Manfaat melangkau untuk badan yang perlu anda ketahui

Jakarta - Ada banyak cara yang dapat anda lakukan untuk terus berolahraga di tengah-tengah jadual yang cukup sibuk. Salah satu pilihan adalah melakukan senaman ringan yang boleh anda lakukan di mana sahaja. Lompat tali atau apa yang dikenali sebagai ponteng jadilah salah satu jenis senaman ringan yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan faedah bersenam. Jenis senaman yang termasuk dalam kumpulan sukan plyometric adalah salah satu sukan ringan yang dapat meningkatkan kekuatan badan, anda tahu.

Baca juga: Ingin menurunkan berat badan dengan pantas? Cuba Langkau

Lompat tali atau ponteng Ia juga sukan yang sesuai untuk anda yang ingin menurunkan berat badan. Sebabnya, dengan melakukan ponteng 20 kali dalam setiap sesi latihan, anda boleh membakar sebanyak 200 kalori. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai perkara yang perlu anda perhatikan sebelum melakukan sukan ponteng, untuk mengelakkan kecederaan yang berisiko anda alami. Ayuh, lihat lebih banyak faedah ponteng untuk badan, di sini!

Kebaikan Melangkau Badan

Siapa yang tidak suka sukan ponteng ? Sukan ponteng atau juga dikenali sebagai lompat tali adalah salah satu jenis sukan yang cukup ringan dan boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Anda juga tidak memerlukan persiapan yang mahal untuk melakukan sukan ini, anda hanya perlu lompat tali dan kasut yang selesa untuk bersenam.

Melakukan rutin ponteng atau melompat tali boleh membuat anda merasakan beberapa faedah kesihatan yang baik. Inilah faedahnya ponteng untuk badan yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan Keseimbangan Badan

Berlatih tali lompat secara berkala sebenarnya dapat membantu meningkatkan keseimbangan badan anda. Di samping itu, koordinasi antara badan juga akan bertambah baik. Latihan ini akan menjadikan otak fokus pada kaki untuk melakukan lompatan yang baik. Selain itu, otak juga akan menjadikan badan lain lebih seimbang sehingga pergerakan tali lompat dapat berjalan dengan baik.

2. Membantu Kalori Membakar

Lompat tali atau ponteng dapat membakar kalori dalam badan sebanyak 200-300 kalori selama 15 minit bersenam. Ini kerana semasa anda melompat tali, banyak haba dihasilkan oleh badan untuk mendapatkan tenaga dengan membakar kalori.

Baca juga: Nostalgia Kanak-kanak, Ini adalah 4 Faedah Melompat Tali

3. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Latihan yang mengulang pergerakan melompat dengan cepat menjadikan jantung berdegup dan mengepam darah. Ini akan meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan juga kesihatan jantung. Bagi anda yang mempunyai risiko penyakit kardiovaskular, tidak ada salahnya melakukan sukan ini secara berkala untuk mengelakkan pelbagai risiko.

4. Meningkatkan Ketumpatan Tulang

Melompat tali yang dilakukan secara berkala dapat meningkatkan kepadatan tulang dan kekuatan tulang. Keadaan tulang yang padat dan kuat akan membuat anda terhindar dari pelbagai masalah kesihatan yang berlaku pada tulang.

Tonton Ini Semasa Melompat Tali

Untuk merasai faedahnya ponteng , anda perlu memperhatikan perkara-perkara ini sebelum melakukan sukan, seperti:

  1. Pakai pakaian yang selesa untuk bersenam dan jangan lupa memakai kasut untuk mengelakkan risiko kecederaan.
  2. Cari permukaan yang tidak licin dan rata untuk anda gunakan sebagai lokasi tali lompat. Sekiranya anda melompat tali di dalam rumah, pastikan silingnya tidak terlalu rendah.
  3. Memanaskan terlebih dahulu sebelum melompat tali. Anda boleh melakukan lompatan ringan tanpa tali selama 5-10 minit. Selepas itu, anda boleh melakukan sukan ini dengan selesa.

Baca juga: Ini adalah Petua Sukan Tali Pertempuran Sejati untuk Pemula

Semasa melompat tali, jauhkan tangan anda 30 sentimeter dari pinggang anda. Kemudian, lompat perlahan dengan menggerakkan pergelangan tangan anda untuk memutar tali. Elakkan bergoyang dengan bahu anda. Semasa mendarat setelah lompat, gunakan alas kaki seolah-olah anda menggunakan jinjit.

Jangan buat ponteng berlebihan kerana boleh menyebabkan jantung bekerja lebih keras. Kami mengesyorkan menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai sukan ponteng supaya anda melakukan latihan ini dengan betul. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2020. 5 Manfaat Kesihatan Melompat Tali dan Petua Berguna Untuk Pemula dari Pelatih Selebriti Jillian Michaels.
Life Hacks. Diakses pada tahun 2020. 9 Faedah Melompat Tali yang Mungkin Anda Tidak Tahu.
Jumpstart oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Skipping Rope Tidak Melangkau Latihan.

Recent Posts