Kenali 9 Ciri Unik Kucing Himalaya

Jakarta - Kucing Himalaya adalah baka yang cukup popular di kalangan pencinta kucing. Sifatnya yang tenang, dimanjakan, dan dapat disesuaikan adalah sebab mengapa kucing ini sangat diminati sebagai haiwan kesayangan. Bukan itu sahaja, kucing Himalaya mempunyai ciri unik yang berbeza dengan bangsa lain. Berikut adalah beberapa ciri unik kucing Himalaya:

Baca juga: Inilah Perbezaan antara Kutu dan Kutu Anjing

1. Perubahan Warna Bulu

Watak unik pertama kucing Himalaya adalah perubahan warna kot. Mereka dilahirkan putih kerana suhu di rahim adalah panas. Namun, sebagai orang dewasa, warna bulu dari kawasan yang jauh dari jantung, seperti kaki, tangan, kaki, ekor, muka dan telinga akan menjadi gelap. Bulu yang lebih gelap dipercayai menyerap dan mengekalkan haba lebih baik daripada bulu yang lebih ringan, jadi lebih baik menjaga kawasan-kawasan ini tetap hangat.

2. Bukan dari Himalaya

Kucing Himalaya bukan berasal dari Himalaya. Nama itu sendiri diambil dari baka arnab, yang mempunyai persamaan fizikal dengan bulu gelap di wajah, kaki, dan ekor.

3. Suka Tempat Sejuk

Kucing jenis ini cenderung mempunyai hidung sumbat, yang menjadikannya sensitif terhadap panas. Sekiranya anda tinggal di tempat yang mempunyai suhu panas, kesihatan sistem pernafasan akan terganggu. Sekiranya anda memutuskan untuk menyimpannya, anda harus menyediakan bilik yang sejuk, ya.

4. Mempunyai Keperibadian Tenang

Kucing Himalaya adalah keperibadian yang tenang. Berbeza dengan bangsa Siam, Himalaya lebih tenang dan suka dimanjakan oleh pengasuh. Kucing Himalaya juga dikenali ramah, setia, dan juga penyayang.

Baca juga: Penyakit Kulit Yang Boleh Menular dari Kucing ke Manusia

5. Berasal dari Salib Bangsa Parsi dan Siam

Karakter unik kucing Himalaya yang seterusnya adalah, ia berasal dari persilangan antara bangsa Parsi dan Siam. Pada tahun 1920-an, penternak mencuba persilangan antara kucing Parsi dan skema warna kucing Siam. Namun, tidak sampai tahun 1957 baka ini diberi nama Himalaya, dan diresmikan oleh Cat Fanciers Association.

6. Tidak Boleh Melompat

Kucing Himalaya mempunyai badan yang cenderung pendek. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya kucing akan merosakkan langsir atau merosakkan almari. Tubuhnya yang pendek disebabkan ukuran kaki yang lebih kecil daripada kucing lain. Ini menghalangnya untuk melompat tinggi.

7. Perlumbaan Kucing Bermata Biru

Hanya terdapat beberapa jenis keturunan kucing yang mempunyai mata biru, salah satunya adalah Himalaya. Mata biru ini adalah ciri khas kucing Himalaya yang berkilau seperti kristal.

8. Jenis Kucing Domestik

Karakter unik terakhir kucing Himalaya adalah bahawa dia tidak suka melancong atau bermain di luar rumah. Kucing jenis ini cenderung lebih suka berdiam diri dan berehat di pelbagai penjuru rumah.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Kutu, Tungau dan Kutu di Kucing

Itulah beberapa watak unik kucing Himalaya yang mungkin baru anda ketahui. Hingga ke tahap ini, adakah anda berhasrat untuk menyimpannya? Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan yang mempunyai masalah kesihatan, seperti kelemahan, cirit-birit, muntah, atau tingkah laku yang tidak biasa, bincangkan perkara ini dengan doktor haiwan anda di aplikasi. , ya.

Rujukan:
Hillspet.com. Diakses pada tahun 2021. Maklumat dan Keperibadian Kucing Himalaya.
Kucing Musim Semi. Diakses pada tahun 2021. Himalaya: Profil Baka Kucing.
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Himalaya.
cattime.com. Diakses pada tahun 2021. Himalaya.

Recent Posts