Ini adalah kedudukan tidur yang disyorkan semasa mengandung

Jakarta - Bagi wanita hamil, posisi tidur adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan. Sebabnya, janin yang membesar setiap hari akan membuatkan si ibu tersedar ketika berbaring untuk berehat. Terutama dengan kesukaran yang dialami oleh ibu ketika ingin menukar posisi tidur. Inilah sebabnya, kedudukan tidur yang baik untuk wanita hamil sangat penting.

Ibu perlu tahu bahawa kedudukan yang tidak sesuai ketika tidur sebenarnya dapat meningkatkan risiko pelbagai aduan kesihatan. Ibu akan sangat mudah mengalami kekejangan kaki, bengkak kaki, sakit otot, dan tekanan darah menurun atau meningkat. Lalu, apakah posisi tidur yang baik untuk wanita hamil? Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: 6 Petua Mengatasi Kesukaran Tidur Semasa Kehamilan

Kedudukan Tidur yang Baik untuk Wanita Hamil

Baiklah, agar ibu lebih selesa ketika berehat dan mengelakkan risiko aduan yang mungkin berlaku, berikut adalah beberapa posisi tidur yang disyorkan untuk wanita hamil:

1. Elakkan terlentang

Memasuki trimester kehamilan kedua atau bulan kelima kehamilan, ibu disarankan untuk tidak tidur di punggung. Sebabnya, kedudukan ini akan mengakibatkan peningkatan tekanan pada aorta dan inferior vena cava yang dapat menghalang peredaran darah ke seluruh tubuh, termasuk janin.

2. Menghadap Kiri

Beberapa pakar kesihatan mengesyorkan posisi miring ke kiri sebagai posisi tidur yang baik untuk wanita hamil. Kedudukan ini akan membantu meningkatkan peredaran darah dari dan ke jantung. Bukan hanya itu, kedudukan sisi ke kiri juga membuat hati tidak tertekan dan perut berada dalam keadaan selesa. Ibu juga akan mengelakkan dari berdengkur.

Tidur dengan badan di sebelah kiri juga menghalang ibu dari risiko bengkak di kaki, tangan, dan pergelangan kaki. Keadaan ini disebabkan oleh buah pinggang menjadi lebih fleksibel dalam membersihkan sampah dan cecair dari badan.

Walaupun begitu, tidak masalah sama ada kedudukan tidur ibu berada di sebelah kiri atau kanan selagi ibu merasa selesa. Sekiranya terdapat aduan, anda harus bertanya kepada doktor melalui permohonannya untuk mencari jalan penyelesaian yang tepat. Oleh itu, pastikan ibu mempunyai muat turun permohonan agar kesihatan ibu dan janin sentiasa terjaga.

Baca juga: Posisi Tidur Berbahaya untuk Wanita Hamil

3. Menggunakan Bantal

Penggunaan bantal sebenarnya dapat membantu menjadikan tidur lebih selesa bagi ibu hamil. Oleh itu, sekiranya ibu mengalami sesak nafas, cubalah meletakkan bantal di bahagian bawah badan sehingga kedudukan dada menjadi lebih tinggi. Sementara itu, jika ibu merasa sakit pada solar plexus, letakkan bantal sebagai penyangga kepala dan punggung sehingga bahagian atas badan menjadi lebih tinggi.

Di samping itu, posisi tidur yang baik untuk wanita hamil adalah separuh duduk untuk membantu mengelakkan refluks asid. Sekiranya ibu ingin berbaring di sebelahnya ke kiri, letakkan bantal di sebelah bawah perut dan di antara lutut. Ibu juga boleh menggunakan bantal hamil yang direka khas untuk menjadikan posisi tidur ibu lebih selesa.

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil memerlukan tidur siang

Menjelang waktu bersalin, ibu akan merasa sukar untuk tidur kerana perutnya semakin besar. Ini akan menjadikan ibu lebih mudah stres. Untuk mengatasi masalah ini, ibu boleh melakukan yoga atau bersantai.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Untuk Ibu Bapa. Tidur Semasa Kehamilan.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Apakah kedudukan tidur terbaik semasa mengandung?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kedudukan Semasa Tidur.

Recent Posts