Fakta Mengenai Abses Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami benjolan pada kulit yang penuh dengan nanah atau cecair jernih? Keadaan ini disebut abses kulit dan biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Abses kulit boleh muncul di mana-mana bahagian badan.

Walau bagaimanapun, abses paling kerap terjadi di bahagian belakang, muka, dada, atau punggung. Abses kulit juga dapat muncul di kawasan pertumbuhan rambut, seperti ketiak atau pangkal paha. Keadaan ini sebenarnya tidak terlalu berbahaya dan boleh sembuh sendiri tanpa rawatan. Lihat lebih banyak maklumat mengenai abses kulit di bawah!

Mengapa Abses Berlaku?

Seperti disebutkan di atas, jangkitan bakteria dapat menyebabkan abses. Biasanya ini dipicu oleh gaya hidup yang tidak bersih. Apabila anda mengalami luka dan luka itu dijangkiti bakteria, luka tersebut dapat meradang sehingga membentuk benjolan yang menyakitkan.

Baca juga: Kenali 4 Jenis Abses Yang Boleh Berlaku di Badan

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh perkhidmatan kesihatan KebangsaanAbses adalah reaksi semula jadi tubuh sebagai bentuk ketahanan sistem imun terhadap jangkitan yang menyerang tisu badan.

Dalam menjalankan ketahanan ini, bahagian tubuh yang berperanan adalah sel darah putih. Sel-sel ini akan bergerak melalui dinding saluran darah dan terkumpul di tisu yang rosak.

Setelah berjaya melawan bakteria, biasanya sel darah putih akan mati juga dan kemudian menghasilkan cecair yang biasa disebut nanah. Di nanah, tidak hanya sel darah putih mati, tetapi juga sel darah putih yang hidup, tisu mati, bakteria, dan benda asing lainnya.

Baca juga: Berkenalan dengan Abses Gigi pada Kanak-kanak

Abses juga boleh muncul kerana penyumbatan kelenjar minyak (sebumatau kelenjar peluh, dan keradangan folikel rambut. Keadaan ini menyebabkan bakteria bergerak di bawah kulit atau ke kelenjar yang tersumbat, mengakibatkan jangkitan. Bakteria yang menyebabkan abses badan biasanya terdiri daripada dua jenis, iaitu: Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes.

Di Kawasan Mana Yang Boleh Abses Muncul?

Sebilangan besar abses badan terbentuk di bawah kulit, dan bisul biasanya muncul. Jangkitan biasanya berasal dari akar atau folikel rambut yang kemudian mengundang kehadiran bakteria ke kawasan tersebut. Selain itu, abses juga dapat menyebabkan kemerahan kulit di kawasan yang dijangkiti, merasa sakit, dan merasa panas.

Namun, bukan hanya di kawasan kulit, abses juga dapat terbentuk di dalam badan, sama ada di organ atau di ruang antara organ. Untuk menentukan sama ada terdapat abses di organ, seseorang diminta untuk melakukan pemeriksaan imbasan, seperti ultrasonografi (USG), imbasan CT, dan MRI. Salah satu contoh abses jenis ini adalah abses hati dan usus yang boleh muncul ketika kedua-dua organ dijangkiti.

Abses juga boleh muncul selepas pembedahan. Semakin besar luka atau luka pada kulit, semakin tinggi kemungkinan abses muncul.

Gejala Abses

Gejala abses yang paling biasa termasuk:

 • Pengumpulan darah.
 • Keradangan.
 • Kemerahan dan kesakitan.
 • Sakit.
 • Poket atau benjolan muncul di kulit yang dipenuhi nanah.
 • Peningkatan suhu badan (tanda sel darah putih melawan jangkitan).
 • Sukar untuk bergerak.
 • Kesukaran menelan.
 • Gejala sinusitis (terutamanya apabila abses gigi mempengaruhi rongga sinus).
 • Kiraan sel darah putih meningkat.
 • Pelepasan kekuningan, kuning-putih, atau putih.
 • Masalah saraf termasuk gangguan (ketika abses muncul di otak).
 • Masalah pencernaan, jika abses ada di bahagian saluran pencernaan, termasuk usus besar dan rektum.

Sekiranya anda mengalami gejala yang menyerupai keadaan di atas, tanyakan terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual.

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses 2020. Abses.
WebMD. Diakses 2020. Abses.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Abses Kulit?

Recent Posts