Apa yang Perlu Diperhatikan ketika Mempunyai Gigi yang Terkena?

, Jakarta - Gigi yang terkena terkadang boleh menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Impak berlaku apabila gigi tidak dapat menembusi gusi kerana tersumbat oleh gigi di atasnya. Sering kali, gigi yang terkena kesan tidak menyebabkan gejala yang jelas dan hanya ditemui semasa pemeriksaan sinar-X rutin di pejabat doktor gigi.

Gigi yang terkena akan kekal tertanam di tisu gusi atau tulang lebih lama daripada yang sepatutnya. Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gigi yang terkena. Anda mungkin berisiko terkena gigi kerana genetik atau tidak mendapat rawatan ortodontik yang tepat pada waktunya.

Baca juga: Ganggu aktiviti, berikut adalah 2 cara untuk mengatasi masalah sakit gigi

Perkara yang perlu diberi perhatian

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gigi terkadang terkena kesan tidak menimbulkan sebarang gejala. Walaupun begitu, anda harus memperhatikan gejala ini yang dapat menunjukkan gigi terkena:

  • Gusi merah, bengkak, atau berdarah.
  • Nafas berbau.
  • Mulut terasa tidak sedap.
  • Kesukaran membuka mulut.
  • Sakit ketika membuka mulut, atau ketika mengunyah dan menggigit.

Gejala ini boleh muncul selama beberapa minggu atau bulan. Impak boleh berlaku sepenuhnya atau sebahagian. Gigi yang terkena sebahagiannya dicirikan oleh gigi yang sudah mulai tumbuh, sehingga sedikit menembusi gusi. Gigi yang terkena kesan tidak dapat menembusi gusi sama sekali.

Gigi yang terkena sebahagiannya pasti lebih sukar dibersihkan kerana lokasinya. Sekiranya tidak dibersihkan dan dirawat dengan segera, gigi yang terkena sebahagiannya boleh menyebabkan rongga, kerusakan, jangkitan, sesak gigi, kista yang berdekatan, yang boleh merosakkan akar gigi berdekatan atau memusnahkan tulang, penyerapan tulang atau gigi yang berdekatan, dan penyakit gusi.

Baca juga: Adakah Semua Orang akan Menumbuhkan Gigi Bijaksana?

Sekiranya anda merasakan gigi terkena, anda mesti berjumpa doktor gigi dengan segera. Doktor boleh memeriksa gigi dengan teliti dan mengambil sinar-X mulut. Selepas pemeriksaan, doktor dapat menentukan tindakan selanjutnya. Sekiranya anda merancang untuk berjumpa doktor gigi, lebih mudah membuat janji temu di hospital melalui aplikasi pertama.

Bagaimana Mengubati Gigi yang Terjejas?

Sekiranya gigi yang terkena tidak menyebabkan sebarang gejala, doktor gigi mungkin hanya menunggu dan mengawasinya terlebih dahulu. Tindakan boleh diambil sekiranya masalah timbul. Sekiranya terdapat masalah, tindakan berikut mungkin diambil oleh doktor:

1. Operasi

Sekiranya gigi yang terkena menyebabkan kesakitan dan kesan sampingan yang tidak menyenangkan, doktor gigi anda biasanya akan mengesyorkan agar anda menjalani pembedahan pengekstrakan. Terutama dalam kes gigi kebijaksanaan yang terjejas. Doktor anda juga boleh mengesyorkan pengekstrakan jika gigi yang terkena memberi kesan negatif pada gigi lain.

Pembedahan pengambilan gigi biasanya dilakukan sebagai prosedur pesakit luar. Ini bermakna anda boleh pulang pada hari yang sama selepas prosedur. Prosedur ini biasanya hanya memerlukan 45 hingga 60 minit dan anda mungkin hanya diberi ubat bius tempatan. Pemulihan mungkin mengambil masa 7 hingga 10 hari.

Baca juga: 3 Komplikasi Yang Boleh Berlaku Ketika Pengambilan Gigi Bijaksana

2. Membantu Mencegah Letusan Gigi

Apabila gigi taring terkena, alat bantu mencegah letusan gigi dapat digunakan. Alat bantu ini boleh menggunakan pendakap, pendakap, atau dengan mengeluarkan gigi bayi atau dewasa yang mungkin menyekat taring. Kaedah ini paling berkesan apabila dilakukan pada orang yang lebih muda. Sekiranya letusan gigi tidak dapat dielakkan, gigi yang terkena itu perlu diekstraksi dan diganti dengan implan gigi atau jambatan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mengenal dan Merawat Gigi yang Terkena.
WebMD. Diperoleh pada 2021. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Kesan Gigi.

Recent Posts