Ujian Perlu Dilakukan untuk Mengesan Kista Ovari

, Jakarta - Kista adalah sejenis tumor jinak yang sering dijumpai pada wanita. Salah satu jenis sista yang sering berlaku pada wanita yang masih berumur subur dan boleh melahirkan anak adalah penyakit sista ovari. Ovari adalah dua organ kecil yang terletak di kedua sisi rahim di dalam badan wanita. Ovari berkait rapat dengan rahim sehingga banyak yang menyebutnya sebagai kista rahim walaupun kista itu adalah benjolan di ovari (ovari).

Ovari bertanggungjawab untuk menghasilkan hormon, termasuk estrogen, yang mencetuskan wanita haid. Setiap bulan, ovari melepaskan sebiji telur kecil. Telur ini bergerak ke tiub fallopi (tiub fallopio) untuk kemudian disenyawakan. Kitaran telur ini dikenali sebagai proses ovulasi.

Baca juga: Kenali Gejala Kista Ovari

Gejala Cyst ovari

Walaupun kadang-kadang tidak ada gejala yang dirasakan, adalah idea yang baik untuk tidak memandang rendah penyakit ini. Kista boleh menjadi lebih besar sehingga mengganggu prestasi organ lain yang mengakibatkan menyekat aliran cairan dalam tisu seperti hati, pankreas atau organ lain. Beberapa gejala yang anda rasakan ketika penyakit ini menyerang badan termasuk:

 • Sakit atau kembung di perut.

 • Kesukaran membuang air kecil, atau kerap membuang air kecil.

 • Kesakitan yang tidak dapat dijelaskan di kawasan punggung bawah.

 • Sakit semasa persetubuhan.

 • Kesakitan dan pendarahan yang tidak normal semasa haid atau di luar kitaran haid.

 • Berat terus menurun.

 • Mual atau muntah.

 • Hilang selera makan, kerana perut terasa kenyang dengan cepat.

Baca juga: Jangan menyamakannya dengan tumor, inilah kista

Diagnosis Sista Ovari

Sekiranya gejala yang dinyatakan di atas mula muncul, maka anda mesti memeriksanya secepat mungkin oleh pakar obstetrik / sakit puan. Mereka akan merasa gumpalan semasa ujian pelvis. Untuk mengetahui sama ada anda menghidap penyakit kista rahim, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mendiagnosisnya. Kaedahnya merangkumi:

 • Ujian menggunakan gelombang ultrasound, kaedah ini dilakukan untuk membuat gambar ovari. Gambar ini membantu doktor menentukan ukuran dan lokasi kista atau tumor.

 • Ujian pengimejan seperti, tomografi dikira (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI), dan tomografi pelepasan positron (PET) adalah ujian yang memberikan penerangan terperinci. Doktor boleh menggunakan ujian ini untuk mencari tumor ovari dan melihat bagaimana ia merebak.

 • Untuk menyelesaikannya, doktor melakukan ujian darah untuk memeriksa tahap beberapa hormon. Ini termasuk pemeriksaan hormon luteinizing (LH), hormon perangsang folikel (FSH), estradiol, dan testosteron.

 • Melalui sayatan kecil, doktor memasukkan laparoskop, yang merupakan tiub dengan lampu dan kamera terpasang di hujungnya. Sebelum memulakan kaedah pembedahan ini, anda akan menjalani proses anestesia. Dengan laparoskopi, doktor melihat secara langsung rongga pelvis dan organ pembiakan untuk mengesan kelainan.

 • Ujian CA-125. Sekiranya doktor menganggap pertumbuhan tumor ini adalah barah, doktor akan mengesyorkan ujian darah untuk mencari protein yang disebut CA-125. Tahap protein ini cenderung lebih tinggi pada beberapa wanita dengan barah ovari (tetapi bukan satu-satunya penanda aras). Ujian ini digunakan terutamanya pada wanita berusia lebih dari 35 tahun, yang berisiko sedikit lebih tinggi terkena barah ovari.

 • Sekiranya diagnosisnya adalah barah ovari, doktor akan menggunakan keputusan ujian diagnostik untuk menentukan sama ada barah telah merebak di luar ovari. Sekiranya ia adalah barah, doktor juga akan menggunakan hasilnya untuk menentukan sejauh mana penyebarannya. Prosedur diagnostik ini dipanggil pementasan. Ini membantu doktor merancang rawatan.

Sebilangan besar pertumbuhan ovari jinak. Tetapi sejumlah kecil boleh menjadi barah. Itulah sebabnya penting untuk menjalani ujian pelvis secara berkala. Wanita menopaus khususnya harus menjalani pemeriksaan berkala kerana mereka menghadapi risiko lebih tinggi terkena barah ovari.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Kista dengan Laparoskopi

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit sista ovari? Kenapa anda boleh meminta doktor pakar secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts