8 Manfaat Kesihatan Oatmeal untuk Sarapan

Jakarta - Sebilangan besar trend makanan sihat datang dan pergi kerana mungkin tidak diminati. Namun, bukan dengan oatmeal, makanan ini nampaknya selamanya dan tidak hilang kerana perubahan trend. Makanan bijirin penuh dengan pemakanan yang baik dan rasa yang tidak asing lagi bagi generasi. Sekiranya anda kerap memakannya semasa sarapan, berikut adalah beberapa faedah kesihatan dari oatmeal:

Baca juga: Penting untuk Kesihatan Tubuh, Inilah 4 Kelebihan Sarapan

1. Mengandungi Antioksidan

Oatmeal tinggi antioksidan, terutama polifenol, yang merupakan sebatian nabati yang kaya dengan antioksidan avenanthramides . Sekarang, avenanthramide Ia bermanfaat dengan meningkatkan pengeluaran asid nitrat yang dapat menurunkan tekanan darah, meningkatkan aliran darahnya dan mengurangkan keradangan dan gatal-gatal.

2. Meningkatkan Tindak Balas Insulin dan Mengurangkan Gula Darah

Oatmeal mengandungi serat larut yang disebut beta-glukan yang dapat membantu meningkatkan tindak balas insulin dan juga dapat menurunkan gula darah. Orang yang menghidap diabetes jenis 2 mungkin mendapat manfaat daripada makan oatmeal. Ini dapat membantu mereka mengatur gula darah, selama penderita diabetes 2 tidak menambahkan gula dalam makanan mereka. Bagi penghidap diabetes jenis 2, oatmeal mempunyai kesan positif terhadap kawalan gula darah.

3. Membekalkan Banyak Vitamin dan Mineral

Oatmeal adalah makanan padat nutrien yang mengandungi banyak vitamin dan mineral, tetapi rendah kalori. Makan makanan rendah kalori yang kaya dengan nutrien dapat memberi seseorang nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sebaliknya, makanan ini dapat membantu menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang sihat.

4. Menyokong Tahap Kolesterol Sihat

Manfaat oatmeal seterusnya adalah meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh kerana kandungan beta-glukan di dalamnya. Oatmeal dapat membantu mengurangkan kadar kolesterol total jika seseorang mengambil 3 gram atau lebih banyak beta-glukan sehari. Beta glukan dapat menurunkan kolesterol lipoprotein berketumpatan rendah atau "kolesterol jahat", tetapi tidak mempengaruhi "kolesterol baik".

Baca juga: 4 Kesan ini pada Tubuh ketika Melewatkan Sarapan

5. Menyokong Bakteria Baik di Saluran Pencernaan

Beta-glukan dalam oatmeal membentuk zat seperti gel apabila dicampurkan dengan air. Penyelesaian ini melapisi perut dan saluran pencernaan. Lapisan memberi makan bakteria baik di usus dan mendorong pertumbuhannya, sehingga menyumbang kepada usus yang sihat. Nah, keadaan ini adalah satu lagi faedah dari oatmeal.

6. Menguruskan Berat

Oatmeal kaya dengan serat larut, jadi orang yang memakannya cenderung merasa kenyang lebih cepat setelah memakannya. Perasaan kenyang ini dapat menolong seseorang mengurangkan bahagian makanan dan mencapai tujuan menurunkan berat badan.

7. Mengurangkan Risiko Asma

Asma adalah keadaan biasa yang berlaku semasa kecil. Makanan tertentu boleh menjadi faktor risiko untuk mengembangkan masalah asma, sedangkan oatmeal adalah salah satu makanan yang dapat mengurangkan risiko asma.

8. Menghilangkan Sembelit

Sembelit adalah masalah pencernaan yang biasa berlaku pada hampir semua orang. Serat dalam oatmeal dapat membantu menjaga sisa-sisa saluran pencernaan anda bergerak, yang dapat melegakan atau mencegah sembelit.

Baca juga: Menu Sarapan Sihat yang Disyorkan untuk Hari Produktif

Oatmeal adalah makanan berkhasiat luar biasa yang dikemas dengan vitamin, mineral dan antioksidan penting. Di samping itu, kandungan serat dan protein lebih tinggi daripada biji-bijian lain. Setelah mengetahui pelbagai faedahnya, adakah anda masih ragu untuk menggunakannya? Sekiranya demikian, anda boleh membincangkan keraguan yang anda alami dengan doktor dalam permohonan tersebut , ya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah faedah oatmeal?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Manfaat Kesihatan Memakan Oat dan Oatmeal.

Recent Posts