4 Pengendalian Pertama Semasa Mengalami Duduk

, Jakarta - Jangan memandang rendah masalah kesihatan yang dialami di jantung. Secara amnya, masalah kesihatan jantung mempunyai tanda-tanda utama seperti sakit dada. Terdapat pelbagai gangguan jantung yang dicirikan oleh keadaan ini, salah satunya adalah angina.

Baca juga: Memo boleh Membuat Duduk, Mitos atau Fakta Angin?

Angin duduk menyebabkan aliran darah ke jantung tersumbat. Inilah yang menyebabkan angin duduk menjadi salah satu gangguan jantung yang cukup berbahaya kerana boleh menyebabkan serangan jantung pada penghidapnya. Lebih baik mengetahui langkah-langkah pertolongan cemas yang dapat diambil ketika seseorang mempunyai angin duduk.

Pertolongan Cemas di Duduk Angin

Duduk angin berlaku apabila saluran darah di jantung menyempit. Keadaan ini menjadikan fungsi saluran darah jantung menurun. Saluran darah jantung berfungsi mengalirkan darah yang kaya dengan oksigen ke otot jantung sehingga apabila ada penyempitan dalam aliran darah, jantung tidak dapat mengepam darah secara optimum.

Ada beberapa faktor yang meningkatkan risiko semula jadi angina, seperti kadar kolesterol tinggi, menderita diabetes dan darah tinggi, tekanan, kegemukan, tabiat merokok, kurang bersenam, dan memiliki kebiasaan minum alkohol.

Lancarkan Klinik Mayo Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penderita angina, iaitu sakit di dada, seperti ditekan atau dihancurkan oleh sesuatu yang berat. Kesakitan yang muncul merebak ke bahagian lain badan, seperti leher, lengan, bahu, punggung, rahang, dan gigi. Di samping itu, gejala sakit dada disertai dengan keadaan lain, seperti keringat sejuk, mual, pening, kelemahan, dan sesak nafas.

Melancarkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Sekiranya anda belum didiagnosis menderita angina, lakukan langkah-langkah berikut, iaitu:

  1. Hentikan semua aktiviti yang dilakukan oleh penderita angin supaya kerja jantung menjadi lebih ringan.

  2. Berbaring dan berehat di tempat yang selesa.

  3. Cuba bernafas secara berkala agar badan menjadi lebih tenang.

  4. Jangan lupa segera ke hospital untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Cegah Penyakit Jantung Dengan Kebiasaan Ini

Walau bagaimanapun, jika anda pernah didiagnosis dengan angina sebelumnya, anda harus mengambil langkah-langkah berikut:

  1. Hentikan semua aktiviti yang anda lakukan dengan segera.

  2. Ambil ubat tersebut mengikut nasihat doktor.

  3. Segera kunjungi hospital terdekat.

Elakkan Komplikasi dengan Gaya Hidup Sihat

Cara menahan angin tidak menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang lain, iaitu menerapkan gaya hidup sihat dengan betul. Terdapat beberapa gaya hidup sihat yang disarankan untuk penderita angina, seperti meninggalkan gaya hidup yang buruk. Kebiasaan merokok dan minum alkohol adalah pencetus utama masalah kesihatan jantung. Anda harus menghentikan tabiat ini agar kesihatan jantung terjaga dengan optimum.

Jangan lupa makan makanan berkhasiat dan pemakanan seimbang untuk badan. Memenuhi keperluan serat dalam badan dan hadkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi. Di samping itu, memenuhi keperluan untuk berehat setiap hari. Gangguan tidur secara langsung berkaitan dengan tekanan yang mencetuskan masalah jantung.

Jangan lupa melakukan senaman secara berkala untuk kesihatan jantung yang optimum dan berat badan yang stabil. Lakukan senaman ringan setiap hari agar fungsi organ tubuh dapat berjalan dengan baik. Sekiranya anda pernah mengalami serangan jantung, anda mesti berjumpa doktor dengan kerap.

Baca juga: Tanda Perbezaan Selsema dan Angina Pectoris

Jantung adalah organ terpenting dalam tubuh, anda harus menjaga jantung yang sihat dengan gaya hidup yang sihat untuk mengelakkan pelbagai gangguan jantung. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan jantung, jangan ragu untuk menggunakan aplikasi tersebut dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan yang dialami.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Angina
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Angina
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Angina

Recent Posts