Cara Mudah untuk Meringankan Kaki Yang Bengkak

, Jakarta - Kaki yang bengkak yang dibiarkan terus boleh mengganggu aktiviti orang yang mengalaminya. Penyebab kaki bengkak sendiri berbeza-beza, mulai dari berdiri terlalu lama, hingga disebabkan oleh penyakit tertentu.

Contohnya, edema (penumpukan cecair di bahagian badan) yang boleh mencetuskan bengkak kaki. Jadi, apakah kaedah mudah untuk melegakan kaki yang bengkak?

Baca juga: Aktiviti Harian Boleh Membuat Kaki Bengkak, Inilah Sebabnya

Petua Mudah Mengatasi Kaki Yang Bengkak

Secara amnya, pembengkakan kaki yang ringan akan mereda dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melegakan kaki yang bengkak sehingga gejalanya mereda.

Inilah cara mengatasi kaki bengkak yang boleh anda cuba.

1. Stoking mampatan

Cara mengatasi bengkak kaki boleh menggunakan stoking mampatan ( stoking mampatan ). Stoking ini boleh didapati di kedai ubat, kedai kasut, atau kedai runcit di talian, yang dapat melegakan kesakitan dan mencegah penumpukan cecair di kaki, pergelangan kaki, dan kaki. Sebaiknya, jangan mempunyai sarung kaki yang terlalu ketat.

2. Meninggikan Kedudukan Kaki

Cara mengatasi kaki yang bengkak juga dapat memperhatikan ketinggian atau tahap kedudukan kaki. Usahakan kaki anda tetap tinggi, atau letakkan di sandaran belakang untuk membantu mengurangkan bengkak. Contohnya, berbaring di atas lantai dengan kaki anda diangkat dan ke dinding.

3. Bersenam dengan ringan

Duduk atau berdiri untuk jangka masa yang panjang juga dapat meningkatkan bengkak. Cuba lakukan senaman ringan atau pergerakan untuk membantu melegakan kaki yang bengkak.

Contohnya, menggerakkan lutut, dan membongkok dan memanjangkan pergelangan kaki. Selain itu, anda boleh mencuba berenang untuk membantu melegakan kaki yang bengkak.

4. Menurunkan Berat Badan

Dengan penurunan berat badan, kaki tidak akan berfungsi ekstra untuk menahan berat badan. Di samping itu, menurunkan berat badan bukan sahaja dapat mengurangkan bengkak, tetapi juga dapat meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

5. Garam Epsom

Rendam kaki dan pergelangan kaki selama 15 hingga 20 minit dalam air sejuk yang diisi dengan garam Epsom untuk melegakan kesakitan yang berkaitan dengan bengkak.

Sekiranya anda menghidap neuropati kaki diabetes, periksa air dengan tangan anda terlebih dahulu untuk mengelakkan kaki anda terkena suhu yang melampau.

Baca juga: Kaki Bengkak Juga Boleh Disebabkan oleh Penyakit Jantung

6. Makanan Tambahan Magnesium

Selain lima perkara di atas, cara mengatasi kaki yang bengkak juga boleh dilakukan dengan mengambil makanan tambahan magnesium. Cuba masukkan 200 hingga 400 mg magnesium ke dalam diet harian anda, untuk membantu mengehadkan pengekalan air dan kesakitan.

Walau bagaimanapun, cuba tanya doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan magnesium. Kerana, suplemen ini tidak boleh digunakan jika anda mengalami masalah buah pinggang atau jantung.

Nah, untuk hasil terbaik, gunakan lebih daripada satu terapi pada satu masa. Contohnya, jika anda melakukan senaman ringan, cuba pakai stoking mampatan selepas itu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Perlukan Bantuan Perubatan

Ingat, kaedah di atas hanyalah cara mudah yang boleh dilakukan untuk mengatasi kaki bengkak ringan. Namun, terdapat juga beberapa kes kaki bengkak yang perlu segera dirawat oleh doktor.

Singkatnya, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul jika kaki anda bengkak, tidak sembuh, atau sukar berjalan.

Sebabnya, kaki boleh bengkak disebabkan oleh jangkitan, jadi memerlukan rawatan antibiotik dari doktor. Contoh lain, kaki bengkak juga boleh disebabkan oleh penyakit buah pinggang, dan mungkin doktor akan mencadangkan agar pesakit melakukan dialisis buah pinggang, atau pembedahan buah pinggang.

Baca juga: Kaki Bengkak Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mencegahnya

Dengan kata lain, cara mengatasi kaki yang bengkak akan disesuaikan dengan penyebabnya. Nah, bagi anda yang ingin memeriksa kaki yang bengkak atau keadaan lain, anda boleh pergi ke hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.



Rujukan:
Klinik Cleveland.6 Penyelesaian Terbaik untuk Sakit dan Bengkak di Kaki dan Pergelangan Kaki Anda
Penerbitan Kesihatan Harvard Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan kaki bengkak itu

Recent Posts