7 Gejala Vaginismus yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Terdapat pelbagai gangguan seksual yang dapat dialami oleh wanita, salah satunya adalah vaginismus. Masih tidak kenal dengan keadaan ini? Vaginismus adalah keadaan di mana otot-otot di sekitar vagina mengetatkan sendiri semasa penembusan seksual. Keadaan ini membuatkan zakar tidak dapat menembusi.

Gangguan ini tidak mempengaruhi gairah seksual wanita, tetapi tentu saja akan menghalang hubungan intim. Selain faraj yang kencang, masih terdapat gejala vaginismus lain yang perlu anda perhatikan. Ayuh, lihat lebih banyak lagi di sini.

Kenali Gejala Vaginismus

Vaginismus adalah gangguan seksual yang boleh berlaku pada wanita dari usia apa pun. Gangguan seksual ini boleh berlangsung seumur hidup (primer) atau hanya sementara (sekunder).

Vaginismus boleh menyebabkan pelbagai gejala, bergantung kepada keparahannya. Secara umum, gejala vaginismus termasuk:

 1. Hubungan seksual yang menyakitkan (dyspareunia) dengan rasa sesak dan sakit yang mungkin terasa terbakar atau menyengat.
 2. Kesukaran atau bahkan tidak dapat menembusi.
 3. Kesakitan seksual jangka panjang dengan atau tanpa sebab yang diketahui.
 4. Sakit semasa meletakkan tampon.
 5. Sakit semasa pemeriksaan ginekologi.
 6. Mengalami kekejangan otot atau berhenti bernafas ketika cuba menembusi.
 7. Takut hubungan seksual dan penurunan keinginan seksual yang berkaitan dengan penembusan.

Gejala vaginismus boleh membuat wanita merasa sangat tidak selesa semasa melakukan hubungan seks, bahkan tidak dapat mendapatkan kepuasan seksual. Oleh itu, jika anda mengalami gejala di atas, anda harus segera berjumpa doktor.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: 3 Disfungsi Seksual yang mudah dijangkiti oleh Wanita

Perhatikan Punca Vaginismus

Sehingga kini, penyebab vaginismus masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan faktor fizikal dan bukan fizikal (mental) yang dianggap berperanan dalam berlakunya gangguan ini. Dalam kes yang serius, vaginismus boleh disebabkan oleh gabungan kedua-dua faktor ini.

Penyebab vaginismus bukan fizikal termasuk:

 • Terdapat ketakutan untuk melakukan hubungan seks, seperti takut hamil atau takut jatuh sakit.
 • Rasa gelisah atau tertekan.
 • Terdapat masalah dengan rakan kongsi, seperti keganasan, ketidakpercayaan, hubungan jauh, dan lain-lain.
 • Telah mengalami peristiwa traumatik, seperti rogol atau keganasan.
 • Pengalaman kanak-kanak, seperti didikan ibu bapa atau pendedahan gambar seksual.

Sementara itu, penyebab fizikal vaginismus termasuk:

 • Mempunyai keadaan perubatan tertentu.
 • Kesan selepas melahirkan anak.
 • Perubahan fizikal yang berkaitan dengan usia.
 • Trauma ke pelvis.
 • Kesan sampingan ubat.

Dengan kata lain, wanita yang pernah mengalami keganasan seksual atau trauma, mempunyai masalah dengan pasangannya, takut hamil, dan trauma dengan persetubuhan pertama yang menyakitkan, berisiko lebih tinggi terkena vaginismus.

Baca juga: 6 Punca Kesukaran Orgasme Wanita

Cara Mengatasi Vaginismus

Cara mengatasi vaginismus pada setiap penderita boleh berbeza, bergantung pada penyebabnya. Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan vaginismus dapat disembuhkan. Biasanya, vaginismus dapat dirawat dengan terapi relaksasi vagina, terapi emosi, dan pembedahan.

Dalam kes vaginismus yang disebabkan oleh keadaan perubatan, menangani penyebab yang mendasari adalah cara yang berkesan untuk merawat gangguan seksual.

Pesakit juga dapat mengubah ubat-ubatan yang diketahui menyebabkan masalah pelumasan, sehingga risiko mengalami vaginismus dapat diminimalkan.

Bagi wanita yang pernah mengalami menopaus, masalah pelinciran sering dialami kerana tahap estrogen yang rendah. Nah, keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan estrogen topikal terus ke vagina.

Di samping itu, melakukan senaman Kegel dan latihan faraj dapat menghilangkan rasa sakit semasa melakukan persetubuhan, sehingga dapat membantu mengatasi vaginismus.

Latihan Kegel merangkumi aktiviti pengecutan dan relaksasi yang dapat meningkatkan kawalan otot lantai panggul. Semasa melakukan latihan faraj, bertujuan untuk membantu anda membiasakan diri dengan objek yang memasuki vagina.

Baca juga: 5 Cara Menguatkan Otot Lantai Pelvis

Pilihan rawatan vaginismus lain adalah pembedahan untuk melebarkan faraj. Kaedah ini boleh dilakukan dalam situasi tertentu. Contohnya, pada wanita yang telah menjalani pembedahan yang menyebabkan tisu parut yang melapisi faraj, seperti episiotomi semasa melahirkan.

Dalam kes seperti itu, pembedahan kecil dapat dilakukan untuk membantu menghilangkan tisu parut, dengan memotong tisu luka dengan hati-hati dan menjahitnya kembali.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi vaginismus pada penghidap. Baiklah, bagi anda yang ingin membeli ubat atau vitamin untuk menangani masalah kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasinya jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu anda ketahui mengenai vaginismus
Healthline.Diakses pada 2021. Apa itu Vaginismus?

Recent Posts