Ketahui 6 Punca Kolesterol Tinggi

, Jakarta - Kolesterol adalah zat lilin yang dibuat oleh tubuh yang juga terdapat dalam makanan. Setelah makanan yang mengandungi kolesterol memasuki tubuh, zat ini dibawa melalui darah yang kemudian melekat pada protein. Gabungan protein dan kolesterol ini disebut lipoprotein. Terdapat pelbagai jenis kolesterol, berdasarkan apa yang dibawa lipoprotein, iaitu:

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

  • Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) lebih dikenali sebagai kolesterol "buruk". Kolesterol LDL umumnya terkumpul di dinding arteri, menjadikannya berisiko mengeras dan menyempitkan arteri.

  • Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau kolesterol "baik". Kenapa bagus? Kerana, kolesterol ini mengambil kolesterol berlebihan dan membawanya kembali ke hati.

Nah, penyakit kolesterol tinggi dicirikan oleh tahap LDL tinggi dan tahap HDL rendah daripada nilai normal. Tahap LDL yang tinggi menunjukkan bahawa banyak kolesterol disimpan di dinding arteri seseorang. Ini menyebabkan arteri menjadi sempit yang boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, terutamanya penyakit jantung koronari. Jadi, apa yang mencetuskan kadar kolesterol tinggi dalam darah? Baca lebih lanjut di bawah.

Penyebab Kolesterol Tinggi

Tahap kolesterol tinggi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti keturunan, diet, dan gaya hidup. Penyakit yang mendasari yang mempengaruhi hati, tiroid, atau ginjal juga dapat meningkatkan kadar kolesterol darah. Supaya anda dapat memahaminya dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan mengenai penyebab kolesterol tinggi

1. Faktor Keturunan

Nampaknya, gen boleh mempengaruhi bagaimana tubuh menguraikan kolesterol LDL di dalam badan kita. Penyakit kolesterol yang diturunkan dalam keluarga disebut hiperkolesterolemia keluarga. Penyakit keturunan ini boleh menyebabkan penyakit jantung awal.

2. Berat badan berlebihan

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan secara langsung berisiko meningkatkan tahap LDL dalam badan. Oleh itu, orang gemuk disyorkan untuk menurunkan berat badan yang secara automatik akan menurunkan LDL dan meningkatkan kadar kolesterol HDL.

3. Umur dan Jantina

Sebelum memasuki menopaus, wanita biasanya mempunyai kadar kolesterol yang lebih rendah daripada lelaki pada usia yang sama. Walaupun begitu, ketika anda mencapai usia 60-65 tahun, kolesterol dalam darah cenderung meningkat pada pria dan wanita. Tetapi biasanya, wanita yang mencapai usia 50 tahun mempunyai kadar kolesterol yang lebih tinggi daripada lelaki pada usia yang sama.

Baca juga: Lihatlah Makanan dan Minuman Menurunkan Kolesterol Tinggi

4. Tekanan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tekanan dapat meningkatkan kadar kolesterol darah dalam jangka panjang. Kerana, kebanyakan orang yang mengalami tekanan, ingin makan makanan berlemak sebagai alat untuk menghiburkan diri. Sebenarnya, lemak tepu dan kolesterol dalam makanan menyumbang kepada tahap kolesterol tinggi dalam darah.

5. Tabiat Merokok

Nampaknya tidak ada faedah kesihatan merokok yang positif. Kerana, kebiasaan ini dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, termasuk kolesterol tinggi. Merokok boleh merosakkan dinding saluran darah, menjadikan arteri lebih cenderung untuk mengumpulkan lemak. Merokok bahkan dapat menurunkan kadar HDL, yang dapat memperburuk keadaan hiperkolesterolemia atau kolesterol tinggi dalam darah.

6. Diet Tidak Sihat

Selalunya makan makanan yang tinggi kolesterol, seperti makanan haiwan, seperti daging organ (otak, hati, ginjal, babi, dll.), Lemak dari daging, daging merah, dan kuning telur adalah penyebab utama kolesterol tinggi. Sebagai tambahan kepada bahan makanan ini, daging dan susu krim penuh, Pastri, biskut, kerepek bungkus, dan popcorn juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat kerana mengandung lemak tepu.

Bagaimana Mencegah Kolesterol Tinggi?

Kunci utama untuk mencegah kolesterol tinggi adalah untuk mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kolesterol dan lemak jenuh. Gambaran keseluruhan gaya hidup sihat, seperti:

  • Berhenti merokok

  • Kurangkan pengambilan lemak tepu

  • Bersenam secara berkala

  • Mengekalkan berat badan yang ideal

Baca juga: 6 buah-buahan yang disyorkan untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi

Kolesterol tinggi secara amnya mencetuskan penyakit kardiovaskular yang gejala utamanya adalah duduk angin. Kesakitan dada atau ketidakselesaan yang berlaku apabila otot jantung tidak mempunyai bekalan darah kaya oksigen yang mencukupi. Sekiranya anda mengalami simptom ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Tidak perlu bersusah payah, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Recent Posts