Hati-hati dengan 3 Balsem Bibir Yang Boleh Merosakkan Bibir

Jakarta - Bibir kering dan pecah-pecah sebenarnya adalah masalah kecil, tetapi tidak boleh diabaikan. Keadaan ini boleh membuat orang yang mengalaminya merasa tidak selesa, malah mengganggu penampilan. Tidak jarang, bibir kering membuat seseorang merasa ingin mengelupas. Hati-hati, tabiat ini tidak baik dan boleh memberi kesan negatif.

Daripada mengelupas bibir, anda harus mengetahui apa yang menyebabkan bibir kering dan pecah-pecah. Dengan cara itu, anda dapat mencari jalan untuk menanganinya. Secara amnya, bibir pecah-pecah terjadi kerana kurang minum, kekurangan pengambilan vitamin, hingga terdedah kepada cahaya matahari. Oleh itu, cara mengatasi ini adalah dengan minum air, vitamin, dan menggunakan lip balm balsem bibir.

Baca juga: Serangan Udara Sejuk, Ketahui Kelebihan Pelembap Bibir

Memilih Lip Balm untuk Bibir Kering

Bibir kering dan pecah-pecah boleh disebabkan oleh tidak minum cukup yang menyebabkan dehidrasi, kekurangan pengambilan vitamin, dan pendedahan cahaya matahari. Untuk mengatasi masalah ini, cubalah minum air dan vitamin yang mencukupi. Orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 8 gelas atau setara dengan 2 liter air dalam satu hari.

Memenuhi pengambilan vitamin, terutama vitamin C juga dapat membantu mengelakkan bibir pecah menjadi lebih teruk. Keadaan ini juga dapat diatasi dengan menggunakan lip balm balsem bibir. Produk kecantikan ini sebenarnya dapat membantu melembapkan bibir, sehingga gangguan seperti bibir kering dan pecah-pecah dapat dielakkan.

Walaupun begitu, anda harus memastikan sentiasa memberi perhatian balsem bibir Yang terpilih. Pada masa ini, terdapat lebih banyak jenis lip balm yang terdapat di pasaran dan ternyata tidak semuanya selamat digunakan. Daripada sihat, pilih yang salah balsem bibir malah dikhuatiri boleh menyebabkan masalah bibir pecah menjadi semakin teruk.

Untuk lebih selamat, dapatkan maklumat lengkap mengenai produk pelembap bibir. Anda boleh mempunyai sejenis lip balm yang mengandungi vitamin E. Vitamin ini dapat membantu merawat kulit, terutama kulit bibir. Di samping itu, memilih balsem bibir yang tepat juga dapat dilakukan dengan memperhatikan isi dan terlebih dahulu mengenal pasti keadaan kulit bibir.

Ketahui sama ada anda mempunyai alahan terhadap bahan-bahan balsem bibir tertentu, sehingga kemudian lebih mudah memilih produk yang anda perlukan. Masalah bibir yang pecah boleh membuat penampilan terganggu. Untuk itu, sempurnakan penampilan anda dengan sentiasa memberikan penjagaan yang betul.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mengatasi Bibir Kering Tanpa Balsem Bibir

Di samping itu, anda harus mengelakkan kebiasaan menjilat bibir yang dibasahi dengan balsem bibir. Pelbagai produk balsem bibir mungkin mengandungi aroma atau rasa yang khas. Semasa digunakan, anda mungkin tidak tahan menjilat bibir dan merasakan sensasi rasa. Namun, berhati-hatilah, tabiat ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko keracunan.

Balsem bibir mengandungi isi asid para-aminobenzoik yang sedikit beracun. Sebenarnya, kandungan zat ini masih dalam had normal dan jarang menimbulkan kesan sekiranya dijilat atau masuk ke dalam badan secara tidak sengaja. Namun, jika tabiat ini berterusan, itu tidak bermaksud kandungan zat ini tidak akan memberi kesan buruk.

Kebiasaan menjilat balsem bibir boleh menyebabkan seseorang berlebihan asid para-aminobenzoik, yang merupakan bahan semula jadi yang dapat menyerap sinar ultraviolet (UV). Bahan ini sering dijumpai dalam produk pelindung matahari kulit, termasuk pelembap bibir yang mengandungi pelindung matahari.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Membeli Kanta Kenalan

Mempunyai masalah kesihatan atau aduan mengenai kecantikan dan masalah kulit? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan Tongkat Ubat Lip Balm oleh Kekurangan dan Keparahan.
MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Keracunan pelembap bibir.
Bagaimana Bahan Berfungsi. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah saya menjadi ketagih dengan balsem bibir?

Recent Posts