7 Sebab dan Cara Mengatasi Penyakit Kulit pada Anjing

, Jakarta - Anjing adalah haiwan yang terdedah kepada pelbagai masalah kulit. Masalah kulit anjing boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Sebilangan besar daripada mereka memerlukan rawatan profesional untuk menangani mereka supaya mereka tidak menjadi lebih teruk. Sebabnya ialah, apabila penyakit kulit tidak dirawat dengan segera, keadaannya sering menjadi lebih rumit.

Bagi anda yang memelihara anjing, anda harus lebih peka terhadap masalah kulit yang boleh menimpa haiwan kesayangan anda. Sekiranya anda melihat tanda-tanda penyakit kulit, jangan biarkan ia segera dan dapatkan rawatan.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Punca dan Cara Mengatasi Masalah Kulit pada Anjing

Rawatan penyakit kulit pada anjing bergantung pada keturunan. Jadi, tidak semua penyakit kulit yang dialami oleh anjing dapat dirawat dengan cara yang sama. Inilah cara merawat masalah kulit pada anjing berdasarkan penyebabnya:

1. Alahan

Alahan sering menjadi penyebab masalah kulit pada anjing. Alahan boleh menyebabkan gatal secara tiba-tiba, terutama pada wajah, kaki, dada, dan perut. Nah, salah satu rawatan utama adalah untuk mengetahui penyebab alergi. Jadi, anda juga harus berhati-hati sama ada anjing anda alah pada kotoran, debunga, makanan atau syampu yang digunakan. Rawatan untuk alahan biasanya dengan antihistamin.

2. Folliculitis

Folliculitis berlaku apabila folikel rambut menjadi meradang. Keadaan ini sering berlaku apabila anjing mempunyai masalah kulit lain seperti kudis atau alahan. Folliculitis biasanya dicirikan oleh kemunculan luka akibat calar, lebam dan kudis pada kulit. Doktor haiwan biasanya akan menetapkan syampu khas untuk merawatnya.

3. Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria dan cenderung menyerang anak anjing yang berada dalam keadaan buruk dan tidak sihat. Lesi Impetigo boleh muncul di perut dan ketiak anjing dalam bentuk pustula (benjolan kecil yang penuh dengan nanah atau cecair), papula (benjolan padat, sakit, dan bukan nanah), kerak epidermis, dan kerak. Anjing dengan impetigo boleh dirawat dengan antibiotik yang diresepkan oleh doktor.

4. Kurap

Kurap disebabkan oleh jangkitan kulat yang dicirikan oleh lingkaran botak berkerak di kepala, kaki, telinga dan kaki depan anjing. Kulit anjing juga boleh kelihatan meradang dan merah kerana kerap menggaru oleh anjing itu sendiri. Kurap dapat diatasi dengan salap antijamur untuk membunuh jamur dan mencegahnya merebak ke kawasan lain.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Mengendalikan Parasit di Anjing Haiwan Peliharaan?

5. Kutu

Kutu yang hidup di bulu anjing boleh menggigit kulit dan menghisap darah. Air liur yang dihasilkan oleh kutu juga dapat memasuki tubuh anjing dan boleh mencetuskan reaksi alergi. Akibatnya, anjing sering menggaru badannya kerana gatal yang teruk. Kulit yang sering tergores kerana gatal kemudian boleh menjadi merah dan meradang. Dalam keadaan yang teruk, bulu mereka juga boleh mengalami keguguran rambut.

Kutu adalah parasit kecil yang juga dapat bertahan di permaidani dan tempat tidur anjing. Jadi, sebelum merawatnya, jangan lupa membersihkan permaidani dan benda lain yang mungkin diserang kutu. Selepas itu, cukur rambut anjing dan bersihkan secara berkala dengan syampu anti-kutu. Kulit anjing yang cedera juga harus dirawat terlebih dahulu.

6. Kudis

Kutu yang mendarat di badan anjing juga boleh menyebabkan kudis, yang merupakan masalah kulit yang agak teruk. Terdapat dua jenis kudis utama, kudis demodectic dan sarcoptic. Kudis demodectic disebabkan oleh kutu Canis Demodex yang cenderung menyerang anjing tua, sakit, terlantar, atau liar dengan sistem imun yang lemah. Sementara kudis sarcoptic disebabkan oleh hama Sarcoptes scabiei boleh menyebabkan sensasi gatal yang sangat kuat di telinga anjing.

Gejala kudis demodectic termasuk keguguran rambut di muka dan kaki, disertai dengan gatal-gatal, kemerahan teruk di sekitar kawasan yang terjejas, dan penampilan bintik-bintik yang dipenuhi dengan darah dan nanah. Seperti kutu, bersihkan tempat tidur dan kawasan lain di mana kutu mungkin diserang. Rawatan termasuk tablet dan syampu khas untuk membunuh tungau, melegakan gatal dan radang.

7. Kelemumur

Seperti manusia, anjing juga boleh mengalami kelemumur. Keadaan ini boleh menjadikan kulit anjing kering dan gatal. Kelemumur ringan biasanya mudah dirawat dengan syampu sahaja.

Baca juga: Hati-hati dengan Masalah Pencernaan pada Anjing pada Musim Hujan

Sekiranya anda melihat tanda-tanda masalah kulit ini, anda kini boleh mengesahkan lebih lanjut dengan meminta doktor haiwan anda di aplikasi kamu tahu! Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Kepercayaan Haiwan. Diakses pada tahun 2020. 10 keadaan kulit anjing yang paling biasa.
Manual Merck Vet. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Gangguan Kulit pada Anjing.

Recent Posts