Pengesanan Hepatitis B dengan Ujian HBsAg

, Jakarta - Hati, juga dikenal sebagai hati, adalah organ yang sangat penting dalam tubuh. Organ ini berfungsi menyingkirkan toksin dalam darah dan membantu proses pencernaan. Walau bagaimanapun, hati dapat mengalami beberapa gangguan, salah satunya adalah hepatitis. Banyak jenis gangguan hepatitis yang boleh menyerang bergantung kepada penyebabnya.

Salah satu jenis hepatitis yang boleh berlaku adalah hepatitis B. Penyebaran gangguan ini disebabkan oleh hubungan seksual atau penggunaan picagari yang sama untuk beberapa orang. Hepatitis B berisiko menyebabkan gangguan kronik, jadi pengesanan awal harus dilakukan. Kaedah yang paling biasa untuk mengesan hepatitis B adalah ujian HBsAg. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Prosedur Ujian HBsAg untuk Mendiagnosis Hepatitis B

Ujian HBsAG untuk Pengesanan Hepatitis B

Hepatitis B adalah jangkitan hati yang serius yang disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV). Sebilangan orang boleh mengalami gangguan kronik jika jangkitan merebak dengan cepat. Hepatitis B kronik bermaksud ia bertahan lebih lama daripada enam bulan. Seseorang yang mengalami gangguan kronik boleh mengalami beberapa komplikasi berbahaya, seperti kegagalan hati dan barah hati yang mungkin kekal di dalam organ.

Oleh itu, seseorang yang mengidap hepatitis B mesti menjalani pemeriksaan awal agar dapat segera dirawat. Salah satu ujian yang boleh dilakukan adalah ujian HBsAg. HBsAg bermaksud antigen permukaan Hepatitis B yang dapat mengesahkan seseorang mempunyai hepatitis jenis ini. Apabila hasil ujiannya positif, penderita dapat menyebarkan penyakit melalui cairan tubuh dan darah.

Seseorang boleh melakukan ujian HBsAg jika mereka mengalami beberapa gejala khas yang berkaitan dengan hepatitis B, seperti penyakit kuning, urin gelap, hingga penurunan selera makan. Di samping itu, beberapa orang dengan tahap risiko yang lebih tinggi juga harus kerap melakukan pemeriksaan untuk mengesan hepatitis B. Sebilangan risiko tersebut termasuk:

  • Lakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau kerap menukar pasangan.
  • Berhubungan seks dengan seseorang dengan hepatitis B.
  • Menjalani rawatan dialisis.
  • Mempunyai masalah dengan hati.

Setelah mengetahui sama ada anda berisiko mendapat hepatitis B, anda mesti mengetahui masa yang tepat untuk menjalani ujian. Sebenarnya, virus yang menyerang hati tidak merebak secara langsung di dalam badan. Penyebab hepatitis B ini memerlukan masa inkubasi sekitar 90 hari. Secara amnya, ujian HBsAg dapat dikesan apabila jangkitan berlaku dalam 1 hingga 9 minggu.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai ujian HBsAg yang berguna untuk pengesanan hepatitis B, doktor dari dapat menerangkan secara terperinci. Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan akses langsung ke doktor yang biasa merawat hepatitis B!

Baca juga: Bilakah Umur Produktif Melakukan Ujian Hepatitis B

Cara Melihat Hasil Ujian HBsAg

Hasil pemeriksaan ini untuk pengesanan hepatitis B dapat diketahui dengan berbincang dengan doktor. Terdapat beberapa kemungkinan hasil peperiksaan, termasuk:

Hasil Positif atau Reaktif

Sekiranya keputusan ujian positif atau reaktif, ini bermakna anda telah dijangkiti hepatitis B. Virus HBV sudah aktif untuk ditiru, sehingga berpotensi untuk merosakkan hati. Seseorang yang mendapat hasil positif boleh menjadi pembawa penyakit pada orang lain. Sekiranya gangguan itu berada di peringkat akut atau kronik, pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan.

Hasil Negatif atau Tidak Reaktif

Sekiranya keputusan pemeriksaan itu negatif atau tidak reaktif, ini bermaksud bahawa virus hepatitis B tidak dijumpai di dalam badan. Ini juga boleh berlaku pada seseorang yang telah sembuh sepenuhnya dari penyakit hati ini. Sekiranya sembuh sepenuhnya, antibodi dalam badan dapat terbentuk dan tidak lagi menyebarkan virus. Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati dengan gangguan hepatitis D yang menjadikan ujian HBsAg memberikan hasil yang negatif walaupun virus itu masih ada.

Baca juga: Prosedur Ujian Hepatitis B Yang Perlu Anda Ketahui

Itulah ujian HBsAg yang berguna untuk mengesan hepatitis B. Sangat disyorkan untuk menjalani ujian ini supaya anda dapat mengambil tindakan segera jika anda mengalami gejala gangguan tersebut. Oleh itu, hepatitis B akut atau kronik dapat dirawat dengan lebih cepat.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Ujian Antigen Permukaan Hepatitis B (HBsAg).
Yayasan Hepatitis B. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah Hepatitis B.

Recent Posts