Kelenjar getah bening yang membengkak di ketiak, apakah bahaya?

, Jakarta - Kemunculan benjolan pada badan pastinya membuat seseorang merasa risau akan kesihatannya. Sebenarnya, tidak semua benjolan yang muncul di badan merupakan tanda gangguan yang sangat serius. Benjolan itu boleh menjadi kelenjar getah bening yang membengkak.

Kelenjar getah bening yang bengkak sebenarnya boleh berlaku di beberapa bahagian badan. Salah satunya adalah ketiak. Lalu, adakah pembengkakan kelenjar getah bening yang berlaku di ketiak merupakan tanda kesihatan yang serius? Ayuh, lihat lebih banyak lagi dalam artikel ini!

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Waspadalah terhadap Kelenjar getah bening di ketiak

Sebelum menjawab soalan di atas, sudah tahu kelenjar getah bening? Kelenjar ini adalah kelenjar yang terdapat di banyak bahagian badan. Bermula dari ketiak, dagu, leher, pangkal paha, hingga ke belakang kepala. Kelenjar ini mempunyai fungsi penting, yang memainkan peranan penting dalam sistem imun. Kelenjar getah bening ini mengandungi sel darah putih, sebahagian daripada sistem imun yang membantu tubuh melawan jangkitan.

Oleh itu, adakah berbahaya bagi benjolan di ketiak akibat kelenjar getah bening yang bengkak? Sebenarnya kelenjar getah bening bengkak berlaku secara semula jadi. Pembengkakan ini berlaku kerana kelenjar getah bening membesar kerana reaksi sistem imun yang dihasilkan oleh kelenjar untuk melawan bahan asing. Dalam beberapa kes, benjolan di ketiak dapat menunjukkan penyakit serius, seperti:

  • Jangkitan lengan atau payudara.
  • Pelbagai jangkitan di seluruh badan, AIDS atau herpes.
  • Kanser, seperti limfoma atau barah payudara.
  • Kista atau abses di bawah kulit juga boleh menghasilkan benjolan besar di bahagian ketiak. Keadaan ini boleh disebabkan oleh mencukur atau menggunakan antiperspirant (bukan deodoran). Ini paling sering dilihat pada remaja yang baru mula bercukur.
  • Fibroadenoma (pertumbuhan tisu berserat bukan kanker).
  • Hidradenitis suppurativa.
  • Limfoma (barah sistem limfa).
  • Leukemia (barah sel darah).
  • Lupus erythematosus sistemik (penyakit autoimun yang mensasarkan sendi dan organ).

Kesimpulannya, kelenjar getah bening adalah reaksi semula jadi tubuh terhadap bahan asing, tetapi itu tidak bermaksud ia harus diabaikan. Singkatnya, benjolan di bawah ketiak juga dapat menunjukkan pelbagai masalah kesihatan yang serius.

Baca juga: 5 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kelenjar getah bening yang bengkak

Menandakan Kanser Payudara, Benarkah?

Benjolan di ketiak dapat dialami oleh sesiapa sahaja, tanpa mengira usia dan jantina. Walau bagaimanapun, wanita yang mengalami keadaan ini perlu cemas. Jangan sekali-kali mengabaikan benjolan di ketiak, kerana keadaan ini dapat menunjukkan barah payudara.

Sebenarnya, setiap kali memasuki kitaran haid, payudara anda akan terasa berbeza. Pada masa ini, wanita mengalami peningkatan pengeluaran hormon prolaktin dan progesteron. Nah, inilah yang menjadikan payudara wanita membesar dari ukuran biasa. Keadaan ini normal dan biasa.

Namun, tidak ada yang salah dengan wanita melakukan pemeriksaan payudara sendiri setiap bulan, terutama ketika memasuki haid. Apabila anda menemui kelainan pada payudara atau ketiak, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Selain dari kanser payudara, hidradenitis suppurativa adalah penyebab berpotensi timbulnya ketulan pada ketiak pada wanita. Keadaan kronik ini melibatkan penyumbatan dan keradangan di dekat kelenjar apokrin, folikel rambut di kulit.

Baik, dipetik dari Akademi Dermatologi Amerika Dalam kebanyakan kes, hidradenitis suppurativa menyebabkan benjolan seperti bisul yang menyakitkan yang dipenuhi nanah. Terdapat pelbagai faktor yang memicu hidradenitis suppurativa, mulai dari merokok, sejarah keluarga, dan kegemukan.

Jadi, benjolan di ketiak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan cara mengatasinya juga berbeza-beza. Benjolan yang disebabkan oleh jangkitan virus boleh hilang dengan sendirinya. Sekiranya disebabkan oleh lipoma, benjolan biasanya tidak hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Kelenjar getah bening yang membengkak pada kanak-kanak, berhati-hati dengan kanser limfoma!

Sekiranya anda mengalami keadaan ini dan merasa bimbang, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu pergi ke hospital, sekarang anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Sangat mudah dan praktikal bukan? Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Hidradenitis Suppurativa.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021.Armpit Lump.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2021. Ketiak ketiak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Ketumpatan ketiak: Apa yang perlu anda ketahui.

Recent Posts