Diet yang betul untuk mengelakkan remaja dari masalah kesihatan

, Jakarta - Sudah tentu, semua akan melalui masa yang dikenali sebagai remaja. Masa remaja sebenarnya akan dialami ketika seseorang memasuki usia 12 tahun hingga 21 tahun. Sudah tentu, pada masa ini ibu bapa masih perlu memberi perhatian kepada anak-anak mereka agar keadaan kesihatan fizikal dan mental mereka terjaga dengan baik. Pelbagai masalah sering dialami oleh kanak-kanak ketika melalui masa remaja, salah satunya adalah bentuk dan penampilan badan yang secara langsung berkaitan dengan masalah berat badan.

Baca juga: Ini adalah Makanan Sihat untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Remaja

Peningkatan berat badan dan penurunan berat badan kadang-kadang menjadi sangat penting bagi kanak-kanak semasa remaja. Mereka melakukan pelbagai cara untuk mendapatkan gambaran tubuh yang mereka inginkan, salah satunya adalah dengan melakukan diet. Tidak ada yang salah dengan ibu bapa mengetahui beberapa diet yang tepat untuk remaja, sehingga mereka menghindari pelbagai masalah kesihatan yang bersembunyi semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Diet yang Betul untuk Remaja

Memasuki usia remaja, tubuh masih tumbuh dan berkembang, jadi keperluan pemakanan masih perlu dipenuhi dengan betul. Pertumbuhan fizikal pada remaja memerlukan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh dengan diet yang seimbang dan sihat. Terdapat beberapa nutrien yang harus dipenuhi oleh remaja untuk proses pertumbuhan, seperti vitamin D, kalsium, dan zat besi.

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Bagi remaja yang cukup memperhatikan masalah berat badan, baik kelebihan berat badan dan berat badan berlebihan, Anda harus melakukan diet yang sihat dengan memperhatikan diet dan kandungan nutrisi yang dimakan. Anda harus mengelakkan diet dengan melewatkan sarapan atau mengurangkan bahagian makanan sehingga anda merasa lapar, keadaan ini tidak akan berjaya menjadikan berat badan anda normal, bahkan anda dapat mengalami beberapa masalah kesihatan semasa proses pertumbuhan.

Sebenarnya, remaja yang mengehadkan pengambilan makanan mereka sebenarnya akan menambah berat badan mereka kerana badan akan secara automatik menyimpan simpanan makanan untuk tenaga apabila anda melakukan proses diet yang salah. Melancarkan dari Pusat Perubatan Universiti Rochester Terdapat beberapa corak makan yang boleh dilakukan oleh remaja mengenai masalah berat badan mereka, seperti:

  1. Makan makanan sihat 3 kali sehari.
  2. Mengehadkan pengambilan gula tambahan, pemanis buatan, dan lemak buruk dalam setiap makanan yang dimakan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menghilangkan semua pengambilan lemak untuk badan. Sebenarnya, untuk perkembangan otak yang optimum, seorang remaja memerlukan 50-90 gram lemak setiap hari sehingga usia 26 tahun. Ibu dapat memenuhi pengambilan lemak baik untuk anak-anak dengan menyediakan makanan berupa salmon, alpukat, dan telur.
  3. Memenuhi keperluan air setiap hari.
  4. Makan makanan sihat untuk makanan ringan, seperti buah, sayur-sayuran, atau kacang.

Baca juga: Remaja Juga Memerlukan Pemakanan, Inilah Penjelasannya

Itulah beberapa cara diet sihat yang boleh dilakukan oleh remaja untuk mengatasi masalah berat badan yang mereka alami. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada pakar pemakanan atau doktor mengenai diet yang betul untuk remaja. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai diet yang betul untuk kanak-kanak mengatasi masalah berat badan yang mereka hadapi.

Masalah Kesihatan Yang Boleh Dialami Kerana Diet Yang Salah

Sudah tentu, pelbagai masalah kesihatan dapat dialami oleh remaja kerana diet yang salah. Melancarkan jurnal dari Kesihatan Kanak-kanak Pediatrik , walaupun diet dapat membuat perubahan positif bagi remaja, ibu bapa juga perlu mempertimbangkan kemungkinan kesan negatif yang akan dialami oleh remaja kerana pola diet yang salah.

Ini kerana kebanyakan remaja melakukan diet tanpa corak yang sihat dan tidak tersusun. Keadaan ini memberi kesan negatif kepada golongan muda. Diet yang salah boleh menyebabkan remaja kekurangan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Bukan hanya itu, bagi wanita muda, kesalahan diet yang dilakukan boleh menyebabkan haid yang tertunda atau haid yang tidak teratur. Di samping itu, risiko jangka panjang kerana diet yang salah dapat dialami oleh remaja, seperti mengalami osteopenia dan osteoporosis.

Selain mempengaruhi keadaan kesihatan fizikal, diet yang salah juga boleh mempengaruhi keadaan kesihatan mental pada remaja. Diet yang gagal dilakukan boleh membuat remaja sering mengalami tekanan dan kemurungan. Sebenarnya, proses diet yang gagal dapat membuat remaja mengalami gangguan makan, seperti bulimia nervosa dan anorexia.

Baca juga: Gangguan Makan pada Remaja, Inilah Petua Untuk Mengatasinya

Atas sebab ini, peranan ibu bapa sangat penting untuk menemani anak-anak dalam masa pertumbuhan dan perkembangan mereka, sehingga anak-anak dapat muncul dengan yakin sesuai dengan citra tubuh. Bukan hanya itu, memberi makanan yang sihat dan berkhasiat kepada anak-anak juga dapat menghindarkan mereka dari masalah berat badan, sehingga anak-anak menghindari membuat proses diet yang salah. Segeralah menemani anak tersebut untuk mengunjungi hospital terdekat untuk mengetahui diet yang tepat untuk anak tersebut agar masalah berat badan yang dialaminya dapat ditangani dengan baik.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Pediatrik. Diakses pada tahun 2020. Diet pada masa Remaja.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Makan Sihat untuk Remaja.
Pusat Perubatan Universiti Rochester. Diakses pada tahun 2020. Makan Sihat Semasa Remaja.

Recent Posts