7 Kesan Sampingan Suntikan Kawalan Kelahiran dan Pengendaliannya

Jakarta - Perubahan dalam kitaran haid, kenaikan berat badan, penurunan nafsu seks, perubahan mood Permulaan jerawat secara tiba-tiba, serta kemunculan jerawat adalah beberapa kesan sampingan suntikan kawalan kelahiran. Sebenarnya ini adalah keadaan biasa. Keadaan yang perlu dibimbangkan adalah ketika anda mengalami perubahan yang tidak normal, seperti memperburuk kemurungan, penurunan kemampuan seksual, sakit tulang, pendarahan vagina, mual, dan muntah. Jadi apa yang menyebabkan suntikan kawalan kelahiran memberi kesan sampingan?

Mengapa Suntikan Kawalan Kelahiran Boleh Mempunyai Kesan Sampingan?

Sebenarnya, setiap kaedah kontrasepsi mempunyai kesan sampingan, terutamanya kontraseptif hormon. Suntikan kontraseptif setiap tiga bulan adalah salah satu kontraseptif hormon yang mengandungi progestin, iaitu hormon yang menyerupai hormon progesteron yang dihasilkan oleh ovari.

Setelah disuntik, progestin mempunyai kesan menebal leher rahim, sehingga sel sperma sukar bergerak ke arah rahim. Hormon ini juga mencegah ovulasi dan menjadikan lapisan rahim tidak baik untuk telur yang disenyawakan.

Baca juga: Petua Memilih Kontraseptif untuk Wanita

Prestasi hormon boleh memberi kesan sampingan pada badan dan mood , jadi mesti ada perubahan. Selagi tidak menjengkelkan, sebenarnya perubahan ini dapat ditangani secara normal. Berikut adalah kesan sampingan suntikan KB dan petua untuk mengatasinya.

1. Perubahan Kitaran Menstruasi

Suntikan kawalan kelahiran boleh menyebabkan perubahan dalam kitaran haid, sama ada menjadi lebih lama atau lebih pendek. Pada penggunaan pertama, terdapat haid yang berpanjangan, bintik-bintik ( mengesan ), maka haid akan menjadi jarang atau berhenti sama sekali. Kira-kira 40 peratus pengguna berhenti haid setelah satu tahun penggunaan.

Ini adalah kesan sampingan yang tidak berbahaya, jadi tidak perlu dibimbangkan. Penghentian haid tidak bermaksud bahawa "darah kotor" haid telah terkumpul. Kontraseptif hormon menekan penebalan dinding rahim yang biasanya menumpahkan dalam bentuk darah haid, jadi tidak ada "darah" yang mesti ditumpahkan.

2. Berat Badan

Peningkatan berat badan akseptor keluarga yang boleh disuntik antara 1-2 kilogram setiap tahun. Sebabnya ialah hormon progesteron dalam kawalan kelahiran yang dapat disuntik dapat meningkatkan selera makan dengan mempengaruhi pusat kawalan selera makan di hipotalamus.

Anda boleh menyesuaikan diri dengan menyesuaikan diet anda dengan memperbanyak sayur-sayuran dan buah-buahan sehingga kenyang dengan cepat. Jangan lupa, jadualkan senaman secara berkala agar berat badan anda tetap berada pada angka ideal.

Baca juga: 6 Perkara Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Sekiranya Anda Tidak Berhubungan Seks

3. Tidak Boleh Kembali ke "Fertile"

Tidak seperti kes IUD, implan, dan pil kawalan kelahiran, pengguna perancang keluarga yang disuntik harus sedikit sabar ketika merancang kehamilan yang lain. Setelah penggunaan alat kawalan kelahiran suntikan dihentikan, kesuburan akan kembali sehingga 10 bulan kemudian atau lebih awal.

Seseorang tidak dapat meramalkan berapa lama masa untuk kesuburan kembali kerana kesannya pada setiap orang adalah berbeza. Sementara itu, pengguna IUD, implan, dan pil KB dapat segera kembali ke kesuburan setelah alat dikeluarkan atau berhenti mengambil pil kawalan kelahiran.

Ini agak munasabah kerana kesan penggunaan ubat-ubatan belum habis. Sekiranya anda ingin merancang kehamilan, anda harus berhenti menggunakan alat kontraseptif suntikan beberapa bulan sebelumnya. Masih keliru dan memerlukan nasihat perubatan yang lebih tepat dan boleh dipercayai?

Anda boleh membincangkan rancangan kehamilan dan masalah kesuburan melalui aplikasi ! Bagaimana, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

4. Dorongan seks menurun

Salah satu cara hormon progesteron berfungsi adalah dengan menebal lendir pada vagina. Di samping itu, suntikan progestin dapat mengubah makanan yang mengandungi karbohidrat menjadi lemak yang sukar untuk bertindak balas terhadap air.

Maksudnya, semakin banyak kandungan lemak di dalam badan, semakin sedikit kandungan air di dalam badan. Ini memberi kesan pada vagina yang menjadi kering. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan semasa melakukan hubungan seksual.

Baca juga: Cara mengekalkan stamina seks walaupun anda sudah lama berkahwin

Sekiranya dibiarkan terlalu lama, ia boleh menyebabkan penurunan keinginan seksual. Anda boleh mengatasi keadaan ini dengan melakukan foreplay masa yang lebih lama atau penggunaan pelincir. Sekiranya anda dan pasangan anda masih tidak selesa, cuba sampaikan salah satu dari mereka dengan mencuba beberapa posisi seks yang sesuai. Buat mood yang baik sebelum melakukan hubungan seks juga boleh menjadi pencetus semangat.

5. Sakit Kepala, Sakit Payudara, dan Perubahan Mood

Ketiga kesan di atas adalah kesan sampingan perubahan hormon setelah progestin disuntik ke dalam badan. Pada sesetengah wanita, mood berubah dengan cepat dan kemarahan berlaku lebih kerap daripada biasa.

Semua kesan sampingan di atas, termasuk pening, nyeri payudara, ringan kepala, bukanlah gejala penyakit tertentu tetapi semata-mata disebabkan oleh perubahan hormon. Walaupun agak biasa, tidak semua pengguna alat kawalan kelahiran suntikan mengalaminya. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mengambil parasetamol. Walau bagaimanapun, jika sangat mengganggu, berjumpa dengan bidan atau pakar obstetrik anda.

6. Penurunan Ketumpatan Tulang

Menurut jurnal penyelidikan yang diterbitkan oleh The American College of Obstetricians and Gynecologists , Penggunaan alat kontraseptif suntikan jangka panjang boleh menyebabkan penipisan tulang.

Sebenarnya, ini boleh mencetuskan penurunan kepadatan tulang (osteoporosis). Walaupun begitu, tidak akan menghadapi risiko patah tulang. Sepatutnya, dengan menjaga penggunaan makanan yang mengandungi Vitamin D dan kalsium, kesan negatif suntikan kawalan kelahiran ini dapat diminimumkan.

7. Jerawat

Perubahan hormon yang berlaku kerana kawalan kelahiran yang disuntik boleh menyebabkan gangguan kulit, seperti jerawat. Hormon progesteron boleh menyebabkan rembesan kelenjar minyak dan lemak yang berlebihan pada wajah.

Kesannya, jerawat timbul akibat pori-pori yang tersumbat. Untuk mengurangkan kemungkinan jerawat, jaga kebersihan wajah dengan rajin mencuci muka sebelum tidur untuk membersihkan residu solekan atau kotoran yang melekat selepas aktiviti. Anda juga boleh menggunakan topeng semula jadi seperti limau, lemon, atau menggosok kepingan halia untuk melegakan keradangan.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA

Recent Posts