Jangan salah, ini adalah perbezaan antara CT Scan dan MRI Scan

Jakarta - CT scan dan MRI scan adalah jenis pemeriksaan perubatan untuk membantu doktor mendiagnosis penyakit. Walaupun sering dianggap sama, kedua-dua peperiksaan ini berbeza. Agar anda tidak salah faham, berikut adalah perbezaan antara imbasan CT dan imbasan MRI yang perlu anda ketahui.

Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Menjalani Proses CT Scan

Perbezaan antara Imbasan CT dan Imbasan MRI

CT ( tomografi berkomputer ) Scan adalah prosedur pemeriksaan perubatan yang menggunakan gabungan teknologi sinar-X atau sinar-X dan sistem komputer khas. Tujuannya adalah untuk melihat keadaan dalam badan dari pelbagai sudut dan luka. Sementara itu, MRI ( pengimejan resonans magnetik imbasan adalah pemeriksaan perubatan yang menggunakan medan magnet dan tenaga gelombang radio. Tujuannya adalah untuk memaparkan gambar struktur dan organ di dalam badan.

Perbezaan asasnya ialah imbasan MRI dapat memberikan gambaran keseluruhan struktur badan yang tidak dapat diperolehi dengan ujian lain, seperti sinar-X, ultrasound, dan bahkan imbasan CT. Berikut adalah perbezaan antara imbasan CT dan imbasan MRI lain yang perlu anda ketahui:

  • Skop pemeriksaan: Pada imbasan CT, pemeriksaan dilakukan pada dada, perut, saluran kencing, pelvis, kaki, kepala, dan tulang belakang. Imbasan MRI memeriksa otak, saraf tunjang, jantung, saluran darah, payudara, tulang dan sendi, dan organ dalaman yang lain.

  • Kos. Mengimbas dengan imbasan MRI lebih mahal daripada dengan imbasan CT.

  • Alat yang digunakan : Imbasan CT menggunakan sinar-X untuk membuat gambar badan. Imbasan MRI menggunakan medan magnet dan gelombang radio yang kuat untuk membuat gambaran terperinci mengenai organ dan struktur dalaman badan.

  • Risiko bahaya: Imbasan CT cenderung lebih berbahaya, sekurang-kurangnya dengan risiko kesan sampingan, daripada imbasan MRI. Sebabnya adalah kerana imbasan MRI tidak menggunakan sinaran sinar-X dalam prosesnya. Ini bermaksud bahawa orang yang terdedah kepada risiko radiasi (seperti wanita hamil) boleh menjalani MRI.

  • Proses pemeriksaan. Imbasan dengan imbasan CT dan imbasan MRI tidak menyakitkan dan tidak invasif. Pada imbasan MRI, prosesnya cenderung berisik, memakan waktu lebih lama, dan berpotensi menyebabkan claustrophobia (kegelisahan berada di ruang mesin tertutup).

Baca juga: 5 Penyakit Ini Lebih Mudah Diketahui dengan MRI

Imbasan CT secara amnya digunakan untuk mengambil gambar otak (untuk membantu membezakan strok iskemia dan hemoragik), untuk menilai orang yang mengalami trauma kepala (terutama ke wajah), untuk menentukan penyebab kesakitan yang tidak diketahui, untuk menunjukkan patah tulang halus, dan untuk membantu mendiagnosis sakit perut, sakit pelvis, usus kecil, usus besar, dan organ dalaman lain.

Bagaimana dengan imbasan MRI? Imbasan MRI pada dasarnya berguna untuk memberikan gambaran terperinci mengenai organ, tisu lembut, ligamen, dan ciri lain yang lebih sukar dilihat dengan imbasan CT.

Baca juga: Ini adalah Prosedur Semasa Melakukan Imbasan CT

Itulah perbezaan antara imbasan CT dan imbasan MRI yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan khas, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Atau, anda boleh menggunakan ciri tersebut Perkhidmatan Makmal apa yang ada dalam aplikasi . Anda hanya perlu menentukan jenis dan masa peperiksaan, kemudian tunggu kakitangan makmal di rumah. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts