Mengenal Lebih Banyak Struktur Ginjal pada Manusia

"Ginjal adalah salah satu organ yang paling penting bagi tubuh, yang tugasnya adalah membuang sampah, menyerap nutrien, dan menjaga keseimbangan pH. Ketahui lebih lanjut mengenai struktur ginjal pada manusia untuk menjaga kesihatan buah pinggang yang baik. "

, Jakarta - Buah pinggang adalah sepasang organ berbentuk kacang dalam tubuh manusia. Organ ini berfungsi untuk membuang produk buangan dari badan, menjaga keseimbangan kadar elektrolit, dan mengatur tekanan darah. Fungsi ini menjadikan buah pinggang sebagai salah satu organ yang paling penting.

Dengan memahami struktur ginjal pada manusia, anda dapat memahami peranan penting buah pinggang dan mengetahui cara menjaga kesihatan buah pinggang. Apakah struktur fungsi ginjal dalam badan? Lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Hati-hati, 6 Faktor Ini Menyebabkan Batu Ginjal

Ketahui Bagaimana Buah Pinggang Berfungsi

Ginjal terletak di belakang rongga perut, dengan setiap buah pinggang terletak di setiap sisi tulang belakang. Ukuran buah pinggang kanan pada umumnya sedikit lebih kecil dan kedudukannya sedikit lebih rendah daripada buah pinggang kiri, untuk memberi ruang kepada hati.

Berat buah pinggang lelaki dan wanita berbeza. Ginjal lelaki mempunyai berat 125-170 gram sementara wanita 115-155 gram. Bahagian luar ginjal disebut korteks, yang dilapisi oleh tisu lemak dan disebut kapsul ginjal.

Kapsul buah pinggang yang sukar dan berserat mengelilingi setiap buah pinggang. Di luar itu, dua lapisan lemak berfungsi sebagai penghalang pelindung dengan kelenjar adrenal yang terletak di atas buah pinggang.

Di dalam ginjal terdapat sejumlah lobus piramidal, masing-masing terdiri daripada korteks ginjal luar dan medula ginjal dalam. Nefron mengalir di antara bahagian-bahagian ini. Ini adalah struktur buah pinggang yang menghasilkan air kencing.

Darah memasuki ginjal melalui arteri ginjal dan keluar melalui urat renal. Walaupun ginjal adalah organ yang agak kecil berbanding organ lain, ginjal menerima 20-25 peratus pengeluaran dari hati.

Setiap buah pinggang mengeluarkan air kencing melalui tiub yang disebut ureter yang menuju ke pundi kencing. Peranan utama ginjal adalah menjaga homeostasis, yang bermaksud mereka mengatur kadar cairan, keseimbangan elektrolit, dan faktor lain yang memastikan persekitaran dalaman badan tetap konsisten dan selesa.

Ketahui Fungsi Utama Buah Pinggang

Seperti disebutkan sebelumnya, salah satu fungsi ginjal adalah sebagai sistem perkumuhan sampah. Ginjal mengeluarkan sejumlah produk buangan dan mengeluarkannya dalam air kencing. Dua sebatian utama yang dikeluarkan oleh buah pinggang adalah urea, yang dihasilkan daripada pemecahan protein dan asid urik, yang merupakan hasil daripada pemecahan asid nukleik.

Selain itu, fungsi ginjal lain adalah untuk menyerap semula nutrien dan menjaga keseimbangan pH. Ginjal menyerap semula nutrien dari darah dan membawanya ke tempat yang paling menyokong kesihatan.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Batu Ginjal

Ginjal juga menyerap semula produk lain untuk membantu mengekalkan homeostasis. Produk yang diserap semula merangkumi:

1. Glukosa.

2. Asid amino.

3. Bikarbonat.

4. Natrium.

5. Air.

6. Fosfat.

7. ion klorida, natrium, magnesium, dan kalium.

Ginjal yang dibantu oleh paru-paru membantu mengekalkan pH yang stabil dalam tubuh manusia. Paru-paru mengekalkan keseimbangan pH dengan menyederhanakan kepekatan karbon dioksida.

Ginjal mengatur pH melalui dua proses, yaitu:

1. Menyerap semula dan menjana semula bikarbonat dari air kencing. Bikarbonat membantu meneutralkan asid. Ginjal mengekalkan keseimbangan pH dengan mengekalkan dan melepaskan bikarbonat untuk menyesuaikan tahap asid.

2. Ekstrak ion hidrogen dan asid tetap. Asid tetap adalah asid yang tidak berlaku kerana karbon dioksida. Asid ini adalah hasil metabolisme karbohidrat, lemak dan protein yang tidak lengkap. Asid tetap termasuk asid laktik, asid sulfurik, dan asid fosforik.

Ginjal juga berfungsi sebagai sistem regulasi osmolality. Osmolality adalah ukuran keseimbangan elektrolit air-tubuh, atau nisbah antara cecair dan mineral dalam badan. Dehidrasi adalah penyebab utama ketidakseimbangan elektrolit.

Sekiranya peningkatan osmolalitas dalam plasma darah, hipotalamus di otak bertindak balas dengan menyampaikan mesej ke kelenjar pituitari untuk melepaskan hormon antidiuretik (ADH). Sebagai tindak balas kepada ADH, buah pinggang membuat sejumlah perubahan, termasuk:

1. Meningkatkan kepekatan air kencing.

2. Meningkatkan penyerapan semula air.

3. Buka semula bahagian saluran pengumpul yang biasanya tidak membiarkan air masuk, sehingga membolehkan air kembali ke badan.

4. Menahan urea di medula ginjal daripada mengeluarkannya, kerana menarik air.

5. Mengawal tekanan darah.

Baca juga: Inilah sebab badan memerlukan air setiap hari

Kami mengesyorkan melakukan pelbagai cara yang dapat membantu menjaga kesihatan buah pinggang. Di samping itu, perhatikan pelbagai gejala yang merupakan tanda-tanda gangguan buah pinggang.

Ini termasuk mengalami tekanan darah tinggi, penampilan darah dalam air kencing, peningkatan kekerapan membuang air kecil, terutama pada waktu malam, dan rasa sakit ketika membuang air kecil.

Jangan memandang rendah pelbagai aduan kesihatan yang berkaitan dengan gangguan buah pinggang yang anda alami. Segera gunakan aplikasi dan tanya doktor secara langsung sebagai langkah rawatan pertama.

Anda juga boleh membuat janji temu di hospital terdekat untuk pemeriksaan kesihatan buah pinggang. Cara, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang dilakukan oleh buah pinggang?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tinjauan Buah Pinggang .
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Buah Pinggang Anda Berfungsi.

Recent Posts