4 Petua Mencegah Sakit Leher Disebabkan oleh Bantal Yang Salah

Jakarta - Pernahkah anda bangun dan mengalami sakit leher? Sudah tentu ia membuat anda tidak selesa dan mengganggu kelancaran aktiviti. Anda menjadi sukar untuk menggerakkan leher ke kanan dan kiri, merasa kaku, dan sakit ketika anda berpusing. Kesakitan juga boleh memancar ke bahu. Oleh pakar perubatan, keadaan ini disebut sebagai "bantal yang salah".

Lalu, apa sebenarnya yang salah dengan bantal? Menarik dan menegangkan otot adalah penjelasan terbaik yang dapat menggambarkan bantal yang salah. Ini berlaku apabila otot koyak atau jengkel. Biasanya, bantal yang salah berlaku ketika badan anda letih atau tidak menggunakan otot yang betul. Ketegangan atau ketegangan otot boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi leher, bahu, dan punggung bawah adalah yang paling kerap terkena.

Biasanya, menggunakan bantal pada kedudukan yang terlalu tinggi adalah penyebab sakit leher yang paling biasa. Masalah kesihatan ini juga boleh berlaku kerana kedudukan yang tidak selesa semasa anda memandu kereta atau leher anda terlalu maju untuk waktu yang lama ketika anda bekerja di komputer.

Mengatasi Sakit Leher

Secara amnya, kekakuan dan kesakitan leher akan bertambah baik dan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari akan datang. Walaupun begitu, kekakuan leher ini agak mengganggu bagi sesetengah orang, jadi carilah kaedah untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba untuk merawat sakit leher:

  • Memampatkan dengan Ice Cubes

Memampatkan adalah cara termudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kekejangan dan kesakitan di leher. Aktiviti ini dapat membantu mengurangkan bengkak jika ada petunjuk serta melegakan kesakitan yang anda alami. Namun, elakkan meletakkan ketulan ais terus ke kulit. Sebaliknya, gunakan kain atau tuala untuk membungkus ketulan ais sebelum menyentuhnya di badan yang terasa sakit dan kaku.

  • Menggunakan Bantal Yang Betul

Semasa tidur, pastikan anda menggunakan bantal yang selesa. Jangan lupa meletakkan kepala anda sesuai dengan tulang belakang anda, tidak condong. Elakkan menggunakan bantal yang lebih tinggi, kerana membiarkan bahagian belakang leher lebih tinggi daripada badan kerana boleh membuat otot terasa sakit dan kaku pada keesokan harinya. Elakkan juga menggunakan bantal yang terlalu rendah atau rata.

  • Bergerak perlahan

Sekiranya anda mengalami sakit leher, jangan paksa bergerak selama beberapa hari. Lakukan urutan kecil untuk merehatkan kembali otot yang kaku. Sekiranya perlu, gunakan balsem atau salap khas untuk sakit otot. Urutan ini membantu mengurangkan kekejangan dan sakit di bahagian belakang leher, ia juga menimbulkan rasa hangat di balsem.

  • Merengkok Leher atau Memusingkan Kepala, Adakah BAIK?

Jangan sekali-kali memusingkan kepala atau meregangkan leher apabila anda mengalami sakit leher atau leher kaku. Anda harus menghentikan tabiat ini kerana boleh menyebabkan kecederaan otot dan saraf di leher. Memang, merengkok leher atau memusingkan badan ketika leher terasa letih adalah aktiviti yang dapat membantu melegakan otot, tetapi anda harus mengurangkannya untuk kesihatan.

Itulah petua untuk mengatasi sakit leher yang boleh anda cuba di rumah. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, jangan ragu untuk bertanya secara langsung kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Permohonan anda boleh melakukan ini muat turun melalui App Store dan Play Store.

Baca juga:

  • 8 Punca Sakit Leher Yang Perlu Anda Ketahui
  • 6 Cara Mengatasi Sakit Leher Belakang
  • 5 Cara Mengatasi Leher Kaku aka Spondylosis Serviks

Recent Posts