Kenali Pelbagai Beagles

"Beagles adalah anjing yang lembut dan suka. Beagle memiliki deria penciuman yang tajam, yang menjadikannya pemburu kecil. Terdapat dua jenis Beagle, satu di bawah 33 sentimeter tinggi dan satu antara 33 dan 38 sentimeter tinggi. "

, Jakarta - The Beagle adalah jenis anjing yang lembut dan suka bersenang-senang. Baka anjing ini memerlukan banyak aktiviti fizikal dan suka berkawan dengan pemiliknya. Walaupun bertubuh kecil, Beagles dibesarkan menjadi anjing pemburu. Mungkin juga hari ini.

Beagle memiliki deria penciuman yang tajam, yang menjadikannya pemburu kecil. Baka anjing ini juga sering digunakan sebagai anjing pengesan yang mencari seludup di lapangan terbang atau kawasan penting.

Baca juga: Berjalan Petang dengan Anjing, Inilah Kelebihannya

Variasi Baka Anjing Beagle

Terdapat dua jenis Beagle, satu tinggi di bawah 33 sentimeter dan satu antara 33 dan 38 sentimeter tinggi. Kedua-dua jenis mempunyai kaki yang kuat, dan dilahirkan dalam pelbagai warna. Keunikan Beagle ada di wajahnya yang menggemaskan, dengan mata coklat dan telinga panjang.

Berikut adalah beberapa baka Beagle yang menarik untuk diketahui:

1. Beagle biasa

Beagles umumnya berukuran 33-38 sentimeter dan terkenal dengan deria penciumannya. Mereka dibiakkan untuk menjadi anjing pemburu. Baka anjing ini mempunyai tenaga yang tinggi secara konsisten, tetapi masih memerlukan latihan fizikal yang mencabar.

Ini kerana mereka suka makan dan terdedah kepada kegemukan. Anjing ini sangat sesuai untuk menjaga dan berteman, kerana mereka setia dan suka bermain. Baka Beagle ini menjadikan anak anjing yang sangat baik untuk dijaga di rumah keluarga.

2. Pocket Beagle

Beagle jenis ini mempunyai ukuran di bawah 13 inci atau di bawah 33 cm. Anjing ini sememangnya cukup kecil, bahkan sesuai untuk dimasukkan ke dalam poket semasa memburu. Kerana saiznya yang kecil mereka dipanggil 'pocket Beagle'.

3. Puggles, Poodles dan Pekingese

Walaupun baka ini bukan baka Beagle rasmi, terdapat campuran Beagles ras murni dan baka lain, seperti anak anjing Poodles, Pugs, dan Pekingese (Pekingese) yang membuat anak anjing hibrid.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

4. Helang Amerika

Jenis Beagle ini adalah gabungan hibrid antara Beagle dan Eskimo Amerika. Tubuh mereka seperti anjing eskimo Amerika dan kepalanya mempunyai ciri Beagle. Mereka mempunyai mata coklat besar, hidung coklat gelap, dan disket, sementara kelopak mata, gusi, dan telapak kaki berwarna hitam.

Perkara yang menarik mengenai American Eagle adalah bahawa lelaki tertentu mempunyai bulu tebal di leher sehingga kelihatan seperti mantel. Anjing ini dijumpai dalam saiz kecil hingga sederhana, mempunyai keperibadian yang penyayang, ramah, dan sangat yakin.

5. Helang Tajam

Baka Beagle ini adalah persilangan antara Beagle dan Shar-Pei. Seperti ibu Shar-Pei, anjing ini mempunyai mantel tebal seperti mantel hitam dan coklat.

Mereka adalah baka anjing yang menyeronokkan, aktif, dan bertenaga tinggi. Cuma mereka cepat bosan dan stres jika tidak mendapat cukup makanan dan kurang bersenam.

6. Labbe

Labbe juga dikenali sebagai Beagador dan Labeagle, yang merupakan persilangan antara Beagle dan Labrador. Baka anjing ini terkenal sebagai teman memburu dan menjadikan anjing keluarga yang baik juga. Secara amnya, mereka berwarna putih, coklat dan hitam, atau tiga warna sekaligus. Anjing ini cenderung kelihatan seperti Labrador, hanya lebih kecil.

Baca juga: Ketahui Kesan Memisahkan Anjing dari Pemiliknya

7. Bogle

The Bogle adalah persilangan antara Beagle dan Boxer. Ini adalah baka Beagle yang sangat popular. Lebih-lebih lagi, anjing ini mempunyai badan yang kuat, berotot, atletik, dengan pemeliharaan yang minimum.

Satu-satunya rawatan yang diperlukan adalah menggosok gigi setiap hari untuk menghilangkan kotoran. Anjing ini juga setia, penyayang, dan mempunyai naluri semula jadi dengan deria penciuman yang baik.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai baka Beagle. Berminat untuk mengekalkannya tetapi bingung tentang bagaimana menjaganya? Anda boleh terlebih dahulu berbincang dengan doktor haiwan melalui aplikasi . Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:

Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Beagle.

Formula Takdir. Diakses pada tahun 2021. 8 Jenis Beagles Berbeza yang Perlu Anda Ketahui

Kaki Harian. Diakses pada tahun 2021. Beagle.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found