6 Punca Sakit Kepala Belakang

, Jakarta - Semua orang bersetuju bahawa sakit kepala membuat anda merasa tidak selesa. Tidak jarang, sakit kepala yang dirasakan boleh menyebabkan gangguan aktiviti harian.

Sakit kepala adalah gangguan kesihatan yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Seseorang yang mengalami sakit kepala, biasanya merasakan sakit kepala di bahagian tertentu ke seluruh kepala, salah satunya adalah bahagian belakang kepala.

Baca juga: 3 Fakta Mengenai Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Inilah Punca Sakit Kepala Belakang

Sakit belakang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Rawatan keadaan ini tentunya disesuaikan dengan penyebabnya. Jadi, anda harus mengetahui beberapa penyebab seseorang mengalami sakit kepala belakang, iaitu:

  1. Ketegangan dan Keletihan Otot

Sekiranya anda duduk dalam satu posisi untuk waktu yang lama, anda mungkin merasa sakit di bahagian belakang kepala anda. Untuk mengatasinya, anda boleh meregangkan otot dan mengubah posisi duduk anda.

  1. Sukan Berlebihan

Senaman berkala adalah baik untuk dilakukan. Namun, jika dipraktikkan secara berlebihan, ia menjadikan saluran darah menjadi sempit yang memicu timbulnya sakit kepala di bahagian belakang.

Migrain

Sekiranya anda menghidap migrain, biasanya ditandakan dengan berdenyut di bahagian belakang kepala, loya, dan muntah. Terdapat beberapa keadaan yang mencetuskan seseorang untuk mengalami migrain.

Menurut Harvard Health Publishing, mengubah cuaca, mengalami gangguan tidur, memiliki tekanan atau tahap tekanan yang cukup tinggi, terlalu banyak minum alkohol dan merokok dapat memicu seseorang untuk mengalami migrain yang menyebabkan sakit kepala belakang.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

Barah otak

Jangan memandang rendah keadaan sakit kepala belakang. Menurut American Brain Tumor Association, sakit kepala yang disebabkan oleh tumor otak lebih menyakitkan daripada sakit kepala yang disebabkan oleh migrain.

Sakit kepala akibat tumor otak akan menjengkelkan apabila anda baru bangun dan bertambah buruk setiap masa. Kadang-kadang sakit belakang yang disebabkan oleh tumor otak disertai dengan muntah.

Tumor di otak boleh menyebabkan kerosakan otak dan tisu saraf. Selain itu, tumor otak tidak hanya menyebabkan sakit kepala, tetapi juga dapat mempengaruhi penglihatan, pendengaran, kehilangan sensasi sentuhan di tangan dan kaki, dan sakit kepala dengan tekanan yang berlebihan di bahagian belakang tengkorak.

Arteritis temporal

Arteritis temporal berlaku apabila arteri temporal, yang membekalkan darah ke kepala dan otak, menjadi radang dan kehilangan fungsi kerana kekebalan yang lemah akibat penggunaan antibiotik.

Gejala termasuk sakit kepala seperti ditikam di bahagian belakang kepala dan leher, gangguan penglihatan, berpeluh berlebihan pada kulit kepala, penurunan selera makan, dan sakit otot.

Baca juga:Kenali Tanda-Tanda Vertigo Di Bawah

Cara hidup

Gaya hidup yang tidak baik boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala belakang. Menurut Harvard Health Publishing, orang pertengahan umur yang mempunyai kebiasaan memakan rokok cenderung mengalami sakit kepala cluster yang menyebabkan rasa sakit atau sakit di bahagian belakang kepala.

Biasanya sakit belakang tidak terlalu berbahaya. Namun, lebih baik segera berjumpa doktor jika anda mengalami sakit kepala disertai dengan gejala lain atau sakit kepala serius yang tidak pernah dialami sebelumnya.

Ada banyak cara mudah untuk meminimumkan sakit kepala, termasuk mengonsumsi makanan seimbang, memakan banyak cairan, berolahraga secara teratur, meminimumkan tekanan, dan mendapatkan tidur yang cukup berkualiti.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diperoleh pada tahun 2019. Sakit kepala: Bila Perlu Bimbang, Apa Yang Perlu Dilakukan
Persatuan Tumor Otak Amerika. Diakses pada tahun 2019. Tanda dan Gejala Tumor Otak
Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok. Diakses pada tahun 2019. Halaman Maklumat Sakit Kepala

Recent Posts