Mengapa Pendarahan Faraj Semasa Hubungan Seks?

, Jakarta - Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj semasa melakukan hubungan seks di luar haid, anda tidak perlu panik atau takut. Menurut doktor, pendarahan faraj semasa hubungan seksual adalah perkara biasa, sungguh! Penyebabnya berbeza-beza tetapi kebanyakannya tidak berbahaya.

Namun, sekiranya pendarahan berterusan, Dr. Jennifer Shu, pakar kesihatan di CNN Health Living Well, mengesyorkan agar anda berjumpa dengan doktor anda. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai mengapa vagina boleh berdarah semasa hubungan seksual dalam artikel ini!

(Baca juga: Menggunakan Pelincir Semasa Bercinta, Adakah Ia Selamat? )

Punca Pendarahan Vagina

Dr. Gary Glasser, pakar obstetrik dan ginekologi dari Atlanta, mengatakan bahawa pendarahan faraj selepas hubungan seksual, atau apa yang disebut pendarahan pasca coital tidak jarang. Kira-kira 10% wanita telah mengalaminya. Berita baiknya, kemungkinan barah sebagai penyebab pendarahan ini sangat kecil. Hanya satu daripada 1000 wanita yang mengalami pendarahan faraj yang didapati menghidap barah.

Punca darah mungkin berasal dari faraj. Air mata kecil yang disebabkan oleh hubungan seksual boleh berlaku pada usia berapa pun, anda tahu. Walau bagaimanapun, air mata ini lebih kerap berlaku pada wanita yang telah mengalami menopaus. Kekeringan faraj atau penurunan keanjalan faraj menyebabkan faraj terkoyak semasa melakukan hubungan seksual.

Gejala Keradangan Serviks

Perkara lain yang boleh menyebabkan pendarahan faraj semasa hubungan seksual adalah keradangan serviks atau serviks. Keadaan ini juga dikenali sebagai hakisan serviks dan biasa berlaku pada wanita hamil, wanita muda dan mereka yang menggunakan kontraseptif oral. Pendarahan ini juga boleh disebabkan oleh polip serviks jinak. Polip serviks jinak dapat dengan mudah dikeluarkan oleh doktor tanpa memerlukan pembedahan khas, sungguh!

(Baca juga: Jangan pandang ringan, perhatikan gejala barah serviks ini )

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom tertentu atau masih ingin tahu punca pendarahan faraj semasa melakukan hubungan seksual, anda boleh segera membincangkan keadaan anda dengan doktor dalam permohonan tersebut. . Perbincangan boleh dilakukan melalui panggilan suara / video dan berbual . Oleh itu, anda tidak perlu pergi ke mana-mana. Secara praktikal sekali lagi, anda juga boleh membuat janji temu untuk pemeriksaan makmal dan membeli produk kesihatan hanya melalui aplikasi ini. Pesanan anda akan sampai ke tempat anda. Baiklah, tidak lama lagi muat turun aplikasi di Google Play atau App Store, ayuh!

Recent Posts