6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan

, Jakarta - Badan sering menghantar isyarat apabila ada yang tidak kena dengan kesihatan anda. Contohnya, pening dan berpeluh sejuk boleh menjadi tanda bahawa anda terlepas makan tengah hari dan sudah tiba masanya untuk makan. Atau perasaan kesemutan yang muncul berulang kali dan dalam jangka panjang boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami masalah kesihatan. Begitu juga dengan warna air kencing, sebenarnya anda dapat mengetahui kesihatan warna air kencing anda.

Oleh itu, penting bagi anda untuk selalu memperhatikan warna air kencing anda agar anda lebih mengetahui keadaan kesihatan. Begitu juga, ketika membuang air kecil, sama ada disertai dengan rasa sakit atau nyeri, jika demikian, itu boleh menjadi tanda juga untuk keadaan kesihatan. Berikut adalah 7 warna air kencing yang menunjukkan keadaan kesihatan anda.

  1. Jelas atau Telus

Sekiranya anda membuang air kecil, warna air kencing anda jelas atau telus, ini bermakna pengambilan cecair anda normal dan anda telah memenuhi jumlah minimum cecair di dalam badan anda. Jaga pengambilan cecair anda agar badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik.

  1. Kuning pucat

Sekiranya air kencing anda berwarna kuning pucat, ini masih merupakan keadaan biasa. Secara semula jadi, jika air kencing sedikit berwarna kerana air kencing membuang sisa dari tubuh manusia yang larut dalam air. Urobilin kimia menjadikan urin berwarna kuning pucat, serta peranan urokrom pigmen. Baca juga: Diet yang gagal? Berhati-hati makan malam

  1. Kuning gelap

Sekiranya warna air kencing masih berwarna kuning menyebabkan kuning gelap walaupun ini masih dalam ambang normal dan tidak memerlukan perhatian. Perhatikan pengambilan makanan anda, adakah anda minum terlalu banyak minuman berperisa atau berwarna seperti kopi dan teh sepanjang hari? Kerana keadaan pengambilan minuman berperanan dalam perubahan warna air kencing.

  1. Coklat seperti warna madu

Anda perlu berhati-hati jika warna air kencing anda cenderung berwarna coklat, ini menunjukkan bahawa anda mengalami dehidrasi. Tingkatkan pengambilan minuman anda dengan segera sehingga dehidrasi badan diganti. Sekiranya anda perlu segera minum segelas air kelapa segar sehingga keperluan mendesak tubuh untuk mendapatkan cairan segera terpenuhi.

  1. Coklat gelap

Warna coklat gelap dalam air kencing adalah tanda bahawa anda mempunyai penyakit hati atau ada masalah dengan jantung anda. Tetapi ini tidak semestinya mutlak, perlu ada pemeriksaan khas. Tetapi boleh jadi benar jika warna urin coklat disertai dengan perubahan warna kulit menjadi kuning dan mata juga sedikit kekuningan. Baca juga: Berhati-hati! 6 Penyakit Ini Selalunya Muncul Selepas Hari Raya

  1. Biru atau Hijau

Umumnya air kencing berwarna biru atau hijau untuk menunjukkan bahawa anda mengambil ubat tertentu secara berkala. Biasanya, orang yang menghidap diabetes kronik yang mengambil ubat untuk waktu yang lama sering mengalami perubahan warna air kencing disertai dengan sedimen di dalam air. Anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai keadaan ini atau untuk mendapatkan maklumat segera , awak boleh tanya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Mengetahui kesihatan warna air kencing memang boleh dilakukan, selain bau juga. Namun, itu tidak semestinya menjadi perhatian kerana dalam situasi tertentu, perubahan warna dan aroma sering disebabkan oleh pengambilan makanan. Sebagai contoh, jika anda baru saja memakan bit, warna air kencing anda boleh berubah menjadi merah mengikut warna bit. Baca juga: Baper Ibu Mengandung? Atasi dengan cara ini

Begitu juga, jika anda baru makan petai atau jengkol, anda akan menghidu bau yang tidak menyenangkan dari air kencing yang dikeluarkan. Memang, salah satu neutral untuk bau dan warna air kencing ini tidak lain adalah pengambilan banyak air. Lapan gelas sehari adalah pengambilan biasa, jika anda tidak melakukan aktiviti berat. Mengurangkan minuman berwarna juga akan menjaga kesihatan badan dan sihat.

Recent Posts