5 Perkhidmatan Termasuk dalam Penjagaan Rumah

, Jakarta - Perkhidmatan penyelenggaraan penjagaan rumah telah digunakan secara meluas di negara maju dan berkembang, seperti Indonesia. Perkhidmatan ini bergantung kepada jururawat yang bersedia menjalankan proses perkhidmatan di rumah dengan orang yang mempunyai penyakit tertentu, orang yang mengalami luka bakar atau kecederaan serius, orang yang harus pulih selepas pembedahan, ibu yang baru melahirkan, atau bahkan bayi yang baru lahir. Perkhidmatan yang dilaksanakan bergantung pada kontrak dan perjanjian yang telah dibuat oleh kedua belah pihak.

Baca juga: Inilah Cara Merawat Sendiri untuk Orchitis

Penjagaan Rumah, Apa Jenis Perkhidmatan Kesihatan?

Penjagaan rumah adalah perkhidmatan yang sesuai dengan keperluan penghidap penyakit, baik individu maupun keluarga. Perkhidmatan ini dapat dirancang, diselaraskan, dan disediakan oleh penyedia perkhidmatan yang teratur. Tujuannya adalah untuk menyediakan perkhidmatan di rumah melalui kakitangan atau pengaturan, berdasarkan perjanjian atau kontrak pekerjaan yang dipersetujui bersama.

Beberapa Perkhidmatan Termasuk dalam Penjagaan Rumah

Terdapat banyak jenis perkhidmatan penjagaan penjagaan rumah yang boleh digunakan, beberapa di antaranya adalah:

  • Perkhidmatan Penjagaan Selepas Operasi

Perkhidmatan ini boleh dilakukan oleh orang yang mengalami strok selepas pembedahan. Penghidap strok memerlukan proses rawatan yang panjang dan memerlukan perhatian khusus. Perkhidmatan penjagaan rumah pada pesakit strok biasanya akan merangkumi fisioterapi. Di samping itu, perkhidmatan ini juga dapat digunakan oleh penderita barah, gangguan mental, jangkitan paru-paru, kemurungan, meningitis, atau radang paru-paru.

  • Perkhidmatan Penjagaan Luka

Perkhidmatan ini khusus untuk penghidap diabetes, kerana luka dalam penyakit ini memerlukan rawatan dengan proses yang betul dan susah payah. Selain penderita diabetes, orang yang mengalami luka bakar juga disarankan untuk menggunakan perkhidmatan ini, terutama jika penghidapnya mengalami luka bakar yang serius.

Baca juga: Mengapa Penyakit Jarang Sukar Diagnosis?

  • Perkhidmatan Jururawat untuk Warga Emas

Perkhidmatan jenis ini biasanya dilakukan oleh orang yang sibuk dan tidak mempunyai masa di rumah untuk menjaga ibu bapa yang memerlukan perkhidmatan. Dengan perkhidmatan ini, jururawat akan siap sedia menemani warga tua di rumah. Jururawat diharuskan mempunyai sifat sabar.

  • Perkhidmatan Penjagaan untuk Sahabat

Penjagaan rumah ini khusus untuk orang yang memerlukan pembantu perubatan yang sudah bersedia, seperti di acara melancong atau perkhidmatan sosial. Dihidupkan peristiwa Ini memerlukan pegawai perubatan yang dapat membantu dengan keadaan kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan yang pantas dan sesuai.

  • Perkhidmatan Penjagaan Bayi

Perkhidmatan ini dikhaskan untuk menjaga bayi dan ibu selepas melahirkan. Rawatan ini berguna untuk ibu yang tidak memahami cara menjaga bayi yang baru lahir. Sebilangan besar perkhidmatan jenis ini dilakukan oleh bidan, maka bidan akan berlatih dengan mengarahkan ibu dengan cara yang sesuai untuk menjaga bayi yang baru lahir.

Baca juga: Rawatan dan Rawatan Berkesan untuk Mengatasi Diverticulitis

Dengan menggunakan perkhidmatan penjagaan rumah , jururawat dapat membantu pelanggan dalam memenuhi keperluan yang diperlukan berkaitan dengan masalah kesihatan yang telah dipersetujui bersama. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan perkhidmatan ini, anda boleh membuat janji temu dengan segera penjagaan rumah pilihan anda di . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Recent Posts