Sebab wanita hamil disuntik dengan vaksin tetanus sebelum melahirkan

Jakarta - Suntikan tetanus untuk wanita hamil dianjurkan sebelum melahirkan untuk mengurangkan risiko kematian janin yang baru lahir. Selain mengurangkan risiko kematian janin, vaksin ini juga berguna untuk mencegah tetanus pada bayi. Ibu tidak perlu risau, kerana vaksin ini sangat selamat untuk wanita hamil. Untuk penjelasan penuh, inilah ulasannya!

Baca juga: Lakukan Vaksin Tetanus, Inilah Kelebihannya

Suntikan tetanus untuk wanita hamil, apa prosedurnya?

Seperti yang kita semua ketahui, tetanus adalah penyakit yang disebabkan oleh racun dari bakteria Clostridium tetani , yang memasuki badan melalui luka. Bakteria ini mencemarkan luka melalui tanah, sisa haiwan, atau luka dari benda berkarat. Bakteria biasanya mencemarkan luka dalam, seperti luka akibat gigitan atau benda tajam.

Pada wanita hamil, jangkitan tetanus boleh terjadi kerana proses melahirkan tidak dijamin kebersihannya. Dalam kes itu, seperti memotong tali pusat dengan alat yang tidak steril. Apabila bakteria penyebab tetanus menjangkiti tubuh bayi, bakteria akan bergerak dengan cepat dan menyebabkan komplikasi yang boleh menyebabkan kematian bayi yang baru lahir.

Kerana sangat membawa maut, suntikan tetanus pada wanita hamil diperlukan untuk mencegah perkara yang tidak diingini berlaku. Vaksin yang disuntik pada wanita hamil akan membentuk antibodi yang akan diturunkan ke janin sebagai perlindungan semula jadi, bermula dari kehamilan, hingga beberapa bulan setelah kelahiran berlangsung.

Baca juga: Vaksin Tetanus untuk Kanak-kanak, Lakukan 5 Persediaan Ini

Masa yang tepat untuk menyuntik Tetanus pada Wanita Hamil

Sekiranya ini adalah kehamilan pertama ibu, biasanya doktor akan mengesyorkan vaksinasi dua kali, dengan selang waktu empat minggu. Masa pentadbiran akan disesuaikan mengikut jadual doktor sendiri. Walau bagaimanapun, jika ibu tidak pernah diberi vaksin sebelumnya, perlu memberi suntikan tetanus kepada wanita hamil tiga kali.

Jadual pentadbiran juga disarankan untuk dilakukan secepat mungkin, dengan suntikan pertama dan kedua selang empat minggu. Kemudian, suntikan terakhir akan diberikan enam bulan selain suntikan kedua. Sekiranya dalam masa dua tahun setelah melahirkan anak pertamanya ibu hamil lagi, maka suntikan akan bergantung pada sejarah vaksinasi yang telah dilakukan oleh ibu.

Sekiranya pada kehamilan sebelumnya ibu telah menerima dua vaksinasi, doktor biasanya hanya mengesyorkan memberi suntikan vaksin. Anda perlu memberi vaksin mengikut nasihat doktor, ya! Jangan ketinggalan, kerana boleh membawa maut kepada janin. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh meminta doktor secara langsung dalam permohonan .

Baca juga: Boleh Maut, Berhati-hati dengan Komplikasi Kerana Tetanus

Adakah Kemungkinan Kesan Sampingan?

Setiap vaksinasi yang dilakukan mesti mempunyai beberapa kesan sampingan selepas itu. Seperti suntikan tetanus untuk wanita hamil, ibu mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, seperti sakit, kemerahan, bengkak di tempat suntikan, demam, dan sakit kepala. Sekiranya timbul sejumlah komplikasi, ibu tidak perlu terlalu risau, kerana ia akan hilang dengan sendirinya.

Dalam kes yang jarang berlaku, tembakan tetanus boleh mencetuskan kejutan anaphylactic atau reaksi alergi yang membawa maut. Untuk mengurangkan berlakunya kesan sampingan yang berbahaya, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan pakar obstetrik anda jika anda mempunyai sejarah alahan. Selain mencegah tetanus melalui vaksinasi, pastikan bilik bersalin, peralatan, dan pakaian bersih.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Mengapa saya memerlukan suntikan TT (vaksin TT) semasa mengandung dan bilakah saya akan mendapatkannya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan Tetanus Shot.
Pesakit. Diperoleh pada tahun 2020. Vaksinasi Tetanus dan Tetanus.

Recent Posts