Seperti ditikam, inilah cara merawat sengatan lebah

, Jakarta - Rasa sakit mungkin tidak banyak, seperti ditusuk oleh duri. Walau bagaimanapun, sengatan lebah boleh menyebabkan pembengkakan pada kulit dan ketidakselesaan selama beberapa hari. Sebenarnya, bagi sebilangan orang yang mempunyai alahan terhadap racun lebah, gejalanya boleh menjadi lebih serius dan memerlukan rawatan lebih lanjut.

Bagi anda yang tidak mempunyai alergi terhadap racun lebah, tidak perlu panik. Anda boleh melakukan langkah pertolongan cemas berikut apabila disengat lebah.

1. Segera keluarkan sengatan lebah

Setelah menggigit, lebah biasanya akan meninggalkan jarum hitam kecil, yang disebut 'stinger'. Jarum kecil ini menyimpan banyak racun dan boleh merebak ke permukaan kulit.

Oleh itu, segera hilangkan sengatan yang tersisa pada kulit menggunakan pinset kecil. Lakukan dengan berhati-hati dan pastikan tidak ada lagi bahagian yang tersisa di kulit, untuk mengelakkan penyebaran racun ke bahagian kulit yang lain.

2. Bersihkan Bahagian Yang Tersengat

Setelah berjaya menghilangkan sengatan yang tersisa di kulit. Langkah seterusnya yang perlu dilakukan adalah mencuci kulit yang disengat menggunakan air dan sabun yang mengalir.

Sekiranya boleh, gunakan sabun yang mengandungi antiseptik. Kemudian, keringkan menggunakan tuala lembut. Elakkan menggosok kawasan yang terjejas.

3. Kompres dengan Ice Cubes

Sengatan lebah pada kulit bukan sahaja menyebabkan bengkak, tetapi juga rasa terbakar dan sakit di kawasan kulit yang terkena. Memampatkan kawasan yang disengat dengan ais dapat melegakan bengkak dan rasa tidak selesa.

Balut ais batu dengan kain nipis, kemudian sapukan pada kulit yang bengkak selama 20-30 minit. Kemudian, rasa sakit dan bengkak yang timbul akan berkurang

4. Rawat Bengkak dengan Bahan-Bahan Berikut

Memampatkan dengan ketulan ais hanya memberikan kelegaan sementara. Untuk mengubatinya, beberapa bahan semula jadi berikut boleh digunakan:

  • Sayang

Bahan-bahan yang biasa digunakan sebagai pemanis semula jadi untuk menggantikan gula sebenarnya mampu menyerap toksin yang merebak pada kulit yang disengat lebah, anda tahu. Sangat mudah, sapukan madu pada kawasan yang terkena sengatan dan biarkan selama 30 minit.

  • Serbuk penaik

Baking soda boleh memberi kesan penyejukan pada kulit, sehingga dapat menghilangkan panas dan bengkak. Campurkan kira-kira 1 sudu besar baking soda dengan sedikit air. Kemudian, sapukan pada permukaan kulit yang bengkak dan biarkan sehingga kering.

  • Daun pisang

Getah daun pisang juga diramalkan dapat melegakan bengkak dan mempercepat penyembuhan luka akibat sengatan lebah. Caranya, ambil sedikit daun pisang dari pokok, uli, dan hancurkannya untuk menghilangkan getah, kemudian sapukan pada kulit yang disengat.

  • Pelega kesakitan

Sekiranya rasa sakit dan sakit akibat pembengkakan tidak hilang, dan cenderung mengganggu aktiviti, penghilang rasa sakit di kaunter seperti acetaminophen atau ibuprofen boleh menjadi penyelesaian.

Itulah langkah-langkah untuk merawat sengatan lebah yang boleh dilakukan. Untuk mendapatkan kemudahan membeli ubat penghilang rasa sakit, anda boleh muat turun permohonan , dan anda boleh memesan ubat dengan cepat dan mudah tanpa meninggalkan rumah. Sekiranya anda mengalami kesakitan dan gejala lain yang agak serius berkaitan dengan sengatan lebah, anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut , bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui Panggilan Suara / Video atau Berbual .

Baca juga:

  • Cara Merawat Gigitan Tomcat
  • Bukan Daging, Adakah Makan Serangga Benar-benar Membuat Tubuh Anda Lebih Sihat?
  • 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

Recent Posts