Atasi Keputihan dengan Mengonsumsi Makanan Ini

, Jakarta - Walaupun biasa dialami wanita, keputihan dapat mengganggu aktiviti harian kerana gatal yang ditimbulkannya. Selain rajin membersihkan kawasan Rindu V dengan betul, anda dapat mencegah keputihan dengan memakan makanan ini.

Makanan untuk Mencegah Keputihan

Makanan berikut dipercayai bermanfaat bagi wanita yang mengalami keputihan. Sekiranya diminum secara berkala, keputihan akan enggan kembali.

1. Pisang

Salah satu buah yang berguna untuk menghilangkan keputihan ialah pisang. Wanita yang mengalami keputihan disarankan untuk mengambil 2 biji pisang setiap hari agar bebas dari keputihan. Selain itu, pisang juga dapat menjadi pengganti gula, kerana wanita yang mengalami keputihan tidak dianjurkan untuk mengkonsumsi gula.

2. Sayuran Hijau

Manfaat sayur-sayuran hijau untuk kesihatan tidak diragukan lagi. Bagi wanita, sayur-sayuran hijau sangat baik dimakan untuk mengelakkan keputihan. Selain dapat menghilangkan kulat yang menyebabkan keputihan, sayur-sayuran hijau juga dapat menangkal radikal bebas secara semula jadi untuk tubuh. Anda boleh makan jenis sayur yang anda suka, seperti kangkung, bayam, dan lain-lain.

3. Susu

Tidak mahu keputihan datang lagi? Minum lebih banyak susu sahaja. Susu berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran keputihan dan tetap normal. Susu juga dapat memberi anda banyak tenaga sehingga anda tidak merasa lemah, terutama ketika keputihan datang.

4. Yogurt

Yogurt anda bukan sahaja mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kesihatan kulit dan wajah, tetapi juga dapat menghilangkan keputihan, anda tahu. Kandungan semula jadi yang terdapat dalam yogurt mampu menghilangkan kulat di dalam badan, termasuk di dalam vagina, sehingga menjadikan vagina bersih dan bebas dari keputihan.

5. Daun sirih

Daun sirih diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kewanitaan. Selain dapat mengurangkan bau badan, daun sirih juga berkhasiat dalam merawat keputihan. Anda boleh merebus sedikit daun sirih dan meminumnya. Minum air sirih rebus setiap hari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Makanan yang Menyebabkan Keputihan

Selain makanan yang dapat mencegah dan merawat keputihan di atas, ada juga jenis makanan yang harus dihindari oleh wanita kerana boleh menyebabkan keputihan.

1. Makanan Manis

Bagi anda yang sering mengalami keputihan, kurangkan pengambilan makanan dan minuman bergula. Pengambilan gula yang terlalu banyak di dalam badan boleh menyebabkan bakteria dalam badan Rindu V berkembang, menyebabkan gatal-gatal dan bau yang tidak menyenangkan.

2. Timun

Makan timun terlalu banyak juga boleh menyebabkan keputihan. Timun yang sering dijumpai dalam acar sedap dimakan dan memberikan rasa segar. Tetapi kandungan gula sangat tinggi, boleh mencetuskan keputihan. Jadi hadkan pengambilan acar dan timun.

3. Nanas

Selain dihindari oleh wanita hamil kerana keasidan yang tinggi, nanas juga harus dihindari oleh wanita yang mengalami keputihan. Kerana nanas dapat meningkatkan pengeluaran lendir dalam badan Rindu V, menyebabkan perasaan berlumpur dan tidak selesa.

4. Goreng

Lapisan tepung pada makanan goreng mengandungi karbohidrat yang dapat meningkatkan gula dalam badan, sehingga dapat menyebabkan keputihan. Selain daripada makanan goreng, elakkan juga makanan berminyak. makanan segera dan makanan ringan. Tetapi menjalani kehidupan yang sihat, dengan minum banyak air dan rajin bersenam. Keputihan yang dijamin akan hilang.

Pada dasarnya, mengamalkan diet yang sihat dapat mencegah anda dari pelbagai penyakit, termasuk keputihan. Sekiranya keputihan masih tidak mahu menjauhi Miss V, segera berjumpa doktor. Sekarang anda boleh bertanya mengenai kesihatan kepada doktor melalui permohonannya . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Sangat mudah, buat pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts