Perlu Tahu, 8 Penyakit Kerana Gangguan Fungsi Ginjal

Jakarta - Manusia mempunyai sepasang buah pinggang yang perlu dijaga agar dapat berfungsi dengan optimum. Fungsi utama buah pinggang adalah menyaring bahan buangan atau bahan buangan di dalam badan, baik dari makanan, penggunaan ubat-ubatan, dan terdedah kepada bahan toksik. Sebanyak 200 liter darah disaring setiap hari dan kira-kira dua liter sisa dikeluarkan dalam air kencing.

Baca juga: Mengapa Manusia Mempunyai Dua Buah Pinggang?

Selain menyaring sisa, buah pinggang membantu proses penyerapan zat yang diperlukan oleh tubuh seperti asid amino, gula, natrium, kalium, dan nutrien lain. Itulah sebabnya gangguan fungsi ginjal memberi kesan negatif kepada tubuh kerana menyebabkan penyakit berikut:

1. Kegagalan Ginjal Akut

Berlaku kerana buah pinggang tidak dapat menapis bahan buangan dalam darah. Penyebabnya adalah batu saluran kencing, pengambilan ubat, dehidrasi teruk, dan trauma pada buah pinggang. Gejala kegagalan buah pinggang termasuk penurunan pengeluaran air kencing, kaki bengkak, sesak nafas, sakit dada, kegelisahan, sawan, dan koma. Myoglobin juga boleh membahayakan buah pinggang dan mengakibatkan kegagalan buah pinggang.

2. Batu Buah Pinggang

Dicirikan oleh pembentukan kristal di buah pinggang, sehingga ia dikenali sebagai batu kencing. Batu ginjal boleh bergerak ke saluran kencing lain seperti ureter, pundi kencing, dan uretra. Apabila ini berlaku, kristal dapat mencederakan dinding saluran kencing dan menyebabkan air kencing bercampur dengan darah. Salah satu gejalanya adalah sakit yang hilang dan timbul di kawasan pinggang.

3. Glomerulonefritis

Keradangan glomerulus atau saluran darah kecil yang menyaring darah. Akibatnya, ginjal tidak dapat menyaring darah secara normal, yang menyebabkan kegagalan buah pinggang. Gejala glomerulonefritis adalah air kencing berdarah, tekanan darah tinggi, kencing tidak kerap, sakit perut, kencing berbuih, dan pembengkakan muka, tangan, kaki, dan perut kerana penumpukan cecair di dalam badan.

4. Nefritis Akut

Keradangan nefron buah pinggang. Orang dengan nefritis akut mengalami demam, muntah, tekanan darah tinggi, sakit belakang, dan gangguan kencing.

5. Jangkitan Saluran Kencing

Berlaku apabila bakteria menjangkiti saluran kencing. Keadaan ini dicirikan oleh demam, sakit ketika membuang air kecil, dan kerap membuang air kecil.

6. Asidosis

Disebabkan oleh tahap tinggi karbon dioksida dalam badan, cirit-birit, penurunan kadar insulin, dan ketidakupayaan buah pinggang untuk menyaring bahan alkali dalam badan. Gejala termasuk keletihan, mengantuk yang kerap, kekeliruan, kesukaran bernafas, sakit kepala, berdebar-debar, dan penurunan selera makan.

7. Uremia

Penumpukan urea dalam darah, menyebabkan kerengsaan sistem saraf. Biasanya orang yang mengalami uremia mengalami kekejangan kaki, hilang selera makan, sakit kepala, keletihan, muntah, dan sukar untuk berkonsentrasi.

8. Kegagalan Ginjal Kronik

Fungsi buah pinggang menurun di bawah had normal selama lebih dari tiga bulan. Kegagalan buah pinggang kronik dicirikan oleh ketidakupayaan buah pinggang untuk menyaring sisa, mengawal jumlah air dalam badan, dan mengawal kadar garam dan kalsium dalam darah. Gejala termasuk sesak nafas, muntah, sakit tulang, kaki mati rasa, penurunan berat badan, kaki atau mata bengkak, dan pingsan.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Fungsi Ginjal untuk Tubuh

Orang dengan gangguan fungsi buah pinggang yang teruk memerlukan dialisis (dialisis) ke pemindahan buah pinggang. Prosedur ini bertujuan untuk mengembalikan fungsi buah pinggang dalam menyaring bahan buangan di dalam badan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai fungsi buah pinggang, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda .

Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts