5 Fungsi Lidah Yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Makanan yang anda konsumsi setiap hari mempunyai berbagai rasa, mulai dari gurih, asam, manis, masin, dan pedas. Berkat pertolongan lidah, anda dapat menikmati semua rasa ini. Namun, ternyata lidah masih mempunyai pelbagai fungsi lain. Baiklah, sebelum anda tahu fungsi lidah yang lain, anda harus mengenali organ lidah itu sendiri.

Mengenal Lidah

Lidah sebenarnya adalah sekumpulan otot yang berada di dalam mulut dan ditutup oleh selaput lendir. Permukaannya mempunyai lebam kecil yang akan memberikan rasa kasar ketika anda menyentuhnya. Penonjolan ini, yang disebut papillae, bertindak sebagai selera yang menyambung ke otak, sehingga anda dapat merasakan rasa manis, asin, pahit, dan asam dalam makanan.

Sebenarnya, bilangan papila yang dimiliki setiap orang tidak sama, sesungguhnya. Sekiranya anda dapat merasakan rasa makanan dengan lebih terperinci, ini bermakna terdapat lebih banyak papillae di permukaan lidah anda. Kadang kala, anda juga menemui warna putih di permukaan lidah anda. Namun, anda tidak perlu risau, kerana warna putihnya tidak berbahaya.

Baca juga: Cara mencegah sariawan yang sering berulang

Bahagian Lidah, Apa Itu?

Terdapat tiga bahagian teras organ lidah. Apa yang ada?

  • Dasar Lidah / Akar Lidah

Terletak di bahagian bawah lidah. Bahagian ini membolehkan pergerakan walaupun terhad. Lokasinya di bahagian bawah menjadikan akar lidah tidak dapat dilihat dari luar mulut.

  • Pangkalan Lidah

Terletak berhampiran tekak, tepat di bahagian belakang lidah. Bahagian ini mempunyai sel yang menyokong lidah agar dapat menyentuh dan merasakan apa sahaja yang memasuki mulut.

  • Tepi dan Hujung Lidah

Terakhir, adalah tepi dan hujung lidah. Tepi lidah terletak di sebelah kanan dan kiri lidah, sementara hujungnya di hadapan. Bahagian ini dapat bergerak bebas ke seluruh rongga mulut.

Pelbagai Fungsi Lidah

Kemudian, apa sahaja fungsi lidah selain daripada merasai pelbagai rasa dalam makanan?

Sebagai Alat untuk Berkomunikasi

Ya, lidah, dengan bantuan gigi dan bibir, juga merupakan alat untuk melancarkan pertuturan. Ketiganya akan menjelaskan suara yang dibentuk oleh pita suara dan keluar melalui kerongkong. Sekiranya anda melihat dengan teliti, terdapat beberapa huruf abjad yang mesti diucapkan dengan bantuan lidah, seperti D, J, L, N, R, T, dan Z. Tanpa lidah, anda akan mengalami kesukaran untuk bercakap.

Membantu Rasa dan Menelan Makanan

Fungsi lidah seterusnya adalah untuk menolong anda merasai dan menelan makanan. Makanan yang masuk ke mulut anda tentu perlu dihancurkan. Proses menghancurkan makanan dilakukan oleh lidah dan gigi. Setelah tumbuk, lidah juga akan membawa makanan ke kerongkong ke perut.

Menjaga Mulut dari Bahaya Kuman

Kamu tahu amandel lingual ? Ini adalah kumpulan sel yang berfungsi sebagai perlindungan yang terletak di pangkal lidah, dekat dengan amandel. Kehadiran amandel ini akan menjadikan lidah anda selamat dari bahaya jangkitan bakteria yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan mulut.

Baca juga: Warna Lidah Boleh Menunjukkan Keadaan Kesihatan

Sebagai Alat Sentuhan

Seperti tangan, lidah juga berperanan menjamah makanan. Bahagian lidah yang berperanan dalam melaksanakan tugas ini adalah hujung lidah. Selain menyentuh dan merasakan makanan, hujung lidah juga membantu anda membersihkan serpihan makanan di sekitar mulut dan bibir anda.

Tolong Menghisap

Fungsi lidah Yang ini sangat ketara apabila anda menghirup minuman menggunakan straw. Di samping itu, anda juga dapat memperhatikan bayi sambil minum susu ibunya. Semasa memberi makan, lidah bayi mempunyai peranan yang sangat penting, terutama ketika gigi belum muncul.

Itu adalah maklumat mengenai fungsi lidah selain daripada merasai makanan yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan lidah anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung melalui aplikasi . Selain berbincang dengan doktor, anda juga boleh membeli ubat dan melakukan pemeriksaan makmal melalui telefon bimbit. Permohonan boleh awak muat turun di App Store dan Google Play Store.

Recent Posts