Penjagaan Antenatal, Pemeriksaan Kehamilan bagi Ibu pada Trimester Kedua

Jakarta - Rawatan antenatal (selanjutnya disingkat ANC) adalah pemeriksaan kehamilan yang dilakukan oleh doktor atau bidan untuk mengoptimumkan kesihatan mental dan fizikal wanita hamil.

Objektif ANC adalah:

 • Untuk mengoptimumkan kesihatan mental dan fizikal wanita hamil.
 • Elakkan risiko komplikasi semasa mengandung dan melahirkan anak.
 • Persiapkan ibu untuk tempoh selepas bersalin dan penyusuan susu ibu yang eksklusif.

Setiap wanita hamil disarankan untuk melakukan lawatan antenatal yang komprehensif dan berkualiti sekurang-kurangnya 4 kali, iaitu sekali sebelum bulan kehamilan ke-4, kemudian sekitar bulan ke-6 kehamilan dan 2 kali sekitar bulan ke-8 dan ke-9 kehamilan. Secara umum, standard minimum untuk pemeriksaan ANC terdiri daripada 10T, iaitu:

 1. Tmenimbang setiap lawatan dan mencatat.
 2. Mengukur Ttekanan darah, biasanya 110/80 - di bawah 140/90.
 3. Ttentukan nilai status pemakanan dengan mengukur Lingkaran Lengan Atas (LILA).
 4. TKetinggian fundus rahim (bahagian atas rahim): memantau perkembangan janin.
 5. Pelalian TT (Toksik Tetanus).
 6. Ttentukan persembahan janin dan degupan jantung janin (FHR).
 7. Memberi Ttablet besi.
 8. TUjian makmal (sifilis, Hepatitis B dan HIV).
 9. Tpengurusan kes.
 10. Tpeniruan pertuturan (kaunseling), termasuk merancang penghantaran dan pasca penghantaran.

Khusus untuk imunisasi TT, ada beberapa perkara yang perlu diketahui, iaitu vaksin TT dijalankan 5 kali dengan selang waktu yang berbeza. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • TT1: pada lawatan pertama (seawal mungkin semasa kehamilan)
 • TT2: 4 minggu selepas TT1
 • TT3: 6 bulan selepas TT2
 • TT4: 1 tahun selepas TT3
 • TT5: 1 tahun selepas TT4

Pemeriksaan dan Penjelasan Pemeriksaan TORCH

Beberapa ujian lain yang boleh dilakukan semasa kehamilan termasuk pemeriksaan TORCH, yang merupakan singkatan toxoplasma, rubella, sitomegalovirus dan virus herpes simplex. Pemeriksaan ini digunakan untuk menentukan sama ada wanita hamil tidak pernah dijangkiti, pernah dijangkiti atau sedang dijangkiti penyakit ini.

Jangkitan dari kuman ini boleh menjadi masalah serius semasa mengandung kerana boleh menembusi plasenta dan menyebabkan kelainan pada bayi. Pemeriksaan ini disyorkan untuk ibu yang mempunyai haiwan peliharaan di rumah dan mempunyai sejarah keguguran berulang. Cadangan yang dapat dilakukan dalam mencegah penyakit TORCH adalah:

 1. Makan makanan berkhasiat.
 2. Lakukan pemeriksaan TORCH sebelum kehamilan.
 3. Dapatkan vaksin untuk mencegah penyakit TORCH.
 4. Makan makanan yang dimasak.
 5. Periksa kandungannya dengan kerap.
 6. Jaga kebersihan badan anda.
 7. Elakkan bersentuhan dengan orang dengan penyakit TORCH.

Di samping itu, terdapat juga kelas untuk wanita hamil yang merupakan alat pembelajaran bagi ibu yang mengandung antara 4 minggu hingga 36 minggu (sebelum melahirkan) dengan jumlah maksimum 10 peserta.

Tujuan kelas untuk wanita hamil adalah untuk meningkatkan pengetahuan, mengubah sikap dan tingkah laku ibu untuk memahami kehamilan, perubahan badan dan aduan semasa kehamilan, penjagaan kehamilan, kelahiran anak, penjagaan selepas bersalin, perancang keluarga selepas bersalin, penjagaan bayi baru lahir, mitos / kepercayaan tempatan / adat istiadat, penyakit berjangkit dan surat beranak.

Nah, sekarang anda lebih memahami mengenai ANC, bukan? Mari periksa rahim ke doktor atau bidan terdekat untuk mengoptimumkan kesihatan dan keselamatan ibu dan bayi, ya. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor, sekarang anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk menghubungi doktor di mana sahaja, kapan saja. Anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Video / Suara melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Recent Posts