4 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Bisul di Ketiak

Jakarta - Pada beberapa orang, bisul tidak hanya muncul di tubuh, tetapi juga dapat muncul di lipatan ketiak. Walaupun bukan keadaan berbahaya kerana boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi rasa sakit yang dialami dapat bertambah buruk. Terutama jika anda melakukan aktiviti yang memerlukan pergerakan tangan yang banyak. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa perkara. Jadi, apakah punca bisul di ketiak? Ketahui lebih lanjut di bawah.

Baca juga: Bolehkah Kista Pilonidal Berkembang menjadi Ulser?

Perkara Yang Menyebabkan Bisul di Ketiak

Sama seperti jerawat, bisul disebabkan oleh jangkitan pada folikel rambut atau kelenjar minyak pada kulit. Jangkitan ini disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus , yang terkumpul di folikel rambut, dalam bentuk nanah dan sel kulit mati. Lama kelamaan, penumpukan nanah dan sel kulit mati membengkak dan berubah menjadi warna kemerahan. Berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan bisul di ketiak:

1. Gangguan Sistem Imun

Tubuh anda akan menghadapi masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan bakteria jika sistem imun anda terganggu. Oleh itu, bisul di ketiak cenderung terjadi pada orang yang menghidap barah, diabetes mellitus, atau alergi.

2. Kerap Mencukur Rambut Ketiak

Ketiak dilipat, di mana sel-sel kulit mati dapat berkumpul jika tidak dibersihkan setiap hari. Sekiranya anda sering mencukur, aktiviti ini dapat mencetuskan munculnya luka terbuka pada kulit, sehingga bakteria lebih mudah masuk ke bawah permukaan kulit sehingga menyebabkan jangkitan.

3. Berpeluh berlebihan yang kerap

Terdapat sebilangan orang yang kulitnya sering berkeringat. Orang yang mempunyai ciri-ciri ini lebih cenderung terkena bisul di ketiak. Punca bisul di ketiak yang satu ini dapat diatasi, malah dielakkan dengan selalu membersihkan diri setelah melakukan aktiviti yang banyak berpeluh.

4. Tidak Menjaga Kebersihan Ketiak

Seperti penjelasan sebelumnya, tidak menjaga kebersihan ketiak adalah penyebab utama bisul di ketiak. Oleh itu, anda disarankan membersihkan kawasan ketiak secara berkala untuk mengelakkan penumpukan sel kulit mati.

Selain beberapa penyebab bisul di ketiak yang telah disebutkan, anda juga disarankan untuk memenuhi pengambilan dan pemakanan badan anda. Sebabnya, kerosakan kulit boleh menjadi salah satu faktor penyebab munculnya bisul di ketiak. Logiknya adalah ini, jika anda tidak memenuhi pengambilan makanan yang baik untuk tubuh, sistem kekebalan di dalamnya dapat terganggu. Nah, ini memudahkan bakteria yang menyebabkan bisul di ketiak memasuki badan.

Baca juga: 4 Tabiat Buruk Yang Boleh Menyebabkan Bisul

Sekiranya Telah Terjejas, Inilah Cara Mengatasinya

Kemunculan bisul di ketiak akan membuatkan penderita tidak tahan untuk mematahkannya. Perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa memerah bisul tidak dapat melegakannya, ia sebenarnya membuat bakteria semakin dalam di bawah lapisan kulit. Sekiranya tidak dirawat, bisul dapat sembuh sendiri dalam masa 2 minggu. Sekiranya anda tidak sabar dengan kesakitan, lakukan langkah-langkah berikut:

  • Jangan mencukur ketiak anda. Sekiranya anda tidak selesa dengan rambut di ketiak, anda boleh melakukan prosedur waxing di salun kecantikan.
  • Kompres panas. Lakukan langkah ini selama 20 minit, 3-4 kali sehari.
  • Bersihkan mendidih menggunakan sabun antibakteria.

Baca juga: Makan Terlalu Banyak Telur Menyebabkan Bisul, Mitos atau Fakta?

Sekiranya anda telah melakukan beberapa langkah ini, tetapi bisulnya tidak menjadi lebih baik, sila bincangkannya dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut , ya. Terutama jika sebilangan gejala bisul disertai demam dan kelenjar getah bening di kawasan sekitar ketiak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Saya Dapat Bisul Di Bawah Tangan Saya?
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses 2020. Bisul.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Bisul (Abses Kulit).

Recent Posts