Mata Rasa Sakit Ketika Berkelip, Ini Sebabnya

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit di mata anda ketika anda berkedip? Walaupun keadaannya ringan, anda tidak boleh memandang rendah masalah ini. Kerana, itu mungkin sakit mata ketika berkedip menunjukkan penyakit mata yang mungkin diderita.

Sebenarnya banyak perkara boleh menyebabkan sakit mata ketika berkelip. Bermula dari jangkitan, pendedahan kepada habuk, hingga perkara lain. Bukan hanya itu, keadaan ini juga bergantung pada aktiviti harian. Contohnya, jangka masa bekerja di komputer atau penggunaan kanta lekap.

Mata yang terasa sakit ketika berkelip tentu akan menyebabkan ketidakselesaan pada mata. Lalu, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan sakit mata ketika berkelip?

Baca juga: 7 Penyakit Mata yang Tidak Biasa

1. Konjungtivitis

Dalam dunia perubatan, mata merah jambu juga dikenali sebagai konjungtivitis, suatu keadaan keradangan pada konjungtiva. Konjungtiva adalah bahagian membran yang jelas yang melapisi bahagian depan mata. Nah, apabila seseorang menghidap penyakit mata ini, bahagian mata yang semestinya putih akan kelihatan merah. Sebabnya adalah kerana keradangan saluran darah kecil di konjungtiva.

Secara amnya, penyakit mata ini disebabkan oleh jangkitan. Mungkin disebabkan oleh bakteria atau virus. Di samping itu, reaksi alahan juga boleh mencetuskan keadaan ini. Biasanya keluhan ini hanya menyerang sebelah mata, tetapi setelah beberapa jam ia boleh menjangkiti kedua-dua mata.

2. Stye

Stye adalah keadaan apabila nodul atau bisul yang sakit, berbentuk jerawat atau bisul tumbuh di pinggir kelopak mata. Sebilangan besar stye hanya muncul dalam satu mata. Keadaan ini juga secara amnya tidak memberi kesan negatif terhadap kemampuan penglihatan penghidap. Dalam kebanyakan kes, stye disebabkan oleh jangkitan bakteria.

3. Blepharitis

Keadaan ini adalah radang mata yang boleh menyebabkan pengerasan kulit di sepanjang garis mata. Blepharitis juga boleh menunjukkan alahan seseorang.

Menurut pengarah Pusat Servis Kornea dan Pembedahan Refractive di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai, New York City, apabila anda mempunyai alergi, mata anda mungkin lebih banyak berair dan membuat lebih banyak kerak melekat dan menyebabkan keradangan. Nah, kerak dan keradangan ini boleh menyebabkan sakit mata ketika berkelip.

Baca juga: Blepharitis Kronik Boleh Menyebabkan Mata Kering

4. Sindrom Mata Kering

Sindrom mata kering juga boleh menjadi penyebab sakit mata ketika berkelip. Keadaan ini berlaku apabila pengeluaran air mata terganggu. Nah, keadaan ini boleh menyebabkan mata terasa sakit, kering, dan sakit. Apabila seseorang menderita keadaan ini, matanya tidak dapat mengeluarkan habuk atau benda asing yang mengganggu mata.

Selain empat perkara di atas, terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan sakit mata ketika berkelip. Sebagai contoh:

  • Mata letih (mata letih) dari merenung skrin alat , membaca, dan memandu terlalu lama.

  • Keratitis, jangkitan kornea.

  • Gangguan pembiasan.

  • Glaukoma

  • Scleritis, keradangan sklera.

  • Jangkitan di bahagian mata yang lain.

Oleh kerana terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit mata ketika berkelip, maka perlu diperiksa dengan pemeriksaan fizikal mata. Oleh itu, jika keadaan ini tidak bertambah baik, cubalah berjumpa pakar oftalmologi untuk pemeriksaan segera. Anda boleh membuat janji temu dengan pakar yang anda mahukan melalui aplikasi tersebut . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Recent Posts