Ketahui Fungsi Penting Otot Jantung pada Manusia

, Jakarta - Tisu otot jantung adalah salah satu daripada tiga jenis otot dalam badan. Dua jenis tisu otot yang lain adalah otot rangka dan licin. Hanya tisu otot jantung yang terdiri daripada sel-sel yang disebut myocytes yang terdapat di jantung. Tisu otot jantung bertanggungjawab untuk pengecutan terkoordinasi yang membolehkan jantung mengepam darah melalui sistem peredaran darah badan.

Tisu otot jantung, atau miokardium, adalah tisu otot khusus yang membentuk jantung. Berbeza dengan tisu otot rangka, seperti di lengan dan kaki, pergerakan yang dihasilkan oleh tisu otot jantung tidak disengajakan. Ini bermaksud ia automatik dan seseorang tidak dapat mengawalnya.

Baca juga: Fakta & Mitos yang Perlu Anda Ketahui Tentang Hati

Fungsi Penting Otot Jantung pada Manusia

Tisu otot jantung berfungsi untuk memastikan jantung mengepam melalui pergerakan yang tidak terkawal. Ini adalah salah satu ciri khas tisu otot rangka, yang dapat dikawal. Kejadian ini dilakukan melalui sel khas yang disebut sel alat pacu jantung, yang mengawal pengecutan jantung.

Sistem saraf badan menghantar isyarat ke sel alat pacu jantung yang mendorong mereka untuk mempercepat atau memperlambat degupan jantung. Sel-sel alat pacu jantung disambungkan ke sel-sel otot jantung yang lain, memungkinkan untuk menghantar isyarat. Ini menghasilkan gelombang pengecutan otot jantung, yang menimbulkan degupan jantung.

Tisu otot jantung memperoleh kekuatan dan kelenturannya dari sel-sel otot atau jantung yang saling berkaitan. Sebilangan besar sel otot jantung mengandungi satu nukleus, tetapi ada yang mempunyai dua inti. Inti ini menyimpan semua bahan genetik sel.

Sel otot jantung juga mengandungi mitokondria yang juga disebut sel powerhouse. Ia adalah organel yang mengubah oksigen dan glukosa menjadi tenaga dalam bentuk adenosin trifosfat (ATP).

Baca juga: 4 Punca Serangan Jantung yang Tidak Sedar

Sel otot jantung kelihatan berjalur atau berjalur di bawah mikroskop. Jalur ini berlaku kerana filamen bergantian yang terdiri daripada protein myosin dan aktin. Garis gelap menunjukkan filamen tebal yang terdiri daripada protein myosin. Filamen nipis dan ringan mengandungi aktin.

Apabila sel otot jantung berkontrak, filamen myosin menarik filamen aktin satu sama lain, menyebabkan sel mengecut. Sel menggunakan ATP untuk mendorong pengecutan ini. Satu filamen myosin dihubungkan dengan dua filamen aktin di kedua-dua belah pihak. Ini membentuk satu unit tisu otot yang disebut sarcomere.

Cakera interstitial menghubungkan sel otot jantung. Persimpangan jurang dalam cakera interkalasi menghantar impuls elektrik dari satu sel otot jantung ke sel yang lain. Desmosom adalah struktur lain yang terdapat dalam cakera interkalasi. Ia membantu menyatukan serat otot jantung.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

Kesan Latihan pada Tisu Otot Jantung

Senaman dapat menguatkan otot jantung. Senaman juga membantu mengurangkan risiko terkena kardiomiopati dan menjadikan jantung berfungsi dengan lebih berkesan. Dipetik dari American Heart Association, orang dewasa sekurang-kurangnya 150 minit senaman sederhana seminggu. Untuk mencapai matlamat ini, cubalah bersenam selama lebih kurang 30 minit lima hari seminggu.

Perlu diingat, senaman kardio dinamakan sempena faedah otot jantung. Latihan kardio secara berkala membantu menurunkan tekanan darah, mengurangkan degupan jantung, dan membuat jantung mengepam dengan lebih berkesan. Jenis kardio yang biasa termasuk berjalan, berlari, berbasikal, dan berenang.

Sekiranya seseorang sudah menghidap penyakit jantung, pastikan untuk berbincang dengan doktor melalui aplikasi sebelum melakukan sebarang sukan. Beberapa langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk mengelakkan tekanan pada jantung terlalu banyak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Tisu Otot Jantung Berbeza dengan Tisu Otot Lain?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai tisu otot jantung

Recent Posts