Tanpa Dialisis, Bolehkah Kegagalan Ginjal Kronik Diobati?

Jakarta - Bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik, dialisis atau dialisis membantu mereka hidup lebih lama sambil meningkatkan kualiti hidup mereka. Bagi sebilangan yang lain, dialisis tidak memberi kesan yang signifikan terhadap kehidupan atau pemulihan penyakit ini. Oleh itu, tidak semua orang dengan gangguan buah pinggang memilih dialisis sebagai rawatan untuk pemulihan mereka.

Terdapat beberapa sebab orang yang sering mengalami gangguan kesihatan ini tidak memilih dialisis sebagai kaedah rawatan. Selain tidak memberi kesan nyata pada penyembuhan, pesakit dengan komplikasi perubatan yang mengancam nyawa jika dialisis dilakukan. Kemudian, adakah mungkin untuk merawat gangguan buah pinggang kronik tanpa dialisis?

Perubatan Alternatif untuk Kegagalan Ginjal Kronik Selain Dialisis

Pada asasnya, dialisis dilakukan untuk membuang sisa dan cecair yang tidak digunakan dari darah ketika buah pinggang tidak lagi dapat melakukannya. Dengan menggunakan hemodialisis, mesin akan menyaring sisa dan lebihan cecair dari darah. Dalam dialisis peritoneal, tiub nipis atau kateter yang dimasukkan ke dalam perut memenuhi rongga perut dengan larutan dialisis sambil menyerap sisa dan cecair berlebihan. Kemudian, larutan ini keluar dari badan dengan kotoran.

Baca juga: Orang dengan Ginjal Kronik Kronik Juga Boleh Berlanjutan Lebih Lama

Jadi, adakah rawatan alternatif untuk orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik selain dialisis? Cadangan berikut boleh dipertimbangkan:

  • Rawatan perubatan

Rawatan perubatan ini bertujuan untuk melindungi dan mengekalkan fungsi ginjal yang masih ada serta merawat gejala yang berkaitan dengan gangguan buah pinggang ini. Terdapat beberapa aspek kegagalan buah pinggang yang tidak dapat dirawat dengan dialisis, dan rawatan perubatan lain diperlukan untuk mengatasinya. Contohnya pengurusan rawatan anemia, yang diperlukan untuk pesakit dialisis dan bukan.

  • Rawatan Anemia

Anemia sering terjadi pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik dan boleh bertambah buruk jika tidak segera dirawat. Dalam keadaan normal, buah pinggang melepaskan hormon eritropoietin (EPO) yang merangsang pembentukan sel darah merah di sumsum tulang. Ginjal yang rosak menghasilkan EPO kurang, dan ini cenderung menyebabkan anemia. Rawatan untuk anemia diberikan setiap minggu atau dua minggu sekali dengan suntikan.

Baca juga: Hipertensi Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

  • Lakukan Tindakan Yang Dapat Membantu Memelihara Fungsi Ginjal

Walaupun tidak lagi berfungsi dengan sempurna, fungsi ginjal yang kecil dapat menjadikan tubuh cukup sihat. Fungsi ini boleh merosot dengan keparahan penyakit, tetapi kecepatan di mana ia dapat dikurangkan. Ini dilakukan dengan memastikan bahawa tekanan darah berada dalam had normal. Pastikan pengambilan cecair harian dipenuhi agar badan tidak mengalami dehidrasi. Elakkan mengambil ubat yang tidak diresepkan oleh doktor, kerana boleh membuat ginjal lebih rosak.

Baca juga: Sebilangan besar Penggunaan Minuman Manis Menyebabkan Kegagalan Ginjal Kronik

Itulah beberapa kaedah alternatif yang boleh dilakukan oleh orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik tanpa melakukan dialisis. Ikuti nasihat doktor, kerana tidak semua penderita dapat melakukan dialisis. Hadkan juga pengambilan makanan dan minuman, terutama yang boleh membuat buah pinggang menjadi lebih teruk. Tanyakan kepada doktor anda makanan dan minuman apa yang harus anda elakkan. Untuk lebih mudah bertanya, muat turun permohonan dan memilih doktor yang pakar sesuai dengan bidangnya. Ayuh, gunakan aplikasi !

Recent Posts