6 Jenis Gigitan Serangga yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Nampaknya hampir semua orang mengalami gigitan serangga yang umumnya menyebabkan gejala ringan, seperti bengkak, gatal, ruam, dan sakit di kawasan yang digigit. Walaupun terdengar sepele, gigitan serangga juga perlu diperhatikan. Terutama jika ia menyebabkan reaksi yang teruk, seperti:

 • Demam.

 • Pening dan muntah.

 • Pening.

 • Pengsan.

 • Degupan jantung.

 • Pembengkakan muka, bibir, atau tekak.

 • Kesukaran menelan dan bercakap.

 • Susah bernafas.

Sekiranya anda mengalami gejala-gejala ini setelah mendapat gigitan serangga, segera berjumpa doktor, untuk mengelakkan perkara-perkara maut yang boleh membahayakan nyawa. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan . Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Baca juga: 4 Faktor Risiko Yang Boleh Menyebabkan Gigitan Serangga

Secara semula jadi, terdapat banyak jenis serangga yang hidup. Sebilangannya mungkin hanya menggigit atau menyengat jika merasa terancam, dan ada yang mungkin menggigit dengan sengaja untuk memakan darah manusia. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis serangga yang dapat menggigit manusia boleh menyebabkan keadaan ringan hingga teruk. Terutama jika mereka menggigit, mereka menyebarkan penyakit pada masa yang sama.

Jadi, berikut adalah beberapa jenis gigitan serangga yang perlu diperhatikan:

 1. Gigitan kutu. Terdapat sebilangan besar jenis kutu yang dapat menjadi perantara penyebaran penyakit, seperti: wabak bubonic (wabak bubonic sistem limfa) dan penyakit Lyme.

 2. Gigitan terbang. Serangga yang satu ini sering dijumpai dalam kehidupan seharian, terutama ketika berada di tempat yang kurang bersih. Namun, beberapa jenis lalat sebenarnya dapat menggigit manusia, dan menyebarkan penyakit, seperti leishmaniasis , dan sakit tidur yang disebabkan oleh tsetse fly.

 3. Gigitan nyamuk. Umumnya, gigitan nyamuk hanya boleh menyebabkan gatal dan lebam. Namun, ada beberapa jenis nyamuk yang dapat menyebarkan penyakit serius, seperti jangkitan virus Zika, jangkitan virus West-Nile, malaria, demam kuning, dan demam denggi.

 4. Gigitan semut api. Semut api adalah jenis semut yang agresif, terutama jika mereka merasa sarangnya terganggu. Semut jenis ini dapat menyengat beberapa kali, dan menyuntik racun yang disebut solenopsin .

 5. Gigitan lebah (sengatan). Semasa menyengat manusia, lebah akan meninggalkan sengatan yang mengandungi racun pada kulit. Sekiranya tidak segera dikeluarkan, lebih banyak toksin akan memasuki badan dan mencetuskan reaksi yang teruk.

 6. Gigitan tawon (sengatan). Hampir seperti lebah, sengatan tawon juga mengandungi racun. Perbezaannya ialah lebah umumnya hanya menyengat sekali, sementara tawon dapat menyengat beberapa kali dalam satu serangan.

Baca juga: Perhatikan 6 ciri gigitan serangga ini

Inilah Pertolongan Cemas untuk Gigitan Serangga

Sekiranya gigitan serangga hanya menyebabkan gejala ringan, seperti gatal, terbakar, dan pembengkakan ringan, rawatan boleh dilakukan di rumah dengan:

 • Basuh kawasan yang digigit dengan sabun dan air.

 • Sekiranya sengatan kekal di kulit (sekiranya sengatan lebah), lepaskan penyengat dengan berhati-hati.

 • Sapukan calamine atau baking soda ke kawasan yang digigit beberapa kali sehari, sehingga gejala hilang.

 • Sejuk tekan kawasan yang digigit dengan ais yang dibalut tuala, atau kain yang direndam dengan air sejuk. Ia berguna untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

Baca juga: Ini adalah 5 Kesan Gigitan Serangga Tidak Beracun untuk Tubuh

Secara amnya, gejala ringan akibat gigitan serangga akan beransur pulih dalam 1-2 hari. Tetapi dalam kes yang teruk, seperti disengat lebah atau tawon di kerongkong atau mulut, segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan lebih lanjut, dan mengelakkan keadaan yang berpotensi membawa maut.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses 2019. Pertolongan Cemas: Sengatan dan Gigitan Serangga .
Klinik Mayo. Diakses 2019. Gigitan Serangga dan Sengatan: Pertolongan Cemas .
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Gigitan Serangga .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found