Asid Perut Boleh Mencetuskan Serangan Jantung, Benarkah?

, Jakarta - Sebilangan orang pasti mengalami sakit perut kerana naiknya asid perut. Ini boleh disebabkan oleh orang yang makan makanan dengan kandungan lemak tinggi. Asid perut boleh naik ke esofagus atau kerongkongan, dan boleh membahayakan.

Dikatakan bahawa asid perut yang meningkat dapat memasuki jantung, menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba. Seseorang yang mengalami ini boleh mengalami kematian secara tiba-tiba. Namun, adakah ini benar? Inilah ulasannya!

Baca juga: Bukan Hanya Mag, Ini Menyebabkan Asid Perut Naik

Asid Perut Menyebabkan Serangan Jantung, Mitos atau Fakta?

Ramai orang takut bahawa jantung mereka akan terganggu sekiranya asid perut di dalam badan mereka terlalu tinggi untuk memasuki organ. Gangguan ini juga dikenali sebagai GERD, yang membuat seseorang merasakan sensasi terbakar di dada kerana asid perut naik ke kerongkongan. Memang, banyak orang berfikir jika dia mengalami serangan jantung.

Sebenarnya, tidak ada hubungan yang boleh menyebabkan asid perut membuat seseorang mengalami serangan jantung. Sesungguhnya, kedua-dua gejala gangguan ini agak serupa, walaupun tidak sama. Kedua-duanya memang boleh menyebabkan gejala seperti rasa sakit di dada dan pedih ulu hati. Oleh itu, adalah mustahak untuk tidak membuat kesimpulan.

Agar tidak salah didiagnosis mengenai gangguan asid perut, anda mesti mengetahui perbezaan antara keduanya memandangkan keadaan maut yang boleh berlaku. Selain itu, beberapa faktor risiko juga dapat mempengaruhi gangguan yang berlaku. Oleh itu, ketahui beberapa perbezaan gejala yang boleh berlaku antara gangguan asid perut dan serangan jantung.

Gejala Gangguan Asid Perut

 • Sakit di dada seperti terbakar yang berlaku di tulang dada.
 • Kesakitan yang bergerak ke arah tekak, tetapi biasanya tidak memancar ke bahu, leher, atau lengan.
 • Sensasi yang terasa seperti makanan yang dimakan kembali ke mulut.
 • Rasa pahit atau masam di bahagian belakang tekak.
 • Ketidakselesaan yang bertambah buruk ketika berbaring atau membongkok.
 • Kemunculan gejala ini setelah makan banyak atau pedas.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

Gejala Serangan Jantung

 • Perasaan tekanan, memerah, menikam, dan sakit kusam biasanya berlaku di bahagian tengah dada.
 • Kesakitan yang memancar ke bahu, leher dan lengan.
 • Denyutan jantung tidak teratur atau cepat.
 • Peluh sejuk atau kulit lembap.
 • Sakit kepala, pening, dan merasa lemah.
 • Susah bernafas.
 • Rasa mual, mengalami muntah, hingga timbulnya gangguan pencernaan.
 • Gejala ini boleh muncul bersamaan dengan aktiviti fizikal yang berlebihan.

Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan dada yang ringan semasa berehat, pemeriksaan kecemasan mungkin tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika ini berlaku dengan kerap dan anda bimbang dengan keadaan badan anda, ada baiknya anda memeriksa masalahnya. Doktor boleh memerintahkan ujian darah untuk menentukan masalahnya.

Anda juga disyorkan untuk melakukan pemeriksaan tahunan bagi seseorang yang mempunyai faktor risiko penyakit jantung, walaupun mereka tidak mengalami gejala gangguan tersebut. Sekiranya anda menghidap diabetes atau darah tinggi, faktor risiko mungkin meningkat dan penting untuk memastikan anda kekal sihat.

Baca juga: Sembuhkan Asid Perut dengan 5 Makanan Ini

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan asid perut atau serangan jantung, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar -kamu! Anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan fizikal di beberapa hospital yang bekerjasama .

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Pedih ulu hati vs. serangan jantung.
Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Pedih ulu hati atau Serangan Jantung? Bagaimana Mengenal Perbezaannya.

Recent Posts