6 Kesan Kemoterapi yang Perlu Diperhatikan

Walaupun dapat membantu melawan sel barah, seseorang yang melakukan kaedah rawatan ini berisiko mengalami kesan sampingan. Rambut gugur, gangguan pencernaan, mulut kering, masalah kesuburan, anemia, dan ingatan yang lemah adalah kesan kemoterapi yang perlu diperhatikan. "

, Jakarta - Kemoterapi adalah terapi rawatan untuk membunuh sel barah. Kemoterapi berfungsi dengan menghentikan atau menghalang pertumbuhan sel barah yang tumbuh dan membelah dengan cepat.

Kemoterapi memainkan peranan penting dalam memerangi sel barah. Walau bagaimanapun, aplikasinya bergantung pada jenis dan tahap penyebaran barah. Walaupun dapat membantu melawan sel barah, seseorang yang menggunakan kaedah rawatan ini berisiko mengalami kesan sampingan. Baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh selepas kemoterapi

Dari Rambut Gugur hingga Anemia

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis ubat yang digunakan untuk kemoterapi dan masing-masing mempunyai kesan yang berbeza. Setiap orang juga mempunyai reaksi dan tindak balas yang berbeza terhadap kemoterapi.

Secara amnya, kesan kemoterapi pada setiap orang boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti usia, gaya hidup, dan sejarah masalah kesihatan sebelumnya. Satu orang mungkin mengalami kesakitan yang luar biasa, sementara yang lain, ubat yang sama mungkin tidak menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

Apakah kesan sampingan kemoterapi yang perlu diperhatikan?

1. Rambut Gugur

Dilaporkan dari Persatuan Kanser Amerika Salah satu kesan sampingan kemoterapi yang mungkin dialami oleh seseorang yang menjalani rawatan ini adalah keguguran rambut. Rambut gugur yang berlaku akibat kemoterapi disebabkan oleh penggunaan beberapa jenis ubat untuk kemoterapi. Biasanya, keguguran rambut berlaku beberapa minggu selepas proses kemoterapi pertama.

2. Gangguan Pencernaan

Proses kemoterapi yang dilakukan seseorang boleh menyebabkan kesan pada sistem pencernaan. Beberapa jenis ubat yang digunakan untuk kemoterapi boleh merosakkan sel-sel saluran pencernaan. Keadaan ini menyebabkan seseorang yang menjalani kemoterapi cenderung mengalami loya dan muntah.

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan ini, salah satunya adalah untuk memenuhi keperluan cecair dalam badan dan mengelakkan dehidrasi. Keadaan ini menyebabkan seseorang yang menjalani kemoterapi mengalami penurunan selera makan.

3. Mulut Kering

Kesan kemoterapi lain adalah keadaan mulut menjadi kering. Tidak jarang keadaan ini menyebabkan timbulnya luka atau kerengsaan di kawasan mulut. Luka atau kerengsaan boleh berlaku di beberapa bahagian mulut, seperti gusi, lidah, atap mulut, dan juga tekak.

Keadaan ini boleh menyebabkan penderita mengalami kesukaran untuk mengunyah dan menelan. Luka mulut yang tidak dirawat dengan baik juga terdedah kepada jangkitan.

Baca juga: Kemoterapi Boleh Mencetuskan Kanser Darah

4. Kesuburan

Sebilangan orang juga mungkin mengalami kemoterapi yang mempengaruhi kesuburan mereka, seperti kehilangan keinginan seksual. Jangan risau kerana ini hanya sementara. Setelah rawatan selesai, gairah seksual akan kembali normal. Kemoterapi juga boleh membuatkan lelaki dan wanita mengalami masalah pembiakan dalam bentuk kemandulan.

5. Anemia

Anemia adalah salah satu kesan yang mungkin dialami oleh seseorang yang menjalani proses rawatan dengan kemoterapi. Bukan hanya sel darah putih yang menurun, jumlah sel darah merah juga menurun.

Sekiranya sel darah merah turun secara drastik, tubuh akan kehilangan oksigen dan boleh menyebabkan anemia. Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh seseorang yang mengalami anemia, seperti keletihan dan sesak nafas.

6. Ingatan dan Kepekatan Lemah

Kesan kemoterapi boleh mempengaruhi ingatan dan tumpuan, serta disorientasi masa bagi sesetengah orang. Anda akan merasa sekiranya rutin harian anda memerlukan lebih banyak masa untuk diselesaikan. Walau bagaimanapun, gejala ini akan hilang setelah rawatan selesai.

Baca juga: Datang dengan senyap, 4 Kanser Ini Tidak Dapat Dikesan

Itulah kesan kemoterapi yang tidak diketahui ramai orang. Harap maklum mengenai kesan kemoterapi di atas. Sekiranya anda merasakan kesan kemoterapi di atas dan tidak sembuh, anda harus segera bertanya kepada doktor anda. Anda boleh membuat temu janji untuk pemeriksaan di hospital melalui permohonan !

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Kesan Sampingan Kemoterapi
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kesan Kemoterapi pada Tubuh Anda
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kemoterapi

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found