Berikut adalah 6 kebaikan bermain bola sepak untuk kecergasan badan kanak-kanak

Jakarta - Bintang-bintang padang hijau seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi mempunyai badan yang sesuai berkat bola sepak dan latihan biasa mereka. Kehebatan mereka ketika menggelecek bola membuat mereka diidolakan oleh banyak orang, termasuk anak-anak.

Bola sepak itu sendiri juga merupakan sukan yang sangat digemari oleh kanak-kanak. Sama seperti sukan lain, bola sepak juga mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anak kecil anda. Lalu, apa faedah bermain bola sepak untuk kanak-kanak?

1. Badan semakin cergas

Bermain bola sepak secara amnya boleh dilakukan oleh semua kanak-kanak yang tidak mempunyai batasan fizikal. Namun, sekurang-kurangnya ada dua kriteria penting yang harus dimiliki, iaitu menjadi sihat dan tangkas. Sukan ini memerlukan anak kecil anda berlari ke sana sini untuk mengejar bola di padang yang luas. Nah, aktiviti ini dapat membina daya tahan dan kepantasan.

Baca juga: Bolehkah anak kecil anda bermain tanpa alas kaki?

Menurut pakar, pergerakan bola sepak seperti menggelecek dan memasukkan bola ke gawang lawan dapat melatih ketangkasan mereka. Menariknya, faedah bola sepak untuk kanak-kanak juga dapat menjadikan tulang dan otot mereka kuat. Secara keseluruhan, bola sepak juga dapat menjadikan tubuh anak cergas.

2. Jantung Sihat

Pakar mengatakan, semua kanak-kanak harus aktif dan fokus untuk mengembangkan kecergasan secara keseluruhan. Baiklah, lancarkan Laman Kesihatan , sukan seperti bola sepak yang melibatkan berlari, melompat, dan bergerak secara aktif mempunyai pelbagai faedah untuk anak-anak. Bola sepak dengan pelbagai pergerakan badan di dalamnya boleh berguna untuk mengurangkan kerentanan seseorang terhadap penyakit jantung. Bukan hanya itu, latihan ini juga dapat menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol.

3. Menurunkan Berat Badan

Adakah anak kecil anda tergolong dalam kategori kegemukan? Selain diet yang betul, sukan seperti bola sepak juga boleh menjadi jalan keluar. Tidak percaya? Menurut penyelidikan dari Harvard School of Public Health, bola sepak dapat mencegah kanak-kanak dari kegemukan. Sebabnya, latihan ini dapat membakar kalori dan lemak dalam badan dengan cukup berkesan.

Baca juga: 5 Cara Meningkatkan Daya Tahan Anak

4. Baik untuk Mental

Cara mengatasi kebosanan dan tekanan pada kanak-kanak juga boleh bermain bola sepak. Kerana menurut kajian, senaman yang dilakukan di luar rumah dapat membantu anak-anak mengatasi tekanan. Sukan ini yang memerlukan kerja berpasukan juga dapat menolong anak anda mendisiplinkan diri. Selain itu, menurut pakar, sukan yang kompetitif seperti bola sepak juga dapat membantu anak-anak mengatur emosi, semangat kesukanan, dan menerima kekalahan.

5. Berkawan

Satu pasukan bola sepak terdiri daripada 11 orang. Dengan cara itu, anak-anak diminta untuk berinteraksi dalam pasukan untuk mengembangkan strategi untuk saling mendorong ketika mereka menang atau kalah. Sebenarnya, terdapat banyak persahabatan yang wujud antara pemain bola sepak profesional dan rakan sepasukan mereka. Contohnya, seperti Marcelo Vieira da Silva dengan Cristiano Ronaldo ketika dia masih memakai jersi Real Madrid.

Baca juga: Dikemas kini, ini adalah 6 pilihan sukan untuk anak muda hari ini

6. Kembangkan Keperibadiannya

Pada dasarnya bola sepak bukanlah sukan yang menekankan kemahiran individu, tetapi kerja berpasukan secara keseluruhan. Itulah sebabnya, sukan seperti ini kurang menarik bagi kanak-kanak yang suka sukan atletik seperti berenang atau berlari.

Namun, bola sepak mempunyai cara tersendiri untuk mengembangkan keperibadian anak. Sukan ini mendorong kerja berpasukan dan komunikasi antara pemain. Nah, inilah yang membuat kanak-kanak memahami keperibadian mereka dan mengaitkannya dengan kejayaan berpasukan, daripada memikirkan untuk mengatasi rakan sepasukan mereka.

Anda sudah mengetahui faedah bola sepak untuk anak kecil anda. Pasti, masih mahu melarangnya bermain bola sepak?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah bola sepak untuk kanak-kanak? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts