Kenali Punca dan Cara Mengatasi Mata Merah

, Jakarta - Sering terkena pencemaran debu dan udara ketika aktiviti luar memang boleh mengganggu mata, dan akhirnya menjadi merah. Walaupun keadaan ini biasa berlaku, tidak banyak orang yang tahu cara merawat mata merah dengan betul. Bahkan ada yang sering membiarkannya sampai mata merah reda dengan sendirinya. Sebenarnya, mata merah perlu dirawat dengan betul agar kerengsaan tidak bertambah teruk.

Kerengsaan mata boleh disebabkan oleh alergi, alergen dan perengsa, dan jangkitan. Walau bagaimanapun, gangguan mata yang paling biasa adalah konjungtivitis atau mata merah jambu disebabkan oleh virus atau bakteria yang memasuki mata. Sekiranya tidak segera ditangani dengan cara yang betul, kerengsaan ini dapat bertambah buruk, yang dicirikan oleh kerosakan pada tisu mata akibat calar debu yang melekat pada bola mata dan berpotensi menular. Selain habuk, mata merah juga boleh disebabkan oleh mata yang terlalu kering dan terdedah kepada cahaya komputer atau radiasi elektronik.

Rawatan untuk mata merah jambu bergantung kepada penyebabnya. Konjungtivitis boleh disebabkan oleh alergi, bakteria, atau virus. Walau bagaimanapun, gejala yang disebabkan lebih kurang sama, iaitu mata merah, berair, dan gatal. Inilah cara menangani mata merah berdasarkan penyebabnya:

  • Mata merah atau konjungtivitis yang disebabkan oleh bakteria menyebabkan gejala, iaitu pelepasan hijau atau kuning dari sudut mata. Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik.
  • Walau bagaimanapun, antibiotik tidak dapat digunakan untuk mengobati mata merah virus. Konjungtivitis ini secara amnya akan mereda dengan sendirinya dalam 1-3 minggu. Apa yang perlu anda lakukan adalah menjaga mata merah daripada mengalami komplikasi.
  • Sementara itu, konjungtivitis akibat alahan biasanya akan menyebabkan kedua-dua mata menjadi merah dan menyebabkan gejala alergi pada umumnya, seperti hidung berair. Sekiranya keadaan mata tidak terlalu teruk, mata merah jenis ini sebenarnya dapat diatasi dengan sendirinya.

Petua Mengatasi Mata Merah

  • Bersihkan Cecair yang Keluar dari Mata

Apabila jengkel, biasanya mata akan mengeluarkan cecair kuning atau lebih dikenali sebagai belek (pelepasan mata). Anda disyorkan untuk membersihkan cecair ini secara berkala dengan mengelap sudut dalam mata terlebih dahulu, kemudian bahagian luar. Gunakan kain atau tisu yang berbeza untuk mengelap bahagian mata yang berlainan, kemudian basuh atau buang tisu sekali pakai sebaik sahaja digunakan. Ingat, basuh tangan anda terlebih dahulu sebelum membersihkan mata.

  • Pemampat Mata

Cara lain untuk melegakan mata yang merah dan jengkel adalah dengan menggunakan kompres sejuk. Tetapi, untuk konjungtivitis yang disebabkan oleh alahan dan virus, tekan mata menggunakan air suam.

  • Perubatan Mata

Cara terpantas dan paling berkesan untuk menghilangkan mata merah adalah dengan menggunakan ubat mata. Tetapi pilih ubat mata mengikut penyebab konjungtivitis. Untuk kerengsaan mata kerana bakteria, anda boleh menggunakan titisan mata antibiotik. Sementara itu, titisan mata yang mengandungi steroid atau antihistamin digunakan untuk merawat mata merah kerana alahan. Sekiranya mata merah disebabkan oleh virus, gunakan ubat antivirus.

  • Elakkan Menggunakan Kanta Sentuh

Sekiranya mata anda jengkel, anda tidak boleh menggunakan kanta lekap sebentar. Setelah mata merah sembuh, cuci kanta lekap dengan bersih sebelum menggunakannya semula.

Sekiranya mata merah tidak membaik dalam 24 jam, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Anda juga boleh membincangkan masalah mata merah dan mendapatkan nasihat kesihatan daripada doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Membeli titisan mata juga tidak perlu bersusah payah. Kekal pesanan baru masuk dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found