Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Membeli Kanta Kenalan

, Jakarta - Penggunaan pelembut lembut semakin berleluasa. Sekiranya pada mulanya kanta lembut Digunakan sebagai alat bantu visual, akhir-akhir ini lensa kontak juga menjadi pelengkap penampilan alias yang digunakan untuk tujuan kecantikan. Sebenarnya, sangat baik jika seseorang mahu memakai kanta lembut selagi anda memperhatikan beberapa perkara. Gunakan kanta lembut juga tidak boleh mengancam kesihatan mata.

Selain itu, anda juga harus memperhatikan beberapa perkara sebelum memilih kanta lembut untuk dibeli. Sejak kebelakangan ini, semakin banyak jenis produk kanta lekap yang dijual, jadi sebilangan orang mungkin sukar mendapatkan yang tepat. Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, ketahui keadaan mata, keperluan anda, dan dapatkan maklumat mengenai produk yang akan dipilih di bawah.

Baca juga: 6 Cara Merawat Mata Semasa Menggunakan Softlens

Beli Softlens, Perhatikan Yang Berikut!

Gunakan kanta lembut Ini sangat biasa, termasuk pada orang dengan masalah penglihatan. Kanta lembut lensa lekap berfungsi untuk membantu memperjelas penglihatan dan meningkatkan fungsi mata. Kanta lembut akan berada di kornea mata yang menjadikan penglihatan lebih jelas, termasuk mereka yang rabun jauh dan rabun jauh.

Anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum memilih jenis kanta lekap untuk merawat keadaan ini. Selain membantu penglihatan, kanta lembut juga digunakan untuk menyokong penampilan. Sebaiknya, gunakan kanta lembut tidak hanya menjadikan "cantik", tetapi juga tidak merosakkan kesihatan mata. Oleh itu, perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara sebelum membeli kanta lembut, seperti:

  1. Jenis Softlens

Pilih jenis kanta lembut yang sesuai dengan keperluan anda, iaitu kanta lekap untuk membantu penglihatan anda atau hanya kanta lekap fesyen. Sebaiknya, elakkan menggunakan kanta lembut yang "merawat" pada mata yang masih tergolong normal. Hal ini dikhuatiri boleh menyebabkan kesan, malah menyebabkan mata mudah rosak.

  1. Perhatikan kandungan air

Sebelum membeli kanta lekap, anda harus mengetahui mengenai produk yang akan dibeli, termasuk kandungan air yang terdapat di dalamnya. Penting untuk memastikan kanta lembut tidak mengganggu cecair di mata, sehingga bahagian tersebut akan tetap lembap. Pilih kanta lembut dengan kandungan air yang betul dapat menjadikan penggunaan lebih selesa, mengelakkan mata kering, dan menjaga kesihatan kornea.

  1. Masa Penggunaan Softelnse

Tempoh penggunaan kanta lembut sangat pelbagai. Sebilangannya digunakan sehari untuk membuang, ada yang 2 minggu hingga 3 bulan. Pilih jenis pelembut lembut yang mempunyai jangka masa penggunaan sesuai keperluan. Di samping itu, selalu ikuti arahan dan mematuhi tempoh penggunaan yang ditentukan. Ubah kanta lembut sekiranya tarikh luput telah berlalu.

Baca juga: 6 Risiko Sakit Mata Kerana Sofles

  1. Tarikh luput

Perkara lain yang juga perlu dipertimbangkan sebelum anda membeli kanta lembut adalah tarikh luput. Walau bagaimanapun, kanta lembut adalah benda asing yang melekat pada kornea mata. Oleh itu, pastikan kanta lembut bersih dan masih elok digunakan sehingga anda mengelakkan kesan buruk kanta lembut, seperti sakit mata, gatal-gatal, kerengsaan, atau bahkan gangguan mata, seperti konjungtivitis.

Baca juga: Gunakan kanta lekap dengan berhati-hati, Hati-hati dengan Konjungtivitis

  1. Perhatikan Keselesaan

Akhirnya, pilih kanta lembut mengikut keadaan mata. Kanta lembut dibuat daripada hidrogel silikon adalah pilihan kanta lekap yang paling disyorkan, kerana kanta lembut Jenis ini membolehkan oksigen melewati kornea mata, menjadikan penggunaannya lebih selesa.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual hanya dalam satu aplikasi. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Cara Mencari Kanta Lekap Yang Betul.
Jurnal Penyelidikan Oftalmik & Penglihatan. Diakses pada tahun 2020. Komplikasi berkaitan kanta lekap: Satu tinjauan.
Akademi Oxford. Diakses pada tahun 2020. Kandungan Air Lensa Sentuhan Hidrogel Bergantung pada pH Tearfilm.

Recent Posts