buah pinggang selepas suntikan putih. Ini disebabkan oleh overdosis vitamin C yang dapat menyebabkan pembekuan darah, batu ginjal, kerosakan sel darah merah, dan masalah jantung. Pengambilan vitamin C yang berlebihan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

  1. Tidak digalakkan untuk penghidap diabetes

Setiap orang yang akan melakukan kaedah ini mesti melakukan ujian darah terlebih dahulu untuk memeriksa kesihatan buah pinggang. Cuba elakkan suntikan putih jika anda alah kepada vitamin C atau anda menghidap diabetes. Seseorang yang menghidap diabetes dan mengambil vitamin C dalam dos yang tinggi boleh membahayakan.

Baca juga: Ingin menyuntik Vitamin C? Pertama Ketahui Kebaikan dan Bahaya

Oleh itu, sentiasa bijak memilih cara mencantikkan diri. Cara seketika anda boleh memberi kesan buruk kepada tubuh, malah boleh menyebabkan kematian. Anda juga harus selalu berbincang dengan doktor tentang faedah dan risiko yang boleh berlaku dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Rujukan:
Rahsia Selebriti. Diakses pada tahun 2019. Suntikan Pemutih Kulit (Suntikan Glutathione)
Byrdie. Diakses pada tahun 2019. Tembakan Antioksidan yang Menjanjikan Kulit Lebih Cerah? Saya Cuba

Recent Posts