Tonsil Bengkak Membuat Sakit Tekak

Jakarta - Sakit tekak disebabkan oleh minum terlalu banyak ais? Sebenarnya, keadaan ini lebih biasa kerana amandel membengkak. Tonsillitis adalah pembengkakan amandel yang berlaku disebabkan oleh kuman. Bengkak amandel menyebabkan ketidakselesaan tekak, tetapi jarang menyebabkan penyakit serius.

Anda harus tahu, amandel berfungsi menyokong sistem imun dengan melindungi tubuh daripada serangan kuman yang menyebabkan jangkitan yang masuk ke dalam badan melalui mulut. Apabila amandel dijangkiti kuman, ia menjadi radang yang menyebabkan amandel membengkak dan membuat tekak sakit.

Tekak Sakit Tenggorokan dan Bengkak Tidak Sama

Sakit tekak sering dikelirukan dengan amandel yang bengkak. Ini kerana dipercayai bahawa amandel bengkak mempunyai kesan pada tekak, membuat tekak sakit ketika menelan. Namun, ternyata kedua-duanya jelas berbeza. Lalu, apa yang membezakannya?

Baca juga: Tanpa Perubatan, Inilah Cara Mengatasi Sakit Tekak

Sakit tekak berkait rapat dengan pembengkakan amandel. Walau bagaimanapun, faringitis, seperti disebut gangguan ini, berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria dari jenis Streptococcus pyogenes. Orang yang sakit tekak merasakan sakit pada faring, tonsil, dan laring. Di Indonesia, keadaan ini sering disebut panas dalam, kerana menyebabkan sensasi panas dan tidak selesa di tekak.

Sementara itu, tonsilitis atau tonsilitis menyerang amandel atau amandel. Penyebabnya tidak jauh berbeza dengan radang tekak, ia boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Jenis virus yang menyebabkan radang amandel termasuk coronavirus, virus herpes simplex, virus Epstein-Barr, dan virus selesema. Sementara bakteria yang berperanan dalam tonsilitis adalah: Streptokokus kumpulan A.

Baca juga: Ketahui 6 Ubat Semula jadi yang Berkesan untuk Mengatasi Keradangan Tonsil

Gejala tonsilitis termasuk demam, perubahan warna kawasan sekitar amandel menjadi amandel putih atau kekuningan, merah dan bengkak, sakit tekak dan sukar menelan. Memang amandel bengkak tidak memerlukan rawatan yang serius. Walau bagaimanapun, jika gejala tidak membaik selama lebih dari 4 hari atau menjadi lebih teruk, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan kesihatan anda. Untuk mempermudah, buat temu janji dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi .

Adakah Pembedahan Tonsil Diperlukan?

Sekiranya amandel bengkak berlaku kerana jangkitan bakteria, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk rawatan. Namun, jika jangkitan itu disebabkan oleh virus, anda perlu minum banyak air, makan makanan ringan agar lebih mudah ditelan, dan minum ubat untuk melegakan gejala, seperti parasetamol atau ibuprofen.

Namun, adakah perlu melakukan tonsilektomi? Pembedahan diperlukan jika keradangan tonsil berada pada tahap kronik. Walaupun dapat disembuhkan dengan rawatan di rumah dan antibiotik, ada juga beberapa kes radang amandel yang lebih parah dan memerlukan penyingkiran amandel untuk rawatan.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda tonsilitis yang perlu dibimbangkan

Pembedahan adalah pilihan terakhir jika amandel yang bengkak dan meradang menyukarkan anda bernafas, sering berdengkur dengan kuat ketika tidur, sering terjadi hingga tujuh kali setahun, mengalami kesukaran menelan makanan keras, berdarah amandel, menunjukkan barah pada amandel, dan di sana adalah tumor, walaupun ia jarang berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu bertanya kepada doktor terlebih dahulu apakah tindakan ini diperlukan agar keradangan tidak berulang.

Rujukan:

Baiklah. Diakses pada tahun 2019. Gejala Sekiranya Anda Mengalami Tonsillitis.
WebMD. Diperoleh pada 2019. Tekak Petang: Adakah Selsema atau Tonsillitis?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Apakah Perbezaan antara Tonsillitis dan Strep Throat?

Recent Posts