Mahukan Wajah Cerah? Cubalah Topeng Semula jadi Ini

Jakarta - Memiliki wajah yang cerah secara semula jadi dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Tidak hairanlah, banyak wanita menggunakan pelbagai cara untuk mendapatkan kulit wajah yang cerah secara semula jadi dan mengelakkan kulit kusam. Namun, tidak semua orang sesuai untuk produk penjagaan kecantikan.

Memaksa diri menggunakan produk yang tidak sesuai hanya akan mencetuskan masalah kulit. Sekiranya demikian, kulit cantik yang menjadi idaman mungkin semakin jauh. Jangan risau, sebenarnya kulit yang cantik dan rapi juga boleh didapati dari bahan semula jadi. Cubalah beberapa jenis topeng semula jadi berikut untuk mendapatkan kulit impian anda.

Baca juga: Untuk lebih optimum, ini adalah cara yang betul untuk memakai topeng muka

Kulit dirawat dengan Topeng Semula jadi

Terdapat beberapa kesan yang boleh berlaku apabila anda tidak sesuai dengan penggunaan topeng kimia pada wajah. Kami mengesyorkan menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai gangguan pada kulit wajah yang dialami.

Tidak ada salahnya memiliki bahan topeng semula jadi agar kesihatan kulit terjaga dan mengelakkan kesan bahan kimia pada topeng kecantikan. Ayuh, cari bahan semula jadi yang dapat membantu anda untuk memiliki wajah yang cerah secara semula jadi, termasuk:

1. Tomato

Bukan hanya untuk dijadikan sayur dalam salad, tomato juga boleh dijadikan bahan semula jadi untuk memiliki wajah yang cerah. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menjadikan tomato sebagai topeng muka. Cara mudah adalah dengan memotong dua biji tomato, kemudian sapukan bahagian dalam tomato pada wajah yang dibersihkan. Biarkan beberapa minit dan bilas dengan air bersih. Tomat mengandungi antioksidan, vitamin C, A, dan B yang tinggi, yang membantu menjaga kesihatan, seperti warna kulit malam dan mencegah penuaan dini.

2. Putih Telur

Putih telur juga boleh digunakan sebagai topeng bahan semula jadi yang membantu kulit wajah menjadi cerah. Gunakan putih telur sebagai topeng muka secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Bukan hanya mencerahkan kulit, putih telur dapat menjadikan kulit wajah lebih kencang dan membantu menghilangkan bintik hitam di wajah. Cara menggunakannya, anda hanya perlu mengoleskan putih telur di wajah anda, diamkan hingga wajah anda terasa ketat, dan gunakan air bersih untuk membilas wajah anda.

3. Alpukat

Bukan hanya melembapkan kulit wajah, secara rutin menggunakan alpukat sebagai topeng muka membantu mendapatkan kulit wajah yang cerah. Kandungan vitamin A dalam alpukat membantu membuang sel kulit mati. Anda boleh mencampurkan alpukat dengan air biasa atau susu untuk hasil yang optimum.

Baca juga: Kelebihan Avocado sebagai Topeng Muka Asli

4. betik

Selain dapat membantu menjaga saluran pencernaan yang sihat, buah betik dapat digunakan sebagai topeng semula jadi untuk mencerahkan wajah. Enzim papain yang terdapat dalam betik membantu mempercepat proses pertumbuhan semula kulit mati. Cara menggunakannya adalah dengan membersihkan betik, kemudian sapukan betik di wajah secara merata. Biarkan selama 15-20 minit kemudian bilas dengan air bersih. Bukan hanya kandungan enzim papain, vitamin dalam pepaya juga baik untuk menjadikan kulit lebih halus dan lebih sihat.

5. Kentang

Kentang adalah bahan semula jadi lain yang boleh digunakan sebagai topeng muka. Kandungan mineral dalam kentang membantu mengelakkan masalah penuaan pramatang dan membantu menjana semula kulit, sehingga menjadi lebih segar. Bukan hanya untuk mencerahkan, antioksidan dalam kentang dapat membuat kulit wajah menghindari bintik hitam.

Itu adalah bahan semula jadi yang boleh digunakan sebagai topeng semula jadi. Walaupun menggunakan bahan semula jadi, perhatikan keadaan kulit setelah menggunakan topeng. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, cari bahan yang tidak akan merengsakan kulit anda.

Baca juga: Berikut adalah 5 Jenis Masker Asli untuk Kulit Berminyak

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 8 Faedah Minyak Avokado untuk Kulit.
Sangat sedap. Diakses pada tahun 2020. Buah dan Sayuran untuk Dimasukkan di Muka Anda.
Gila Gaya. Diakses pada tahun 2020. 5 Buah untuk Kulit Berkilau.

Recent Posts