Ini adalah bagaimana janin berkembang pada usia 25 minggu

Jakarta - Pada usia 25 minggu atau menjelang bulan ketujuh kehamilan, bagaimana perasaan anda? Perut semakin besar? Sudah tentu, kerana janin di dalamnya juga tumbuh dan berkembang. Adakah anda merasakan perubahan dalam keadaan fizikal dan emosi anda? Adakah perkara biasa ini berlaku? Jadi, apa yang harus anda perhatikan ketika anda hamil? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Teruskan hingga 26 Minggu Perkembangan Janin

Perkembangan Janin pada 25 Minggu Kehamilan

Ternyata, bayi di dalam rahim membesar dengan lebih cepat dan panjangnya kini telah mencapai lebih dari satu kaki, anda tahu! Nah, perkara baru yang ditemui ibu pada usia 25 minggu kehamilan adalah kulit bayi menjadi merah jambu. Mengapa perubahan ini berlaku?

Ibu, ternyata ini bukan kerana bayi itu panas di rahim. Sebenarnya, cairan ketuban yang memenuhi rahim ibu mempunyai suhu yang memastikan bayi sentiasa dalam keadaan selesa. Perubahan warna kulit ini disebabkan oleh kapilari yang terbentuk di bawah kulit dan dipenuhi dengan darah. Dia juga akan lebih aktif, terutama ketika ibu sedang tidur.

Baca juga: Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai sedikit air ketuban

Pada akhir 25 minggu kehamilan, saluran darah mula berkembang di paru-paru bayi, membawanya selangkah lebih dekat untuk dapat menghirup udara ketika dia bernafas. Namun, pada usia ini, paru-paru masih berkembang. Walaupun mereka mampu menghasilkan surfaktan (bahan yang membantu bayi menghirup oksigen semasa lahir), paru-paru masih belum berkembang sepenuhnya untuk menyampaikan oksigen ke aliran darah sambil melepaskan karbon dioksida yang cukup ketika mereka bernafas.

Bukan hanya paru-paru, lubang hidung bayi juga mula mengerjakan perkembangan janin pada usia kehamilan 25 minggu. Ini membolehkan janin berlatih bernafas lebih awal. Namun, kerana tidak ada udara, bayi terus menyedut cecair ketuban. Bayi juga dapat menghidu pelbagai aroma di rahim pada usia 25 minggu ini. Sekiranya tidak, ini boleh berlaku seawal trimester ketiga.

Baca juga: Ini adalah petua untuk mengekalkan cecair amniotik yang mencukupi

Bagaimana dengan Fizikal Ibu pada 25 Minggu Kehamilan?

Ibu, pada usia ini, anda mungkin mula merasa tidak selesa, terutama berkaitan dengan masalah pencernaan. Ini berlaku kerana peranan hormon progesteron, yang menjadikan perut lebih perlahan untuk mengosongkan dirinya. Keadaan ini sangat mungkin menyebabkan refluks, kenaikan asid perut ke dalam esofagus.

Keadaan bayi yang sedang membesar juga akan membuat perut ibu tertekan. Doktor mungkin menasihati ibu untuk makan lebih kerap dengan bahagian yang lebih kecil. Namun, jangan makan makanan pedas, berlemak, masam, atau makanan lain yang mencetuskan kenaikan asid perut!

Teruskan hingga 26 Minggu Perkembangan Janin

Ibu, Perhatikan Ini pada 25 Minggu Kehamilan

Tidak mengapa jika ibu menjadi kurang bertenaga, mudah letih, dan lebih suka berehat dengan duduk di sofa dengan selesa kerana ini adalah perkara biasa. Namun, awasi pengambilan gula dalam darah, kerana kurangnya pergerakan dapat memicu ibu mengalami diabetes dan kegemukan.

Baca juga: 4 Risiko Diabetes pada Wanita Hamil

Sekiranya kelaparan sering berlaku, ibu boleh memilih makanan ringan yang sihat, seperti yogurt, smoothie , atau buah segar. Ini memberi tenaga tambahan kepada ibu, agar aktiviti yang dilakukan ibu tetap optimum walaupun janin berada dalam keadaan selesa sehingga akhirnya dilahirkan. Jangan menafsirkan keletihan sebagai halangan, ini adalah kaedah terbaik bagi ibu untuk menjimatkan tenaga untuk menyambut hari kelahiran nanti.

Sekiranya ibu ingin bertanya sesuatu mengenai kehamilan atau perkembangan bayi di dalam perut, jangan ragu untuk menggunakan aplikasi tersebut . Ibu hanya perlukan muat turun permohonan dan pilih pakar sakit puan seperti yang dikehendaki dalam perkhidmatan Ask a Doctor.

Teruskan hingga 26 Minggu Perkembangan Janin

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found